ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ. Ευγενίδης: Δράσεις και προτάσεις του ΦΣΘ για τις ελλείψεις

Δ. Ευγενίδης: Φάρμακα με κοντινή ημερομηνία λήξης θα ήταν ένα εμπόδιο σε παράλληλες εξαγωγές



Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μίλησε στο DailyPharmaNews με αφορμή το νέο βίντεο που ανάρτησε ο Σύλλογος στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αυτή τη φορά για το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Τη δυσκολία που έχουν στην καθημερινότητά τους οι φαρμακοποιοί να εξυπηρετούν τους ασθενείς/πολίτες που μπαίνουν στα φαρμακεία τους αναζητώντας το συνταγογογραφούμενο φάρμακό τους αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ενημερωτικό βίντεο που προβάλλει εδώ και λίγες μέρες ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Στο διάρκειας 50 δευτερολέπτων βίντεο (δες εδώ) ο ΦΣΘ καταθέτει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για τις ελλείψεις φαρμάκων, το κορυφαίο στην καθημερινότητα των φαρμακοποιών πρόβλημα το οποίο μάλιστα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να αναδείξει με κάποιες πρωτοβουλίες με τελευταία εκείνη της σύσκεψης μεταξύ των φορέων της αλυσίδας φαρμάκου (Φαρμακοποιοί, Φαρμακαποθήκες, Φαρμακευτικές Εταιρείες) με την πρόθεση να δημιουργηθεί μία επιτροπή εκπροσώπων που να καταλήξει ύστερα από διαβουλεύσεις σε από κοινού προτάσεις προς την πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Κι ενώ ακόμη δεν υπάρχει κάτι το νεότερο σε ό,τι αφορά αυτήν την πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθότι αυτήν την περίοδο τρέχουν κι άλλα σημαντικά για τους φαρμακοποιούς ζητήματα και λόγω του νομοθετικού έργου που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με τη συγκεκριμένη κίνηση θυμίζει ότι το πρόβλημα είναι εδώ και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Καταθέτει λοιπόν τρεις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που είναι οι εξής:
  • Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών των επίμαχων φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • Ουσιαστική διεξαγωγή ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς
  • Καλύτερη διαχείριση αποθεμάτων

Το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύση Ευγενίδη ο οποίος αφού σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σύλλογος ασχολείται με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων καθώς «πάρα πολλές φορές έχουμε βγάλει δελτία Τύπου και έχουμε κάνει κάποιες προτάσεις ενώ και πάντοτε το έχουμε στην ατζέντα μας και αναφερόμαστε σε αυτό στις συναντήσεις που έχουμε με εκπροσώπους της πολιτείας» ωστόσο τονίζει ότι τελικά δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής τίποτα και η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη και παρά τις προσπάθειες του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Ο ΦΣΘ στην προσπάθεια του να πετύχει μία όσο το δυνατό καλύτερη επικοινωνία με τον κόσμο έχει ξεκινήσει να αναδεικνύει μέσα από τη δημιουργία βίντεο σημαντικά ζητήματα για το φαρμακείο προβάλλοντας τα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έκρινε λοιπόν ότι θα έπρεπε να γίνει αναφορά και στο συγκεκριμένο ζήτημα των ελλείψεων. Όπως λέει ο κ. Ευγενίδης «με μικρά βίντεο που φτιάχνουμε ως Σύλλογος έχουμε αποφασίσει να αναδεικνύουμε κάθε τόσο κάποιο θέμα που απασχολεί τους φαρμακοποιούς και τον κόσμο. Είχαμε ανεβάσει το προηγούμενο διάστημα ένα βίντεο για τα self και τα rapid tests και το ρόλο των φαρμακοποιών σε αυτά και τώρα είπαμε το δεύτερο να αναφέρεται στο θέμα των ελλείψεων γιατί αυτό είναι το κύριο πρόβλημα που απασχολεί και τους φαρμακοποιούς καθημερινά και αποκλειστικά θα έλεγα αλλά και τον κόσμο ο οποίος προσπαθεί να βρει ένα φάρμακο και βλέπει ότι δεν μπορεί να το βρει πουθενά».

Μάλιστα όπως λέει «προσδοκούμε αυτό το βίντεο να δει όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος για να δει και να μάθει ότι είναι πάρα πολύ πιθανό όταν χρειαστούν κάποιο φάρμακο να μην είναι διαθέσιμο τη στιγμή που το χρειάζονται και έτσι να ευαισθητοποιήσουμε, να προσπαθήσουμε για άλλη μία φορά να ευαισθητοποιήσουμε τους αρμόδιους να βρουν μία λύση».

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι παρά τις πρωτοβουλίες από πλευράς Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει αλλάξει κάτι. «Όχι, δεν υπάρχει καμία βελτίωση. Υπάρχουν αυτές οι πρωτοβουλίες του Πανελληνίου, αναδεικνύουν το πρόβλημα το οποίο υπάρχει, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία διάθεση να λυθεί απ’ ό,τι φαίνεται. Δεν έχει αλλάξει τίποτα τα τελευταία χρόνια προς το καλύτερο. Μπορούμε αντίθετα να πούμε ότι η κατάσταση πάει προς το χειρότερο. Δεν ξέρω πότε κι εάν θα βρεθεί μία λύση».

Σχολιάζοντας τις συγκεκριμένες προτάσεις που αναφέρονται στο βίντεο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών των επίμαχων φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού υπενθυμίζει ότι «είναι μία πρόταση του Συλλόγου εδώ και πολλά χρόνια την οποία μάλιστα καταθέτουμε κάθε φορά», εκφράζει την πεποίθησή του ότι «θα έδινε λύση στο πρόβλημα».

Μάλιστα, συνεχίζει, «και στην περίπτωση ακόμη που δεν το έλυνε, θα μας έδειχνε τα αίτια του προβλήματος. Γιατί εάν πούμε ότι απαγορεύουμε τις εξαγωγές συγκεκριμένων φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρχε βελτίωση θα ψάχναμε τα αίτια αλλού. Όμως απ’ ό,τι φαίνεται, τελευταία –γιατί άκουσα και την πρόεδρο του Συλλόγου των ιδιωτών φαρμακαποθηκαρίων να το λέει- γίνεται πλέον δεκτό ότι υπάρχει πρόβλημα και δημιουργείται από κάποιες φαρμακαποθήκες που δεν τηρούν τον σκοπό τους, που είναι να εφοδιάζουν τα ελληνικά φαρμακεία με φάρμακα, αλλά έχουν ιδρυθεί μόνο και μόνο για να ασχολούνται με το θέμα των εξαγωγών.

Προφανώς αρχίζει το πρόβλημα και γίνεται κατανοητό και σε άλλους φορείς πλην ημών των φαρμακοποιών. Άρα λοιπόν εάν αποφασίσουμε όλοι μαζί ότι πρέπει να απαγορευτούν οι εξαγωγές για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για το θέμα αυτό (σ.σ. το ρόλο κάποιων φαρμακαποθηκών που έχουν δημιουργηθεί με μόνο σκοπό να εξυπηρετούν τις παράλληλες εξαγωγές). Μία ας το πούμε υπο-πρόταση μέσα σε αυτήν την πρόταση, θα μπορούσε να είναι μία συμφωνία έτσι ώστε τα φάρμακα τα οποία μας απασχολούν για τις εξαγωγές και έρχονται στην Ελλάδα να έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης, τέτοια που από τη μία να ικανοποιεί τις ανάγκες των ελληνικών φαρμακείων και από την άλλη να μην είναι ελκυστικά για εξαγωγή λόγω ακριβώς αυτού του μικρού χρονικού περιθωρίου χρήσης μέχρι την ημερομηνία λήξης τους. Μπορούμε να βρούμε κι άλλες προτάσεις που να είναι πιθανότατα λειτουργικές στο να λυθεί το πρόβλημα αλλά θα πρέπει να θέλουμε να το λύσουμε. Άμα δεν θέλουμε…».

Και με αυτό έχουν να κάνουν και οι άλλες δύο προτάσεις του ΦΣΘ. Ειδικά για το θέμα των ελέγχων ο κ. Ευγενίδης λέει ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τους ελέγχους που γίνονται από την πολιτεία. Η αρμόδια υπηρεσία είναι ο ΕΟΦ. Οι έλεγχοι που γίνονται γι’ αυτά τα φάρμακα έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ελληνικών φαρμακείων για τους Έλληνες ασθενείς δεν είναι ικανοποιητικές. Κανένα αποτέλεσμα δεν έχουν ούτε είδαμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει. Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα είναι μία γενική πρόταση ούτως ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο το δυνατό καλύτερα τα όσα αποθέματα τέλος πάντων μένουν στη χώρα μας».

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο λειτουργεί, όπως λέει ο κ. Ευγενίδης σαν ένα χρηματιστήριο. Αυτή τη στιγμή, όπως εξηγεί, απαντώντας στο ερώτημα για το ποια φάρμακα παρουσιάζουν ελλείψεις, το πρόβλημα αφορά «όλα τα φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών τα οποία έχουν στο εξωτερικό αυξημένη τιμή. Είναι ένα χρηματιστήριο. Κάποια στιγμή ορισμένα φάρμακα έχουν πολύ μεγάλη έλλειψη, κάποια άλλη στιγμή τα ίδια φάρμακα τα βλέπεις να κυκλοφορούν σε αφθονία να κυκλοφορούν μέσα στη χώρα μας. Που σημαίνει τι; Αυτό ακριβώς. Ότι όσο είναι σε έλλειψη τα πουλάνε ακριβότερα στο εξωτερικό, όταν η τιμή στο εξωτερικό πέσει τα βλέπουμε στην Ελλάδα και μπορείς να παραγγείλεις δεκάδες κουτιά χωρίς πρόβλημα ενώ στο παρελθόν μπορεί να είχες πρόβλημα να βρεις ένα κουτί το μήνα.

Όταν οι εξαγωγείς δεν έχουν ενδιαφέρον για ένα φάρμακο, ξαφνικά εκεί που το έψαχνες, υπάρχει σε ποσότητες που φτάνουν και περισσεύουν. Εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στο μυαλό μας κάποια άλλη ενέργεια επί του θέματος. Με πολλή χαρά βλέπουμε τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να ασχολείται σοβαρά με αυτό το θέμα. Όσο ασχολείται ο Πανελλήνιος τόσο ζεστά με αυτό δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αυτά που κάνουμε εμείς τα κάνουμε για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτήν την προσπάθεια. Εάν τυχόν δούμε ότι ο Πανελλήνιος κάποια στιγμή σταματήσει να ασχολείται με αυτό το πραγματικά μείζον θέμα των φαρμακοποιών, πάλι θα μπούμε πιο δυναμικά με δελτία Τύπου και με άλλες ενέργειες».