ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ προς πειθαρχικό ΙΣΘ: Εφαρμογή του νόμου περί χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2021
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 21-00146


Προς: Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Κοιν.: 1) Υπουργείο Υγείας
2) 3η ΥΠΕ και 4η ΥΠΕ
3) Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»



Θέμα: «Εφαρμογή του νόμου περί χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή»

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε, από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 τέθηκε σε ισχύ το Άρθρο 16 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 1ης Αυγούστου (ΦΕΚ Α 157) που αντικατέστησε το άρθρο 18 του Ν. 4675/2020 και προβλέπει υποχρεωτική χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Συλλόγου μας για τήρηση της νομοθεσίας, συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό φαινόμενο η έκδοση χειρόγραφων συνταγών από κλινικές, Τμήματα νοσηλευτικών ιδρυμάτων και ιδιώτες ιατρούς της πόλης μας που περιέχουν αντιβιοτικά και οι οποίες, σύμφωνα με την ανωτέρω νομοθεσία, ούτε δύνανται ούτε πρέπει να εκτελούνται. Σας επισυνάπτουμε ενδεικτικά τρεις πρόσφατες τέτοιες συνταγές από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και την κλινική Euromedica.

Αποτέλεσμα τέτοιων συμπεριφορών είναι να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς στην προσπάθειά τους να προμηθευτούν τα αναγκαία αντιβιοτικά φάρμακα, τα οποία συνήθως αφορούν επείγουσες περιπτώσεις, καθώς και να δημιουργούνται προστριβές στα φαρμακεία από την άρνηση των συναδέλφων μας να παραβούν το νόμο.

Ειδικά την παρούσα κρίσιμη περίοδο που περνά η χώρα μας λόγω της πανδημίας, θεωρούμε απάνθρωπο να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που χρειάζονται αντιβίωση με άσκοπες συνεχείς μετακινήσεις.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας στο πλαίσιο του πειθαρχικού ελέγχου των παραπάνω περιστατικών παράνομης συνταγογράφησης και την μετέπειτα ενημέρωσή μας.


Με τιμή
Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΣΕΣ