ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ιγδία, οφθαλμόλουτρα και δρόγες, στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο (βίντεο)


Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί το μοναδικό φαρμακευτικό μουσείο της χώρας. Εδώ φυλάσσονται περισσότερα από 3000 εκθέματα που παρουσιάζουν την ιστορία του ελληνικού φαρμακείου, από τότε που οι φαρμακοποιοί παρασκεύαζαν φάρμακα τρίβοντας δρόγες στα ιγδία μέχρι και σήμερα.

Εξάλλου, το ιγδίο είναι το σήμα κατατεθέν του φαρμακείου μαζί με το φιδάκι. Ένα εργαλείο που χρησίμευε για τον θρυματισμό των δρογών είναι το μέρος του φυτού που όπου είναι συγκεντρωμένες οι ουσίες στις οποίες οφείλεται η φαρμακολογική δράση του φυτού. Στο ιγδίο, κοινώς γουδί, οι δρόγες θρυμματίζονταν με πίεση για να εξαχθεί η δραστική ουσία. 


Στο μουσείο υπάρχει ένα αντίτυπο της «Χημικής Φιλοσοφίας» του Φουρκρουά σε επιμέλεια του Άνθιμου Γαζή του 18ου αιώνα, κι ακόμη, εγχειρίδια χημείας και συνταγές των φαρμακοποιών του Όθωνα, Λάνδερερ και Σαρτώριου. Όμως το παλαιότερο έκθεμα είναι μια ανατύπωση του «Περί ύλης ιατρικής» του Διοσκουρίδη, που εκδόθηκε τον 16ο αιώνα. Ιατρός, ριζοτόμος, φαρμακοποιός, βοτανολόγος και ο μεγαλύτερος φαρμακολόγος της αρχαιότητας, ο Διοσκουρίδης έζησε τον πρώτο αιώνα μετά Χριστόν. Περιηγήθηκε στις περισσότερες περιοχές του γνωστού τότε κόσμου, αποτύπωσε την εικόνα των φαρμακευτικών φυτών και κατέγραψε πολύτιμες πληροφορίες, που με τη μεταγραφή του χειρογράφου του διαδόθηκαν τους επόμενους αιώνες.

ΑΠΕ/ΜΕGAPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Η διάσωση τεκμηρίων και αντικειμένων γύρω από τη λειτουργία του φαρμακείο είναι ο σκοπός του φαρμακευτικού μουσείου.

Στο χώρο κυριαρχεί ένα επιβλητικό έπιπλο, ύψους 4,90 μέτρων και πλάτους 6,40 μέτρων Διακοσμημένο με ληκυθοφόρο τόξο στο κέντρο, λεοντοκεφαλές και δράκοντες, επιχρυσωμένα γύψινα αγάλματα του Απόλλωνα και της Αφροδίτης,. Σχεδιάστηκε τον 19ο αιώνα στο Παρίσι και κατασκευάστηκε στη Βιέννη, χρησιμοποιήθηκε στο φαρμακείο του Βόλου με την επωνυμία «Η Έλαφος», για να καταλήξει στα τέλη του 20ού στην Ιταλία, μέχρι να επαναπατριστεί πίσω στη Θεσσαλονίκη, με δωρεά του κ. Μιχαήλ Πάνου. Ανάμεσα στα πολλά εκθέματα βρίσκει κανείς μια συσκευή για την παρασκευή και κοπή υπόθετων, μια πρέσα για την παραγωγή πεπιεσμένης πούδρας, ζυγαριές που ζύγιζαν σε κιλά και οκάδες, ένας αποστειρωτήρας ιατρικών εργαλείων που θερμαινόταν με την καύση ξύλων, μια χειροκίνητη φυγόκεντρος, και δύο οφθαλμόλουτρα, δηλαδή συσκευές για οφθαλμικές πλύσεις, και ένα φορητό φαρμακείο πλοίου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Προς το παρόν το μουσείο δεν είναι επισκέψιμο. Όμως η προσπάθεια διάσωσης των τεκμηρίων συνεχίζεται με την ψηφιοποίηση των σπάνιων βιβλίων της συλλογής του.

 

 

 

ΑΠΕ/ΜΕGAPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ


ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ, ert.gr



Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου: