ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνάντηση ΠΦΣ-Πλεύρη: τι συζητήθηκε για ΜΥΣΥΦΑ, ΦΥΚ και ωράριο

Σε ρεπορτάζ του dailypharmanews.gr αναφέρεται ότι ο Υπουργός Υγείας είχε συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Στη συγκεκριμένη συζήτηση, η οποία σύμφωνα με το δημοσίευμα διεξάχθηκε σε θετικό κλίμα, υπήρξαν αναφορές στα ΜΥΣΥΦΑ, τα ΦΥΚ και το ωράριο.

Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω:


Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Υπουργού Υγείας - Φαρμακοποιών με κυρίαρχα θέματα ΜΥΣΥΦΑ και ΦΥΚ


Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αθ. Πλεύρης είπε ότι δεν είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση η διακίνηση των ΦΥΚ από τα κρατικά φαρμακεία, όμως…


Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

Την πάγια τακτική του να κινείται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ουσιαστικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες επέλεξε για μία ακόμη φορά η Διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου η οποία παρότι συναντήθηκε πριν λίγες μέρες (την Πέμπτη το απόγευμα 18 Νοεμβρίου) με τον νέο Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλεύρη δεν προχώρησε σε κάποια σχετική ανακοίνωση ούτε πριν αλλά ούτε και μετά τη συνάντηση.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες η συνάντηση αυτή η οποία κράτησε περίπου μιάμιση ώρα – η πρώτη που είχε με τον κ. Πλεύρη το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου το οποίο μάλιστα συμμετείχε σχεδόν σύσσωμο είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά - έγινε σε καλό κλίμα και ήταν ενημερωτική επί της ουσίας, με την έννοια ότι τέθηκαν στο τραπέζι τα θέματα που απασχολούν τους φαρμακοποιούς και υπήρξε και μία εικόνα και από πλευράς φαρμακοποιών για τις απόψεις του κ. Πλεύρη γι’ αυτά.

Πληροφορίες λένε ότι υπήρξαν από πλευράς του συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέραν του ότι θα προσπαθήσει να τα βάλει σε μία σειρά χρονικά για να επεξεργαστεί με σκοπό την επίλυση τους.

Φαίνεται πάντως ότι στο θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων που πάντα οι φαρμακοποιοί θέτουν και η πιθανότητα επιστροφής στο παλιό καθεστώς του 40ωρου, είναι κάτι που ο νέος Υπουργός θεωρεί ανέφικτο, από τη στιγμή μάλιστα, που, όπως τονίστηκε δεν είναι θέμα μόνο του Υπουργείου Υγείας αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Τα δύο θέματα που βρέθηκαν πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν η διάθεση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) αποκλειστικά από τα φυσικά φαρμακεία και η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, των γνωστών ΦΥΚ ή αλλιώς Φαρμάκων Ειδικού Χειρισμού.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ το οποίο ήταν και το πρώτο που τέθηκε στο τραπέζι οι πληροφορίες λένε ότι ο κ. Πλεύρης φαίνεται να κατανοεί τη σοβαρότητά του και να είναι σύμφωνος με τη θέση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να διατίθενται μόνο από φυσικά σημεία φαρμακείου για λόγους ασφάλειας των πολιτών πρωτίστως αλλά και γιατί αποτελούν το στυλοβάτη της καθημερινής ζωής του φαρμακείου και οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα πρέπει πάσει θυσία να αποφευχθεί.

Για τα ΦΥΚ, ένα ζήτημα που έχει ανοίξει εξαρχής και είχε κάνει σημαία της –και από την προεκλογική ακόμη περίοδο- η κυβέρνηση σε μία λογική καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών και κατάργησης των ουρών της ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επανέλαβε ότι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας του φαρμακείου.

Τονίστηκε δε ότι ενώ στα υπόλοιπα ασφαλιστικά Ταμεία, όπως το ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΟΔΕΑΠ), το Ταμείο των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) κτλ. θα διατίθενται από τα φαρμακεία της κοινότητας, η μόνη στρέβλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή αφορά τον ΕΟΠΥΥ, όπου ακολουθήθηκε ένας άλλος δρόμος προκειμένου αυτά τα φάρμακα να διατίθενται σε νοσοκομειακή τιμή και να είναι απαλλαγμένα από το clawback.

To ζήτημα όμως είναι ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στη γιγάντωση των κρατικών φαρμακείων από τη μια και στην απώλεια κρίσιμης, ζωτικής σημασίας ύλης από το φαρμακείο της κοινότητας.

Η πληροφόρηση που έφτασε στο DailyPharmaNews είναι ότι για την κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε καμία περίπτωση δεν είναι προτεραιότητα η διακίνηση των ΦΥΚ από τα κρατικά φαρμακεία, κάτι που φαίνεται μάλιστα ότι τονίστηκε από τον κ. Πλεύρη.

Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να λυθούν θέματα που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με το κόστος αποζημίωσής τους που θα βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον τελικά οριστικοποιηθεί η διακίνησή τους μέσα από το δίκτυο των κοινοτικών φαρμακείων.

Αυτό το κόστος, που θα φτάσει ως αποζημίωση στον φαρμακοποιό για τη διακίνησή τους, θα πρέπει να βρεθεί πως και από που θα καλυφθεί. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα που απασχολεί το Υπουργείο Υγείας και όχι η βούληση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του φαρμακείου στη διακίνηση, όπως τουλάχιστον εικάζεται από εκείνους που μίλησαν στο DailyPharmaNews για το θέμα.

Γενικά η κυβέρνηση δεν είναι υπέρ της λογικής των κρατικών φαρμακείων και πάντως δεν είναι θετική στο να βλέπει αυτά να γιγαντώνονται με το άνοιγμα νέων και την ενίσχυσή τους με προσωπικό, κάτι ωστόσο που είναι δύσκολο να αποφευχθεί σε βάθος χρόνου -καθώς η ανάγκη για χρήση ΦΥΚ θα αυξάνεται – εάν δεν μπουν στο παιχνίδι (και) τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Η πρόταση που έχει κάνει ο ΠΦΣ είναι τα ιδιωτικά φαρμακεία να χορηγούν ΦΥΚ αξίας μέχρι 800 ευρώ καθώς από εκεί και πέρα, αφενός δύσκολα ένα μέσο φαρμακείο θα μπορεί να τα προμηθευτεί, αφού για κάποια από τα φάρμακα αυτά οι τιμές είναι υπέρογκες, αφετέρου αυτή η δυσκολία θα οδηγούσε σε μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας δημιουργώντας φαρμακεία πολλών ταχυτήτων, κάτι που ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί καταστροφικό για τον κλάδο και το μέλλον του.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς φαίνεται, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες να επικαλείται σε όλες τις συναντήσεις που έχει για τα ΦΥΚ αφενός ότι πρόκειται για μία προτεραιότητα που είχε θέσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, αφετέρου ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει κρατικά φαρμακεία και ότι ο Πανελλήνιος έχει δουλέψει πάρα πολύ πάνω στο κρισιμότατο αυτό για το μέλλον των φαρμακείων –μαζί με εκείνο των ΜΥΣΥΦΑ και των υπηρεσιών- ζήτημα και έχει καταθέσει συγκεκριμένη εμπεριστατωμένη πρόταση μέσα από την οποία λύνεται ο μεγάλος φόβος της φαρμακοβιομηχανίας για το ενδεχόμενο παράλληλων εξαγωγών αυτών των φαρμάκων. Το θέμα λοιπόν είναι πώς θα καλυφθεί το κόστος, που όπως αναφέρεται, είναι περίπου 46 εκατομμύρια ευρώ –η διαφορά νοσοκομειακής και λιανικής τιμής που θα πληρωθεί ο φαρμακοποιός- παρέχοντας όμως τεράστια διευκόλυνση και ασφάλεια για τους ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.