ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Μηνυτήρια αναφορά από τους φορείς των συνεταιριστικών - ιδιωτικών φαρμακαποθηκών για την υπόθεση διακίνησης φαρμάκων από Courier

Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών προχώρησαν, όπως είχαν προαναγγείλει (δες εδώ), την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) με αφορμή το γεγονός ότι μέσω καταχωρήσεων – διαφημίσεων στον τύπο από γνωστή μεγάλη εταιρεία ταχυμεταφορών παρουσιάστηκε πρόγραμμα για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων απευθείας στους ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε υλοποίηση σχετικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου η ΟΣΦΕ και ο ΠΣΦ είχαν προχωρήσει σε εξώδικη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΠΥΥ και την εταιρεία ταχυμεταφορών την οποία είχαν κοινοποιήσει στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ.

Ανταπόκριση στο εξώδικο υπήρξε μόνο από τον ΕΟΠΥΥ, και όπως ανέφερε στο DailyPharmaNews ο δικηγόρος κ. Ευστράτιος Βούρος, ο οποίος εκπροσωπεί την ΟΣΦΕ και τον ΠΣΦ στη συγκεκριμένη υπόθεση «υπήρξε απάντηση μόνο από τον ΕΟΠΥΥ, αντιφατική σε σχέση με αυτά που είχαν δημοσιευτεί για το θέμα. Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε προκειμένου να διερευνηθεί εάν υφίστανται ή όχι ποινικές ευθύνες και εφόσον προκύψουν να αποδοθούν στα πρόσωπα που πρέπει».

Η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς είναι μία νομική διαδικασία, όπου εξετάζεται από τον εισαγγελέα το εάν συντρέχουν λόγοι για την άσκηση ποινικής δίωξης.

«Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Βούρος, έγινε κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς και περιμένουμε να επιληφθεί ο αρμόδιος Εισαγγελέας».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στο εξώδικο ανταποκρίθηκε μόνο ο ΕΟΠΥΥ και όχι η εταιρεία ανέφερε ότι «η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά μίας διαδικασίας που δεν είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία περί φαρμάκου και η οποία δεν προστατεύει ούτε τον Έλληνα ασθενή ούτε τη δημόσια υγεία».

Γι’ αυτό άλλωστε και στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται ανάλυση των ισχυουσών διατάξεων για τη μεταφορά φαρμάκων.

Ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης τόνισε πως για την Ομοσπονδία το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι συνδικαλιστικό, είναι καθαρά ένα σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας που αφορά την ασφάλεια των ασθενών κατά κύριο λόγο και γι’ αυτό και γίνεται αυτή η νομική προσπάθεια.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων κ. Ειρήνη Μαρκάκη ανέφερε στο DailyPharmaNews ότι ως Σύλλογος έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το συγκεκριμένο θέμα ωστόσο «όλες οι ενέργειες που είχαν γίνει από την πλευρά μας είτε προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων είτε προς το Υπουργείο Υγείας δεν έχουν τύχει καμίας ανταπόκρισης». Σημείωσε δε ότι στο δημοσίευμα που έγινε η αφορμή να ξεκινήσει όλος αυτός ο αγώνας παρουσιάζεται η εταιρεία COURIER να επικαλείται την πιστοποίησή της από τον ΕΟΠΥΥ για να μπορεί να διακινεί φάρμακα προς τους ασθενείς κάτι που όπως λέει, κακώς αναφέρθηκε καθώς «δεν έχει καμία δικαιοδοσία ο ΕΟΠΥΥ να εξουσιοδοτεί κανέναν. Ο μόνος που εξουσιοδοτεί είναι ο ΕΟΦ». Και για την κ. Μαρκάκη όλα αυτά είναι σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των ασθενών.

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο, dailypharmanews.gr