ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα παγκόσμια τάση να μετατρέπονται τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε ΜΗΣΥΦΑ

Τα οφέλη για τους ασθενείς, τα φαρμακεία και τη φαρμακευτική αγορά



Βάσω Καλυβιώτη
δημοσιογράφος υγείας, αρχισυντάκτρια farmakeutikoskosmos.gr


Παγκόσμια είναι πλέον η τάση να μετατρέπονται -με πρωτοβουλία των φαρμακευτικών εταιρειών- τα δημοφιλή συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα σε μη συνταγογραφούμενα, όπως αναδείχθηκε σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), με τίτλο: «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα στη μάχη για την υγεία».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΑΦΕΕ, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, «βρισκόμαστε ενόψει αλλαγών στη φαρμακευτική πολιτική, μια σημαντική πτυχή των οποίων θα είναι η δυνατότητα των ΚΑΚ να μεταφέρουν φάρμακα από τη θετική στην αρνητική λίστα. Αυτό σε βάθος χρόνου θα ενισχύσει τον κατάλογο των ΜΗΣΥΦΑ, διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών αλλά και ενισχύοντας το φαρμακείο, καθώς θα μετατρέπεται σε ένα ολοκληρωμένο σημείο ΠΦΥ».

Όπως εξήγησε θα υπάρχει κέρδος στον κρατικό προϋπολογισμό, κέρδος για τις εταιρείες που θα δουν το clawback τους να μειώνεται, αλλά και κέρδος για τους ασθενείς, οι οποίοι θα μπορούν πάντα να βρίσκουν τα πολύ φτηνά φάρμακα που σήμερα είναι σε έλλειψη.

Στο μήνυμά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΕΦ Βασίλης Πενταφράγκας επέμεινε στην ανάγκη να γίνεται η διάθεση των OTC αποκλειστικά από τα φαρμακεία, ενώ η Σταυρούλα Κοιλάκου MD, επικεφαλής του Medical & Scientific Affairs της Βιανέξ έδωσε χαρακτηριστικά παραδείγματα κακής χρήσης των ΜΗΣΥΦΑ πανευρωπαϊκά. Ενδεικτικά ανέφερε:

  • τη Σουηδία η οποία απαγόρευσε το 2005 τη διάθεση της παρακεταμόλης από τα σούπερ-μάρκετ λόγω κακής χρήσης της, καθώς 6 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της σε άλλα κανάλια διανομής αυξήθηκαν κατά 40% οι δηλητηριάσεις
  • την Ιρλανδία, όπου το 2014 η αστυνομία ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη διαχείριση της ψευδοεφεδρίνης, καθώς παρατηρήθηκε η χρήση της από εγκληματικές συμμορίες για την παρασκευή μεθαμφεταμίνης
  • το Ηνωμένο Βασίλειο όπου 1 στα 5 άτομα έχουν κάνει κακή χρήση των OTC (κυρίως υπερδοσολογίες).

Οι παράγοντες κινδύνου για κακή χρήση των ΜΗΣΥΦΑ από τους ασθενείς είναι: έλλειψη γνώσης (απαιτήσεις του ασθενή για το φάρμακο, επίδραση της οικογένειας/φίλων), αύξηση της σύγχυσης, πολυφαρμακία, ηλικία, ανεπαρκής αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων από το σύστημα υγείας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γ.γ. της ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ στην αγορά, τα οποία κερδίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ και οι γιατροί τα προτείνουν στους ασθενείς τους όλο και πιο συχνά.