ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ενημέρωση ΠΦΣ για την PGEU - εβδομαδιαία θέματα 22.01.2021

Διαβάστε την ενημέρωση που αναρτήθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο:

Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερη σαφήνεια και διαφάνεια για τα εμβόλια Covid-19 καθώς και για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ, γιατί η έλλειψη διαφάνειας προκάλεσε πρόσφατα αβεβαιότητα και παραπληροφόρηση σχετικά με τον εμβολιασμό COVID-19 στην Ευρώπη.

Οι μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων αναμένονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2021 και από την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρχει μια ειδική πλατφόρμα όπου τα κράτη μέλη θα μπορούν να αναφέρουν, δύο φορές την εβδομάδα, τον αριθμό των εμβολίων που ελήφθησαν και χρησιμοποιήθηκαν.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ο Εθνικός Πρόεδρος της Φαρμακευτικής Συντεχνίας της Αυστραλίας, GeorgeTambassis, δήλωσε ότι μετά από συνομιλίες με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Υγείας, Greg Hunt, επιβεβαιώθηκε η απολύτως απαραίτητη συμβολή των κοινοτικών φαρμακείων στο έργο του εμβολιασμού για τον COVID.

ΕΛΛΑΔΑ: Η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη «διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Valneva με σκοπό την αγορά του ενδεχόμενου εμβολίου της κατά του COVID-19. Η Valneva είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει ένα εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού.
Το σχέδιο της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ευρώπη θα παρουσιαστεί στις 4 Φεβρουαρίου, δήλωσε ο διευθυντής της δημόσιας υγείας της GD SANTE, John Ryan, ενώπιον της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον καρκίνο.

EUROAPI: Είναι η νέα επιχείρηση δραστικών φαρμακευτικών συστατικών (API) που δημιουργήθηκε από τη γαλλική εταιρία SANOFI, με αναμενόμενες πωλήσεις περίπου 1 δισ. ευρώ έως το 2022. Σύμφωνα με την εταιρία, η EUROAPI θα εξασφαλίσει πρόσθετες δυνατότητες προσφοράς APIs για την Ευρώπη και πέραν αυτής και θα συμβάλει στην εξισορρόπηση της μεγάλης εξάρτησης του κλάδου από APIs που προέρχονται από άλλες περιοχές.

O EMA έλαβε αίτηση για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους (CMA) για το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την Astra Zeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η γνωμοδότηση σχετικά με την άδεια κυκλοφορίας του εμβολίου αυτού πιθανόν να εκδοθεί έως τις 29 Ιανουαρίου κατά τη συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής του EMA για τα ανθρώπινα φάρμακα (CHMP).

ΦΙΛΑΝΔΙΑ: Το 64% των Φινλανδών που έχουν χρησιμοποιήσει φαρμακευτικές υπηρεσίες είναι πολύ ικανοποιημένοι με τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Συγχρόνως, παρά τον πολλαπλασιασμό των διαδικτυακών φαρμακείων, η πλειοψηφία (94%) δήλωσε ότι λαμβάνουν τα φάρμακά τους από το φυσικό φαρμακείο.

ΓΑΛΛΙΑ: Οι Γάλλοι φαρμακοποιοί, την ικανότητά τους να εμβολιάσουν μαζικά τον πληθυσμό, την έχουν αποδείξει ήδη με το εμβόλιο της γρίπης. Σε ένα μήνα, εμβολιάστηκαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Μετά από διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Υγείας και την Εκτελεστική Υπηρεσία Υγείας (HSE) τις τελευταίες ημέρες, ο Γενικός Γραμματέας της Ιρλανδικής Φαρμακευτικής Ένωσης (IPU) Darragh O’Loughlin δήλωσε στα μέλη: “Είναι τώρα πιο πιθανό η διάθεση εμβολίων στα φαρμακεία να ξεκινήσει μόλις το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca θα είναι εγκεκριμένο και διαθέσιμο”.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Παρατηρήθηκε μεγάλη έλλειψη φαρμάκων σε νοσοκομεία κατά τη διάρκεια του Covid-19, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου αντιμετωπίστηκαν.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ: Η Hanne Andresen, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακοποιών, δήλωσε ότι: “Πρέπει να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια και στους χώρους εμβολιασμού και οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται την ελευθερία επιλογής. Τα φαρμακεία πληρούν αυτές τις βασικές προϋποθέσεις γιατί λειτουργούν πολλές ώρες και προσφέρουν εύκολη πρόσβαση στους πολίτες.”

Πηγή: pfs.gr