Εκατόν είκοσι πέντε Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις και Σύλλογοι Καρκινοπαθών από όλη σχεδόν την Ελλάδα υποστηρίζουν το Ψήφισμα WHA73.2/11.4, 03/08/2020 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με το οποίο αυτή υιοθετεί την Παγκόσμια Στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου. Μάλιστα, συνυπογράφουν ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα, εναρμονισμένη με την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. και του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Κατά του Καρκίνου, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στις ανάλογες δράσεις ώστε να επιτευχθούν μέχρι το 2030 οι παρακάτω στόχοι:
- HPV-εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών HPV-εμβολιασμού και στα αγόρια.
- Εφαρμογή οργανωμένου Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας με HPV testing, προς επίτευξη κάλυψης 70% στην ηλικιακή ομάδα-στόχο.
- Σωστή θεραπευτική διαχείριση και υποστηρικτική φροντίδα του 90% των θετικών στον προσυμπτωματικό έλεγχο γυναικών.
Μεταξύ των φορέων που υπογράφουν το αίτημα είναι και φορείς φαρμακοποιών και πιο συγκεκριμένα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Αχαΐας και Κορινθίας.
Με αφορμή την πρόσφατη ημέρα κατά του Καρκίνου το DailyPharmaNews επικοινώνησε με τον κ. Διονύση Ευγενίδη, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ζητώντας του να πει λίγα λόγια γι’ αυτήν την κίνηση στήριξης της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. «Συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια για την πλήρη και οριστική εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που γίνεται με πρωτοβουλία του Καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρο Αγοραστό ο οποίος ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία μαζί του, συμμετέχει στα συνέδριά μας και συμμετέχουμε στα συνέδριά του ως Φαρμακευτικός Σύλλογος και χαιρόμαστε που είμαστε μέρος αυτής της πρωτοβουλίας για την εξάλειψη του καρκίνου της μήτρας, ανέφερε μιλώντας γι’ αυτή τη συνεργασία ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης.
Τι όμως αφορά αυτή η συμμετοχή; Αφενός όπως λέει ο κ. Ευγενίδης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συμμετέχει στα συνέδρια που γίνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σε κάθε άλλη σχετική δράση, αφετέρου συμμετέχει και με προτάσεις «όπως για παράδειγμα εκείνη για την αποζημίωση του εμβολίου. Λέμε ότι εκτός των ηλικιών που χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ δωρεάν θα πρέπει να χορηγείται με συμμετοχή για ένα συγκεκριμένο εύρος ηλικιών σαν να είναι ένα κανονικό φάρμακο. Είναι κάτι που το έχουμε ζητήσει από καιρό και θα συνεχίσουμε να το ζητάμε, να χορηγείται και σε μεγαλύτερες γυναίκες με συμμετοχή».
Γενικότερα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ένα ζήτημα γύρω από το οποίο ο ΦΣ Θεσσαλονίκης έχει ήδη δραστηριοποιηθεί και θα συνεχίζει να το κάνει, αναφέρει ο Πρόεδρός του. «Γενικότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουμε κάνει στο παρελθόν καμπάνια μέσα από τα φαρμακεία μας και σαφέστατα θα κάνουμε και στο μέλλον».
Η άποψη του κ. Ευγενίδη είναι ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού σε τέτοιου είδους εκστρατείες είναι πολύ σημαντικός. «Είναι κομβικός θα έλεγα γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι το φαρμακείο ως χώρος υγείας είναι το σημείο εκείνο όπου μπορεί να έλθει εύκολα ο κόσμος και να συζητήσει τα θέματα που αφορούν την υγεία του. Επομένως μία προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού για θέματα υγείας πρέπει να περνάει μέσα από τα φαρμακεία».
Ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτό στην πράξη δεν συμβαίνει συχνά και ότι πολλές εκστρατείες ενημέρωσης, όχι μόνο για τον καρκίνο αλλά και για άλλα ζητήματα υγείας που διοργανώνονται από διάφορους φορείς, δεν αναγνωρίζουν όπως θα έπρεπε αυτό το σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα φαρμακεία της κοινότητας για να αυξηθεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το θέμα της εκστρατείας τους. Το θέμα είναι πως θα μπορούσε να αλλάξει αυτό. Ο κ. Ευγενίδης υποστηρίζει ότι «για να συμβεί αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι από μόνοι μας. Πρέπει να υπάρξει κάποια συνεργασία με κάποιο Σύλλογο, κάποια εταιρεία, κάποιον φορέα. Με τη συγκεκριμένη Εταιρεία (Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Θηλωμάτων – HPV) έχουμε εξαιρετική συνεργασία, αυτό βγαίνει προς τα έξω και όπως είπα κάνουμε και θα κάνουμε κι άλλες δράσεις μαζί. Κάθε χρόνο στα συνέδρια της εταιρείας μιλάμε για το ρόλο του φαρμακοποιού στον εμβολιασμό γενικότερα και για το κομμάτι της ενημέρωσης σε θέματα πρόληψης που μόνο μέσα από το φαρμακείο μπορούν να περάσουν και να έχουν επιτυχία».
Αυτό είναι και το μήνυμα του κ. Ευγενίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. «Εάν πρέπει να περάσουμε ένα μήνυμα αυτό είναι η πρόληψη. Μέσω της πρόληψης μπορείς να προλάβεις καρκίνους και να τους εξαφανίσεις εντελώς από τον οργανισμό σου. Άρα λοιπόν το Α και το Ω είναι η πρόληψη, είναι η παρακολούθηση της υγείας του καθενός από εμάς με συστηματικό τρόπο, τακτικό ρυθμό και όχι περιστασιακά ή μόνο όταν εκδηλωθεί κάποιο ανησυχητικό σύμπτωμα».
Σοφία Κατή: Οι φαρμακοποιοί αναπόσπαστος κρίκος πρόληψης
Λίγο δυτικότερα, στην Ημαθία η πρόεδρος του τοπικού φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Σοφία Κατή αναφερόμενη στη συμμετοχή της σε αυτή τη ΣΥΜΜΑΧΙΑ φορέων κατά του Καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τόνισε ότι «οι φαρμακοποιοί αποτελούν έναν αναπόσπαστο κρίκο της υποστήριξης των προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας της υγείας» και επομένως δεν θα μπορούσαν να μην συμμετάσχουν σε μία τέτοια προσπάθεια.
«Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί την 4η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως και αυτό που έχει μεγάλη σημασία για εμάς είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία που θα διαγνωστούν έγκαιρα θα ιαθούν από τη νόσο. Γι’ το λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί και λόγω της μεγάλης διασποράς τους στην ελληνική κοινωνία –σ.σ. π.χ. οι φαρμακοποιοί μέλη του ΦΣ Ημαθίας ανέρχονται στους 155- μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά σε όλους τους βασικούς πυλώνες αυτού του σχεδίου εξάλειψης της νόσου με τη σωστή ευαισθητοποίηση και την επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού» τονίζει η κ. Κατή.
Γίνεται μάλιστα ακόμη πιο συγκεκριμένη για το πως βλέπει την ουσιαστική συμβολή των φαρμακοποιών σε αυτήν την προσπάθεια μέσα από την καθημερινή τους επαφή με τον πολίτη/ασθενή στο φαρμακείο. «Σε αυτό που μπορούμε εμείς να συμμετέχουμε ενεργά είναι η ενημέρωση για την πρωτογενή πρόληψη μέσω του εμβολιασμού για ένα εμβόλιο που είναι κατά τη γνώμη μας ασφαλές και αποτελεσματικό, με το απευθυνθούμε με τον κατάλληλο τρόπο για ενημέρωση στις ηλικίες εκείνες στις οποίες πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός αυτός με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Επίσης οι φαρμακοποιοί ενημερώνονται και ενημερώνουν καθημερινά και για τις ειδικές εξετάσεις που υπάρχουν καθώς και για τον προγραμματισμό που πρέπει να γίνεται στο τεστ Παπανικολάου. Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουμε ενεργά σε όλο αυτό το πρόγραμμα με στόχο να υπάρξει μία αύξηση του εμβολιασμού αλλά και να δοθεί κάθε βοήθεια στην αντιμετώπιση και εν τέλει εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
Σε ό,τι αφορά τέλος το εάν έχει αναγνωριστεί αυτός ο ρόλος που μπορεί να παίξει ο φαρμακοποιός στην επιτυχία εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα υγείας η κ. Κατή απαντά ότι «εμείς έτσι κι αλλιώς προβάλλουμε στους πολίτες που έρχονται στα φαρμακεία μας τόσο το συγκεκριμένο όσο και κάθε θέμα που αφορά την υγεία, την πρόληψη. Από την άλλη οι φαρμακοποιοί δεν θα μπορούσαν να πούμε “όχι”, να μη συμμετέχουν, προγραμματίζουν και ενημερώνουν με κάθε τρόπο που μπορούν, εφόσον τους ζητηθεί η βοήθεια από οποιονδήποτε φορέα. Εμείς θα είμαστε εκεί γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας».
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου
Στη λογική του θέματος που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) το να κλείσει το κενό στη φροντίδα των ασθενών με καρκίνο (“closing the care gap”), κενό που άνοιξε περισσότερο λόγω πανδημίας, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς έστειλε μήνυμα ότι οι φαρμακοποιοί κινούνται απόλυτα συντονισμένοι προς αυτό:
«Ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς. Το 2021, εκτιμάται ότι περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια πέθαναν. Δυστυχώς, αυτοί οι αριθμοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια. Όμως, όλοι οι καρκίνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν, και πολλοί μπορούν να προληφθούν ή και να θεραπευτούν.
Πρόσφατες έρευνες του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) δείχνουν ότι οι υπηρεσίες φροντίδας για τον καρκίνο δύνανται να ωθήσουν πολλούς ασθενείς και τις οικογένειές τους στη φτώχεια, ιδιαίτερα σε χώρες και πολίτες με χαμηλότερα εισoδήματα, μια επίδραση που έχει επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο Π.Ο.Υ. επέλεξε ως θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου το “closing the care gap”.
Στόχος λοιπόν όλων μας, και ιδίως των φαρμακοποιών της κοινότητας, θα πρέπει να είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να καλυφθεί αυτό το «κενό». Με την καθημερινή μας ευαισθητοποίηση κατά την άσκηση τους λειτουργήματος μας, τις συλλογικές μας δράσεις, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο σε συνεργασία με το κράτος και τους συλλόγους ασθενών».
Πηγή: dailypharmanews.gr