ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στο ΥΠΕΝ η διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων


Το πλάνο που έχει κλειδώσει είναι να δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης αυτών των σκευασμάτων που θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα συμμετέχουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και ο ΙΦΕΤ

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας πρόκειται να περάσει η διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων ή χρησιμοποιημένων σκευασμάτων που βρίσκονται στα σπίτια, σύμφωνα με αποκλειστική πληροφόρηση από παράγοντα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Σήμερα, το πλάνο που έχει κλειδώσει είναι να δημιουργηθεί ένας Φορέας Διαχείρισης αυτών των σκευασμάτων που θα εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θα συμμετέχουν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και ο ΙΦΕΤ. Ουσιαστικά, μιλάμε για σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, τα φάρμακα που βρίσκονται στα σπίτια και έχουν λήξει ή πλέον δεν χρησιμοποιούνται είναι μια πονεμένη ιστορία, λένε πηγές, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι η πλειονότητα αυτών των σκευασμάτων είτε παραμένουν ξεχασμένα μέσα στις οικίες με ό,τι κινδύνους κρύβει αυτό, είτε δεν απορρίπτονται από τους πολίτες στους κάδους που έχουν τοποθετηθεί στα φαρμακεία, αλλά όπου αλλού μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι πολλοί: μη ενημέρωση, ανύπαρκτη επικοινωνία από την Πολιτεία, άγνοια, αδιαφορία για τους κινδύνους, έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης.

Την ίδια στιγμή, όμως, όπως μας ανέφερε η πηγή μας, ποτέ δεν υπήρξε στο παρελθόν ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τη σωστή και νόμιμη διαχείριση των 120 περίπου τόνων σκευασμάτων που στοιβάζονται στα σπίτια, αποκαλύπτοντας ότι και η αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα, όπου συγκεντρώνονται αυτά που συλλέγονται, δεν καλύπτει τους περιβαλλοντικούς όρους που ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την οδηγία 2001/83/ΕΚ περί κοινοτικού κώδικος για τα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση (άρθρο 127β), τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εξασφαλίζουν ότι υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα αποκομιδής για αχρησιμοποίητα φάρμακα και φάρμακα των οποίων έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης. Τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν την υποχρέωση αυτή επιβάλλοντας στα φαρμακεία ή στις δημοτικές εγκαταστάσεις την απαίτηση αποδοχής αποβλήτων φαρμάκων. Μεταξύ των σημείων συλλογής που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ περιλαμβάνονται οίκοι ευγηρίας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Το θέμα των αποβλήτων περιλαμβάνεται στο Ν. 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23.7.2021) «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 1018/851και 2018/852 του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές – πολεοδομικές, ενεργειακές και συναφείς επείγουσες ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2 του παραπάνω νόμου, οι παραγωγοί των φαρμακευτικών προϊόντων που προορίζονται για οικιακή κατανάλωση υποχρεούνται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023 να σχεδιάσουν και να οργανώσουν Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) για το σύνολο των προϊόντων που διαθέτουν στην αγορά. Επίσης, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 46 του ιδίου νόμου: «5. Τα φαρμακευτικά προϊόντα οικιακής χρήσης με ληγμένη ή μη ημερομηνία συλλέγονται υποχρεωτικά στα φαρμακεία. Μέχρι την οργάνωση και λειτουργία ΣΕΔ από τους παραγωγούς και εισαγωγείς φαρμάκων οικιακής χρήσης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10, εξακολουθεί να ισχύει η υπό στοιχεία ΔΥΓ3α/Οικ.2464/09.01.2012 απόφαση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Β’11), όπως εκάστοτε ισχύει…».

Όπως ενημερωθήκαμε, μέχρι να συσταθεί ο συγκεκριμένος φορέας στο ΥΠΕΝ, ο ΙΦΕΤ τρέχει ήδη διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή αναδόχου για τη Διαχείριση (συλλογή-μεταφορά-διαλογή- επεξεργασία) έως 120 τόνων οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης. Εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται και η ανακοίνωση του ονόματος της εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 193.440,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Πηγές: euro2day.griatronet.gr