ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σταύρος Μπελώνης: Προχωράμε άμεσα σε νομικές ενέργειες για το θέμα της εταιρείας ταχυμεταφορών

Ένα και πλέον μήνα μετά την αποστολή της εξώδικης διαμαρτυρίας που έστειλαν από κοινού ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος προς τον ΕΟΠΥΥ και γνωστή μεγάλη εταιρεία ταχυμεταφορών με αφορμή το γεγονός ότι μέσω «καταχωρήσεων – διαφημίσεων στον τύπο από την εταιρεία courier παρουσιάστηκε πρόγραμμα για την κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων απευθείας στους ασθενείς από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, σε υλοποίηση σχετικής συνεργασίας των δύο πλευρών (δες εδώ, εδώ και εδώ), , ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ κ. Σταύρος Μπελώνης μιλώντας στο DailyPharmaNews αποκαλύπτει ότι δεν έχει υπάρξει απάντηση στην εξώδικη διαμαρτυρία και γι’ αυτό οι φαρμακαποθήκες προετοιμάζονται για νομικές ενέργειες.

Για τον κ. Μπελώνη το θέμα δεν έχει να κάνει μόνο με την πρακτική μίας εταιρείας αλλά ουσιαστικά με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στη διακίνηση του φαρμάκου, ένα ζήτημα που αφορά το ύψιστο αγαθό, τη δημόσια υγεία.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΣΦΕ «μετά το “κρασάρισμα” που έγινε από τις εταιρείες ταχυμεταφορών από τα μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το αναντικατάστατο του χονδρεμπορίου στην αλυσίδα φαρμάκου και η συμβολή των φαρμακαποθηκών στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με όλους τους κωδικούς. Η υπερφόρτωση του συστήματος και των εταιρειών courier οδήγησε στο να μη μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή και φαρμάκων με αποτέλεσμα ήδη κάποιες εταιρείες να αναγκαστούν να τα αποστείλουν με δικά τους έξοδα στον κόσμο. Ήρθε η ώρα λοιπόν να επανέλθει το φάρμακο, όλα τα φάρμακα μη νοσοκομειακού περιβάλλοντος στο κλασικό κανάλι διανομής τους, τις φαρμακαποθήκες που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία του ως ένα κανάλι παντός καιρού. Στο πλαίσιο αυτό και μετά την εξώδικη διαμαρτυρία που κάναμε από κοινού Συνεταιριστικές και ιδιωτικές φαρμακαποθήκες προς τον ΕΟΠΥΥ και γνωστή μεγάλη εταιρεία ταχυμεταφορών στις αρχές Δεκεμβρίου. το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε σε νομικές ενέργειες καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στην εξώδικη διαμαρτυρία μας. Πρέπει να υπάρξει μία γενικότερη αποκατάσταση της τάξης στο σύστημα. Θεωρούμε ότι όλα τα φάρμακα και τα ΦΥΚ, πλην εκείνων που πρέπει να χορηγούνται σε νοσοκομειακό περιβάλλον θα πρέπει να έρθουν στο φυσικό τους κανάλι “Εταιρεία – Αποθήκη – Φαρμακείο – Ασθενής”. Αυτό το κανάλι λειτουργεί δεκαετίες τώρα και συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του πάρα πολύ καλά».

Και για να γίνει αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Μπελώνης, «υπάρχει πολλή δουλειά και οργάνωση από πίσω. Δεν είναι τυχαίο που το όλο σύστημα δεν επλήγη ουσιαστικά από τον κορωνοϊό. Όλοι οι συνεταιρισμοί απ’ ό,τι ξέρω κάνουν συνέχεια τεστ στους υπαλλήλους τους. Είχαμε δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο ως ΟΣΦΕ στην αρχή της πανδημίας για το τι θα έπρεπε να γίνει για να αποφευχθούν τα κρούσματα και τι σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα. Υπάρχει καλή προετοιμασία. Όμως καλό θα ήταν να γίνουν και οι εμβολιασμοί. Άλλωστε δεν είμαστε περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Περισσότερο το ζητάμε για προληπτικούς λόγους. Δεν μπορεί αυτή η αλυσίδα να “κρεμάσει”. Πρέπει να την κρατήσουμε όρθια, διαφορετικά θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν είναι ούτε κλαδικό ούτε συνδικαλιστικό το αίτημά μας».

Στην επιστολή που από κοινού έστειλαν προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια ιδιωτικές και συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες (ΠΣΦ και ΟΣΦΕ) αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εμείς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων και η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος, που συνιστούμε το σύνολο των φαρμακαποθηκών στη χώρα και που υποστηρίζουμε την τροφοδοσία με θεραπευτική ύλη του δικτύου των φαρμακείων της κοινότητας, θα θέλαμε να δηλώσουμε την έκπληξή μας για το γεγονός της εξαίρεσης του ανθρώπινου δυναμικού μας από την πρώτη φάση των εμβολιασμών ενάντια στην Covid 19.

Η λειτουργία των φαρμακαποθηκών είναι απολύτως απαραίτητη τόσο για τη λειτουργία των φαρμακείων, όσο και για τη διανομή των εμβολίων κατά του SARS – CoV 2, καθώς στη διανομή των τελευταίων συμμετέχουν τα μέλη του δικτύου μας.

Για αυτό παρακαλούμε να αναγνωρίσετε την κρίσιμη σημασία που διαδραματίζουν τα φαρμακεία της κοινότητας αδιαίρετα μαζί με τις φαρμακαποθήκες, ώστε να συμπεριλάβετε και το προσωπικό των τελευταίων στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία των φαρμακείων αλλά και των εμβολιαστικών κέντρων.

Πηγή: dailypharmanews.gr