ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δ. Ευγενίδης: Χρήσιμο το παράδειγμά μας στο σχεδιασμό του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για μετεξέλιξη του ΙΔΕΕΑΦ

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Πετρόχειλο


Ενδιαφέρουσες απόψεις για την προοπτική της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των φαρμακοποιών κατέθεσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μιλώντας στο DailyPharmaNews με αφορμή την έναρξη του 7ου Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής (δες εδώ το πρόγραμμα) το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Μάϊου.

Ο κ. Ευγενίδης μίλησε για το συνέδριο, για το πως βλέπει τη διαδικτυακή σε σχέση με τη δια ζώσης διεξαγωγή τέτοιου είδους εκδηλώσεων όπως επίσης και την άποψή του για το πως πιστεύει ότι θα πρέπει να κινηθεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην προσπάθειά του να αναβαθμίσει το ρόλο του Ινστιτούτου δια βίου Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών (ΙΔΕΕΑΦ).
 

Κύριε Ευγενίδη, το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής ξεκινά και για μία ακόμη φορά θα διεξαχθεί διαδικτυακά. Έχοντας πλέον την εμπειρία και βλέποντας ότι αυτό το μοντέλο υλοποίησης έχει και κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με το παραδοσιακό δια ζώσης που ξέραμε μέχρι να προκύψει η πανδημία, θεωρείτε ότι η εμπειρία μπορεί τελικά να αφήσει και κάποιο όφελος;

Η εμπειρία με τις διαδικτυακές μεταδόσεις, που έγιναν υποχρεωτικές εξαιτίας της COVID 19, σαφέστατα και θα αποφέρει οφέλη. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν μπορεί να συγκριθεί η δια ζώσης παρουσία και πραγματοποίηση ενός συνεδρίου με τη διαδικτυακή. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ενάμιση χρόνου που βιώνουμε την πανδημία και έχουμε υλοποιήσει αρκετές τέτοιες διαδικτυακές εκδηλώσεις, συνέδρια και ενημερωτικές ομιλίες με τη δια βίου εκπαίδευση, έχουμε αποκομίσει άριστες εντυπώσεις κι έχουμε καταφέρει να φτάσουμε σε ένα πολύ καλό επίπεδο με τη διαδραστική συμμετοχή αυτών που τις παρακολουθούν και με διάφορα quiz που κάνουμε. Σαφέστατα έχει κάποια πλεονεκτήματα και σαφέστατα θα αφήσει θετικά αποτυπώματα, όμως περιμένω με λαχτάρα πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα συνέδριο δια ζώσης. Αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα.


Μιλήσατε ωστόσο και για κάποια πλεονεκτήματα των διαδικτυακών εκδηλώσεων. Ποια θεωρείτε σημαντικά;

Σε μία διαδικτυακή μετάδοση δεν έχουμε πρόβλημα χώρου, συνεπώς μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται ενώ παράλληλα μπορούμε να καλέσουμε και ομιλητές από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας ή του κόσμου. Δεν έχουμε πρόβλημα χρόνου, οπότε η εκδήλωση μπορεί να διαρκέσει όσο χρειάζεται. Αυτό στο οποίο εμείς εστιάζουμε κάθε φορά είναι, μέσα από την εκάστοτε δραστηριότητά μας, όπως αυτή διαμορφώνεται με βάση τα δεδομένα της κάθε εποχής –και αυτή την εποχή κυρίαρχο θέμα είναι η ασφάλεια- να προσπαθούμε να αντλούμε τα θετικά, να τα αναπτύσσουμε και να κάνουμε τις δραστηριότητές μας εφάμιλλες ή και καλύτερες από τις δια ζώσης.


Πιστεύετε ότι με την επιστροφή στα δια ζώσης συνέδρια θα πάρετε κάτι από την εμπειρία που αποκτήσατε στα διαδικτυακά;

Είμαι βέβαιος ότι επιστρέφοντας στη διοργάνωση δια ζώσης εκδηλώσεων θα αξιοποιήσουμε και ορισμένα πράγματα που εφαρμόσαμε στις διαδικτυακές. Για παράδειγμα, τις ερωτήσεις, τα quiz που θέτουμε διαδικτυακά, θα βρούμε τρόπο να τα συνεχίσουμε, όπως και οτιδήποτε άλλο προκύψει όσο διάστημα είμαστε αναγκασμένοι να κινούμαστε με εκδηλώσεις σε αμιγώς διαδικτυακό περιβάλλον. Ωστόσο ζω για τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στα δια ζώσης συνέδρια όπου θα μπορέσουμε να βρεθούμε και πάλι από κοντά με τους συναδέλφους μας, διότι πιστεύω ότι η δυνατότητα επικοινωνίας που έχουμε στα διαλείμματα, όπου βρισκόμαστε και συζητάμε, είναι πολύ σημαντική.


Ποιο το γενικό σκεπτικό στο σχεδιασμό του προγράμματος του φετινού συνεδρίου;

Το πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής από την πρώτη χρονιά που το πραγματοποιήσαμε είναι ένα πολυσυλλεκτικό συνέδριο το οποίο απευθύνεται στους φαρμακοποιούς και σε όσους έχουν σχέση με τη Φαρμακευτική, τους βοηθούς, τους υπαλλήλους, τους φοιτητές της Φαρμακευτικής.

Δεν είναι όπως τα ιατρικά συνέδρια που είναι μονοθεματικά. Εμείς βλέπουμε κάθε χρονιά ποια είναι εκείνα τα θέματα που μας απασχολούν στην καθημερινότητά μας πίσω από τον πάγκο του φαρμακείου και προσπαθούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά με δύο τρόπους: από τη μία να έχουμε κοντά μας την ιατρική κοινότητα η οποία συμμετέχει κάθε φορά με πολύ μεγάλη θέρμη ώστε με ιδέες που προετοιμάζουν οι γιατροί και τις παρουσιάζουν σε φαρμακοποιούς, να λαμβάνουμε απαντήσεις σε ερωτήματα που μας απασχολούν και προκύπτουν από την επαφή μας με τους ανθρώπους που μας επισκέπτονται στα φαρμακεία. Από την άλλη να έχουμε κοντά μας τους καθηγητές της Φαρμακευτικής οι οποίοι μας ενημερώνουν για τα νεότερα δεδομένα που υπάρχουν κάθε φορά στο χώρο της επιστήμης μας σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, τις νέες μεθόδους παρασκευής, τί γίνεται στον κόσμο και τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Και όλα αυτά τα θέματα συνδυάζονται πάντα με την επικαιρότητα και η επικαιρότητα βέβαια και στο περσινό και στο φετινό συνέδριο σχετίζεται κυρίως με τη λοίμωξη COVID 19. Προσπαθούμε να καταρτίζουμε ένα πρόγραμμα που να είναι ελκυστικό από κάθε άποψη για τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συνέδριο.


Είπατε ότι όλο αυτό ξεκινά από τα φαρμακεία και τις ανάγκες τους. Πώς φτάνει αυτή η ενημέρωση σε εσάς ώστε να προχωρήσετε από την πλευρά σας στην οργάνωση του συνεδρίου με μία θεματολογία που πραγματικά να ενδιαφέρει;

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας είμαστε φαρμακοποιοί του πάγκου. Όλοι βρισκόμαστε στα φαρμακεία μας και εργαζόμαστε καθημερινά. Όλοι είμαστε ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα και ανταλλάσσουμε απόψεις και προβληματισμούς για θέματα που μας απασχολούν με τους συναδέλφους μας όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω διαφόρων γκρουπ. Έχουμε πάρα πολύ ισχυρή ανατροφοδότηση για το τι γίνεται και τι απασχολεί τους συναδέλφους αξιοποιώντας και την προσωπική εμπειρία μας. Συνδυάζοντας όλα αυτά προσπαθούμε να φτιάξουμε κάθε φορά ένα πρόγραμμα το οποίο να έχει θεματολογία διαφορετική από το προηγούμενο συνέδριο και να είναι εμπλουτισμένη με θέματα της επικαιρότητας.


Στο συγκεκριμένο συνέδριο θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που θα τραβήξουν περισσότερο τον ενδιαφέρον;

Όλα τα θέματα και όλες οι ομιλίες είναι εξαιρετικά στο φετινό συνέδριο. Και τα τρία στρογγυλά τραπέζια της ιατρικής κοινότητας είναι πολύ ενδιαφέροντα. Το πρώτο έχει θέμα την COVID 19, τα εμβόλια, τη νόσο και ό,τι άλλο υπάρχει και θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα. Το δεύτερο σχετίζεται με δερματολογικά θέματα και το εντάξαμε στο συνέδριο μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν τα μεταπτυχιακά μαθήματα Δερματολογίας που είχαμε διοργανώσει πριν δύο χρόνια στο Σύλλογό μας. Το τρίτο στρογγυλό τραπέζι σχετίζεται με θέματα Παιδιατρικής με τα οποία μέχρι τώρα δεν είχαμε ασχοληθεί. Αποφασίσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε έμφαση στους μικρούς ασθενείς που αντιμετωπίζουν κι αυτοί τα δικά τους προβλήματα και έρχονται με τους γονείς τους στο φαρμακείο για να βρουν λύσεις. Η προσέγγιση είναι διαφορετική και ο σωστός τρόπος να επικοινωνήσουμε μαζί τους και να τους κατευθύνουμε είναι πολύ σημαντικός.


Φαίνεται από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς μιλώντας στο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ότι στις διεκδικήσεις του κλάδου περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν το κομμάτι της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών με έμφαση στην αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του ΙΔΕΕΑΦ. Εσείς ως πρόεδρος ενός μεγάλου Φαρμακευτικού Συλλόγου που δίνει έμφαση στο κομμάτι της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των φαρμακοποιών τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στο να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα πράγματα σε αυτό το πεδίο;

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του Συλλόγου μας στη Θεσσαλονίκη με κάνει πολύ υπερήφανο. Μετρά πολλά χρόνια ζωής από την εποχή που το αρχίσαμε με τον προηγούμενο πρόεδρο, τον κ. Κυριάκο Θεοδοσιάδη. Δίνουμε μεγάλη σημασία στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Πραγματικά κάθε δράση μας στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης γίνεται σε συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες που υπάρχουν στον τομέα τους και θεωρώ ότι όταν είσαι στη Θεσσαλονίκη ήδη έχεις πολλές επιλογές και κατά συνέπεια εάν κάνεις κάτι πανελλαδικά θα έχεις ακόμη περισσότερες επιλογές. Είμαι επίσης πολύ περήφανος γιατί πετύχαμε στη Θεσσαλονίκη να λαμβάνουμε μοριοδότηση για τα μεταπτυχιακά μαθήματα που οργανώνουμε, εκτός από το ΙΔΕΕΑΦ και από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Αυτά νομίζω ότι είναι κάποια στοιχεία τα οποία πρέπει να έχει υπόψη του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου στο σχεδιασμό για την μετεξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό του ΙΔΕΕΑΦ ή όπως αλλιώς το έχει στο μυαλό του.


Πείτε μου λίγα λόγια παραπάνω για το θέμα της μοριοδότησης από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ήταν επιδίωξή μου από τότε που ανέλαβα την προεδρία του Συλλόγου να υπάρξει μοριοδότηση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσής μας και από το Κέντρο δια Βίου Μάθησης του ΑΠΘ με μονάδες ECΤ’s. Αυτό ύστερα από πολύ μεγάλη προσπάθεια καταφέραμε και το πετύχαμε. Είναι πού σημαντική η διασύνδεση της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των μελών του Συλλόγου μας με το ΑΠΘ και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτήν τη συνεργασία.


Όταν λέτε ότι ο κ. Βαλτάς θα πρέπει να λάβει υπόψιν του αυτά τα στοιχεία, τι εννοείτε;

Αυτή είναι η δική μου άποψη επί του θέματος της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Θεωρώ ότι θα πρέπει να προσδώσει στο ΙΔΕΕΑΦ πιο ισχυρά ποιοτικά χαρακτηριστικά και οπωσδήποτε να υπάρξει μία διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο ώστε αυτοί που παρακολουθούν τα σεμινάρια και τα μαθήματα να μοριοδοτούνται και από αυτό, όπως συμβαίνει και με τους φαρμακοποιούς στην Θεσσαλονίκη.


Καλά τα εκπαιδευτικά συνέδρια ωστόσο πως παρακολουθείτε ως Φαρμακευτικός Σύλλογος τη συμβολή τους στην καθημερινή πρακτική στο φαρμακείο ώστε να έχετε μία καλή ανατροφοδότηση για το τι τελικά αποδίδει, τι έχει περισσότερο ανάγκη ο φαρμακοποιός, πως μαθαίνει καλύτερα παρακολουθώντας τέτοιου είδους εκδηλώσεις;

Όπως είπα και προηγουμένως όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στον κλάδο μέσα από το δικό μας φαρμακείο έχοντας μία σαφή εικόνα για τις ανάγκες των φαρμακοποιών.

Από εκεί και πέρα έχουμε μία ομάδα στο facebook αποκλειστικά των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης, η οποία λειτουργεί υποδειγματικά. Εκεί συζητάμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και όλοι οι συνάδελφοι παίρνουν αμέσως υπεύθυνες απαντήσεις για τα θέματα που τους απασχολούν. Εκεί γεννιούνται πολλές ιδέες από συναδέλφους και όσες μπορούν να υλοποιηθούν, προωθούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο. Και σε προσωπικό επίπεδο όμως, μέσα από τη συμμετοχή μου σε διάφορες ομάδες και με την επαφή μου με συναδέλφους φαρμακοποιούς, έχω ένα feedback για το τι γίνεται ευρύτερα στον κλάδο.

Συγχρόνως κάποιες φορές προσπαθούμε τις αποφάσεις που λαμβάνει το Δ.Σ να τις εξηγούμε μέχρι να γίνουν εντελώς κατανοητές ώστε να αντιληφθούν όλοι οι συνάδελφοι το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε εμείς τα πράγματα και παίρνουμε τις αποφάσεις που τους αφορούν. Το σημαντικό είναι ότι σε αντίθεση με τους μεμονωμένους φαρμακοποιούς που κοιτάζουν το δικό τους εξατομικευμένο πρόβλημα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το προβάλουμε σ’ ένα Σύλλογο 1300 φαρμακοποιών και να πάρουμε μία απόφαση που θα αφορά όλους. Αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντικό, ότι δηλαδή οι αποφάσεις μας αφορούν το σύνολο και όχι κάποιον μεμονωμένα.


Θα επιμείνω στην ερώτησή μου. Σίγουρα η εμπειρία, οι συζητήσεις, η παρακολούθηση των τεκταινόμενων, όλα όσα αναφέρατε μετράνε. Σε ό,τι αφορά όμως την καταγραφή –με κάποια ερωτηματολόγια ενδεχομένως- για το τι αποκόμισε κάποιος από την παρακολούθηση ενεός συνέδριο και κυρίως το πως και σε ποιο βαθμό αυτό λειτούργησε στην καθημερινότητα πίσω από τον πάγκο, δεν θα είχε ενδιαφέρον να υπάρχει ως μία εικόνα;

Ασφαλώς και έχει ενδιαφέρον το έχουμε ενσωματώσει στις ομιλίες και τα συνέδρια που κάνουμε. Εδώ και πολλά χρόνια έχουμε ενσωματώσει το ερωτηματολόγιο ικανοποίησης ύστερα από κάθε ένα μάθημα το οποίο άλλωστε είναι και προϋπόθεση για να υπάρχει μοριοδότηση από το Πανεπιστήμιο. Εκεί ζητάμε επίσης από τους φαρμακοποιούς που συμμετέχουν να μοιραστούν τις ιδέες τους για τις επόμενες εκδηλώσεις μας. Εάν δείτε και το φετινό πρόγραμμα του Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, έχουμε τρεις ομιλίες από συναδέλφους του πάγκου της Θεσσαλονίκης και γενικά φροντίζουμε συνάδελφοί μας να αναπτύσσουν θέματα με τα οποία έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα μέσα από τις μεταπτυχιακές σπουδές τους. Από όλη αυτή τη «ζύμωση» πάντα βγαίνουν κάποιες ιδέες οι οποίες πάρα πολύ εύκολα έρχονται σε γνώση μας και προωθούνται εφόσον είναι υλοποιήσιμες.


Οι ιδέες και η υλοποίησή τους είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Εγώ αναφέρομαι στην εφαρμογή των όσων μαθαίνουν οι φαρμακοποιοί μέσα από την παρακολούθηση των συνεδρίων. Να το πω αλλιώς. Σκέφτεστε να μετρήσετε το πως λειτουργεί στο φαρμακείο όλη αυτή η εκπαιδευτική δραστηριότητα;

Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η σκέψη αυτή. Θα πρέπει να υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να υλοποιηθεί. Εάν μπορέσουμε να τα βρούμε, σαφέστατα ναι, θα θέλαμε να το κάνουμε. Κάτι τέτοιο είχαμε άλλωστε και σε προηγούμενο συνέδριό μας με αποτέλεσμα μία ομιλία για το burnout των φαρμακοποιών. Είχε γίνει έρευνα, απαντήθηκαν ερωτηματολόγια και είχαν προκύψει και κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα.


Στο συνέδριο θα χαιρετήσει και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Φέτος στο συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να δείξουμε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τη σχέση μας και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ως θεσμό, αλλά και με το ΑΠΘ, διότι όλη η σπουδαία δουλειά που κάνουμε στο εκπαιδευτικό κομμάτι τυγχάνει αναγνώρισης και από το Πανεπιστήμιο με την παρουσία του Κοσμήτορα στο συνέδριό μας.