ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Κορονοϊός: Γιατί έχουμε τόσες πολλές επαναλοιμώξεις – Ποια η εξήγηση των ειδικών



Σαρώνουν οι επαναλοιμώξεις τη χώρα μας


Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου 6ου κύματος κορονοϊού που σφυροκοπά τη χώρα κύματος είναι οι χιλιάδες επαναλοιμώξεις.

Ήδη όσοι είχαν μολυνθεί από την πρώτη μετάλλαξη Όμικρον (ΒΑ.1), αναφέρουν δεύτερες μολύνσεις από τις νέες υποπαραλλαγές της όπως η Όμικρον 4 ή 5. Β

  
«Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και πιθανώς πολλοί άνθρωποι θα έχουν πάρα πολλές επαναλοιμώξεις στη διάρκεια της ζωής τους», επισήμανε η επιδημιολόγος Τζούλιετ Πούλιαμ του νοτιοαφρικανικού Πανεπιστημίου Στέλενμπος.

Είναι δύσκολο να υπάρξει σαφής εικόνα πόσο εκτεταμένο είναι ήδη το φαινόμενο των επαναλοιμώξεων, επειδή πολλές από αυτές περνάνε απαρατήρητες ως ασυμπτωματικές ή δεν αναφέρονται από τους ασθενείς στις υγειονομικές αρχές. Είναι πάντως σίγουρο ότι οι επαναλοιμώξεις είναι συχνότερες μετά την επικράτηση της Όμικρον, σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.


Ποια η εξήγηση των ειδικών για τις τόσες πολλές επαναλοιμώξεις

Όπως τεκμηρίωσαν οι ερευνητές, σε αντίθεση με τις προκατόχους της, η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται ότι μπορεί να διαφεύγει τα αντισώματα που παράγονται μετά από την έκθεση σε όλες τις άλλες παραλλαγές του ιού.

Από τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Communications», αποδείχθηκε ότι στα εμβολιασμένα άτομα, παρότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων επίσης μειώνεται, παραμένει πολύ ανώτερη από εκείνη που επάγεται μετά από τη φυσική νόσηση.

Το καλό νέο είναι ότι οι περισσότεροι από όσους επαναμολυνθούν, δεν θα αρρωστήσουν σοβαρά, ιδίως αν έχουν εμβολιαστεί και μάλιστα με ενισχυτικές δόσεις. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο κορονοϊός δεν έχει βρει τρόπο να παρακάμπτει πλήρως τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Ο μεγάλος κίνδυνος», σύμφωνα με τον ιολόγο ‘Αλεξ Σίγκαλ του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στη Νότια Αφρική, «μπορεί να έλθει, όταν θα εμφανιστεί μια παραλλαγή που θα είναι τελείως διαφορετική».

Πηγή : healthreport