ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ανεπαρκές το σύστημα καταγραφής ελλείψεων του ΕΟΦ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ


"είχαμε υπογράψει τη σχετική συμφωνία πριν από δύο χρόνια με τον τότε υπουργό υγείας Β. Κικίλια, όμως μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση αυτή, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και προτεραιοτήτων", σημειώνει ο Πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς.


Σε λειτουργία ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής ελλείψεων του ΕΟΦ

Δεν είναι αυτό που συμφωνήσαμε, διευκρινίζει ο Απ. Βαλτάς



Βάσω Καλυβιώτη, δημοσιογράφος υγείας, αρχισυντάκτρια
Αναστασία Σαράφη, μέλος συντακτικής ομάδας
Αναδημοσίευση από farmakeutikoskosmos.gr

Ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής των ελλείψεων φαρμάκων ενεργοποίησε ο ΕΟΦ, όπως προκύπτει από ανακοίνωσή του προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αλυσίδας φαρμάκου. Ωστόσο δεν πρόκειται για το online σύστημα που έχει συμφωνήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με την κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε στο f.daily ο πρόεδρος Απόστολος Βαλτάς.

Ειδικότερα, ο ΕΟΦ καλεί τα φαρμακεία, τους φαρμακευτικούς συλλόγους, τις φαρμακαποθήκες και τους συλλόγους τους, τα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα, καθώς και τους συλλόγους ασθενών να καταχωρούν ελλείψεις φαρμάκων στο ηλεκτρονικό του σύστημα καταγραφής ελλείψεων, μετά τη λήψη κωδικού πρόσβασης. Η ανακοίνωση αναφέρει μάλιστα ότι «με αυτόν τον τρόπο συμβάλλετε στο έργο του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση των ελλείψεων».

Όπως αναφέρει στο f.daily όμως ο Απόστολος Βαλτάς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα που είχε συμφωνήσει πριν από δύο χρόνια με τον ΕΟΦ. «Σε αυτό το σύστημα, που δηλώνονται τα ελλειπτικά φάρμακα, δεν μπορούν να μπαίνουν οι φαρμακοποιοί καθώς είναι υπερβολικά δύσχρηστο και επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι για την ταλαιπωρία των ασθενών και των φαρμακοποιών», εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Αυτό που έχουμε συμφωνήσει εμείς με τον ΕΟΦ αφορά μια πλατφόρμα, στην οποία εμείς θα συλλέγουμε στοιχεία για ελλείψεις φαρμάκων από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας, θα τα επεξεργαζόμαστε και θα επιβεβαιώνουμε ποια φάρμακα είναι πραγματικά ελλειπτικά και στη συνέχεια θα τα αποστέλλουμε στον ΕΟΦ, προκειμένου να ενημερώνονται online οι γιατροί, ώστε να μην τα συνταγογραφούν. Τέτοιου είδους συνεργασίες υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και λειτουργούν με επιτυχία. Στην Ελλάδα είχαμε υπογράψει τη σχετική συμφωνία πριν από δύο χρόνια με τον τότε υπουργό υγείας Β. Κικίλια, όμως μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει υλοποιήσει την απόφαση αυτή, επικαλούμενος φόρτο εργασίας και προτεραιοτήτων».