ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απ. Βαλτάς: Aνάγκη για αλλαγή των κινήτρων για την προώθηση των γενοσήμων


Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

«Το κίνητρο για την αύξηση των γενοσήμων πρέπει να αλλάξει. Ήδη βρισκόμαστε σε μία διαπραγμάτευση με τον Υπουργό. Εάν θέλει πραγματικά να δει το γενόσημο μέσα στη συνταγογράφηση θα πρέπει να δώσει πραγματικά κίνητρα στους φαρμακοποιούς».

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς αναφερόμενος στις βασικές θεσμικές διεκδικήσεις που έχουν αυτή τη στιγμή οι φαρμακοποιοί κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 15ο Παγκρήτιο Φαρμακευτικό Συνέδριο που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαΐου στα Χανιά.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από τα μεγάλα θεσμικά ζητήματα που «τρέχει» εδώ και καιρό η διοίκηση του ΠΦΣ μαζί τα ΦΥΚ, τα ΜΥΣΥΦΑ –όπου πρόσφατα υπήρξαν πολύ θετικές για τους φαρμακοποιούς αποφάσεις- το rebate, τις υπηρεσίες στα φαρμακεία.

Τα σημερινά κίνητρα για την αύξηση της διείσδυσης της χρήσης των γενοσήμων στην ελληνική –εξωνοσοκομειακή που εν προκειμένω αφορά τους φαρμακοποιούς της κοινότητας- αγορά φαρμάκου σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, δεν μπορούν να αποδώσουν γιατί ουσιαστικά δεν είναι κίνητρα. Είναι ντροπή, όπως τα χαρακτήρισε. «Αυτά τα κίνητρα “πιάσε το στόχο και τα λεφτά που σου οφείλω πρέπει να εξισορροπούνται με το rebate του μήνα κι εάν είναι παραπάνω, δεν στα δίνω και σε πληρώνω, όποτε με πληρώσει ο βιομήχανος που ωφελείται από το γενόσημο (;)” αυτό είναι ντροπή. Εδώ και τώρα κίνητρα».

Αυτό που ουσιαστικά ζητά ο Πρόεδρος του ΠΦΣ είναι η πολιτεία να δει επιτέλους αυτό το σοβαρό θέμα ρεαλιστικά. Και τι σημαίνει ρεαλισμός; Όταν μπορείς να αντιληφθείς το μεγάλο κέρδος που μπορείς να έχεις –και θα έπρεπε να αποζητάς ως πολιτεία- από την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων στα υψηλά επίπεδα των άλλων βόρειων κυρίως ευρωπαϊκών χωρών θα πρέπει να έχεις κατά νου τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς και βεβαίως το όφελος των ανθρώπων -εν προκειμένω των φαρμακοποιών- που θεωρείς ότι μπορούν να σε βοηθήσουν να πιάσεις το στόχο που έχεις θέσει.

Αυτό είναι ολοφάνερο πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει, εάν σκεφτεί κανείς ότι η αύξηση της χρήσης των γενοσήμων που ήταν ένας από τους βασικούς μνημονιακούς στόχους και θα έπρεπε η χώρα να επιδιώκει ανεξάρτητα της πίεσης των μνημονίων έχει κολλήσει κάπου στη μέση της διαδρομής σε σχέση με τον αρχικό πολύ φιλόδοξο στόχο που είχε τεθεί (60% του συνολικού όγκου πωλήσεων φαρμάκων) και που στη συνέχεια επαναπροσδιορίστηκε σε μικρότερο ποσοστό (στο 40% της εξωνοσοκομειακής αγοράς) από το οποίο ωστόσο και πάλι υπάρχει σημαντική απόσταση.

Ο κ. Βαλτάς ήταν απολύτως ξεκάθαρος: «Θέλεις να πιάσεις στόχο 40%; Θα μου δώσεις κίνητρα από τη χασούρα γιατί μειώνεται η συνταγή. Πως να το κάνουμε; Μειώνεται».

Στα φαρμακεία που έχουν μόνο γενόσημα, όπως είπε, ο μέσος όρος της συνταγής είναι κάτω από 20 ευρώ. Κι αυτό αφορά τα φαρμακεία στα χωριά, τη ραχοκοκκαλιά του δικτύου του ελληνικού φαρμακείου που έτσι κι αλλιώς πρέπει να προστατευθεί, πολύ περισσότερο τώρα που φάνηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο σημαντικός του ρόλος.

«Εάν θέλουμε να στηρίξουμε το φαρμακείο που δίνει γενόσημα θα πρέπει το κίνητρο να είναι τεράστιο για να ωφεληθεί και το κράτος» κατέληξε ο κ. Βαλτάς τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει κατανοητό πως «οι μόνοι που μπορούν να πετύχουν το στόχο της αύξησης της χρήσης των γενοσήμων είναι οι φαρμακοποιοί και κανένας άλλος».