από το iatronet.gr:
Του ανταποκριτή μας, Βασίλη Ιγνατιάδη
Στο μεγαλύτερο hub φαρμάκων της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, γίνεται αυτές τις ημέρες η προσομοίωση της σύνθετης διαδικασίας παραλαβής, αποθήκευσης, συσκευασίας και αποστολής εμβολίων, στο πλαίσιο της εξειδικευμένης εκπαίδευσης του προσωπικού. Η "μεγαλύτερη επιχείρηση εφοδιαστικής αλυσίδας στην ιστορία της χώρας", όπως την αποκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αποτελεί μια πρόκληση, στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν με ακρίβεια όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας και ο ρόλος του συγκεκριμένου είναι κομβικός. Το hub θα έχει την ευθύνη της εξυπηρέτησης των εμβολιαστικών κέντρων σε 16 νομούς, στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
Ο Σπύρος Νικολαϊδης, γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Ρόλο, έχει συντονιστικό ρόλο του συγκεκριμένου χώρου αποθήκευσης, αλλά και των τεσσάρων από τα πέντε κέντρων logistics που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα (Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Ηράκλειο Κρήτης) τα οποία διαχειρίζονται συνεταιρισμοί φαρμακοποιών, πλην της Αθήνας που ανήκει σε ιδιωτική εταιρία. Μιλώντας στο iatronet περιγράφει τις προετοιμασίες που γίνονται για το απαιτητικό εγχείρημα.
Η υποδομή και οι ετοιμασίες
Η εγκατάσταση του Ωραιοκάστρου διαθέτει δύο υπερκαταψύκτες (φωτογραφία κάτω), με δυνατότητα συντήρησης στους - 70 με - 80 βαθμούς Κελσίου συνολικά 30.000 φιαλιδίων (15.000 ο κάθε υπεραταψύκτης). Με την αραίωση x5 τα σκευάσματα μπορούν να παρέχουν ως και 150.000 δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσει και το τρίτο ψυγείο, το οποίο θα είναι εφεδρικό, ώστε να χρησιμοποιηθεί στην περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια βλάβη σε έναν από τους δύο. "Εμείς περιμένουμε τα πρώτα εμβόλια προς το τέλος της άλλης εβδομάδας, τις πρώτες μέρες του νέου έτους", λέει ο κ. Νικολαϊδης, διευκρινίζοντας πως οι δόσεις για τους πρώτους εμβολιασμούς στη Θεσσαλονίκη, που έχει προγραμματιστεί να γίνουν την Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου στο ΑΧΕΠΑ, θα φτάσουν την Δευτέρα απευθείας στο νοσοκομείο, χωρίς να περάσουν από τον χώρο αποθήκευσης.
Οι υπεύθυνοι της φαρμακαποθήκης του Ωραιοκάστρου είναι αρμόδιοι για την ορθή παραλαβή, τον ποιοτικό έλεγχο (θερμοκρασία παραλαβής, πιθανή θραύση κ.ά.), την αποθήκευση και την διανομή των εμβολίων σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας. "Από εδώ θα φεύγουν τα σκευάσματα για τα 350 εμβολιαστικά κέντρα που θα στηθούν σταδιακά σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη. Για παράδειγμα, πρέπει να σταλούν 100 φιαλίδια στη Φλώρινα ή στο Αμύνταιο. Εμείς έχουμε ευθύνη να τα συσκευάσουμε ορθά, να ετοιμάσουμε τα έγγραφα και να τα στείλουμε εκεί που πρέπει», αναφέρει ο κ. Νικολαϊδης. Τη διανομή προς αυτά θα αναλάβει με ειδικά φορτηγά ψυγεία ενδιάμεση ιδιωτική εταιρία, με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, ενώ για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων θα αναλάβει ρόλο ακόμη και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Από τη στιγμή της απόψυξής του, το φιαλίδιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία από 2 ως 8 βαθμών Κελσίου για διάστημα έως 5 ημερών. Σε αυτό το διάστημα πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός. Για τον λόγο αυτό ο προγραμματισμός πρέπει να είναι ακριβής, ώστε να υπάρχουν οι κατά το δυνατό λιγότερες απώλειες.
"Είναι μια πρωτόγνωρη, πολύ απαιτητική και δύσκολη διαδικασία logistics, πρόκληση για όλους όσους συμμετέχουν στην αλυσίδα του εγχειρήματος. Υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα που προβλέπουν και ποσοστά πιθανών απωλειών», σημειώνει ο κ. Νικολαϊδης και εξηγεί:
"Έχουν προβλεφθεί απώλειες στα εμβολιαστικά κέντρα σε πολλά διαφορετικά σενάρια. Για παράδειγμα, στη Φλώρινα μπορεί να χιονίσει και να μη μπορεί κάποιος να πάει στο εμβολιαστικό κέντρο. Ή ο άνθρωπος που έχει κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό να παρουσιάσει μια διάρροια και να μη μπορεί να εμβολιαστεί. Ή ακόμα και να αρρωστήσει ο εξειδικευμένος υπάλληλος που είναι υπεύθυνος για την αραίωση του υλικού και να πρέπει να αντικατασταθεί. Όλα αυτά έχουν προβλεφθεί με συγκεκριμένα μοντέλα. Έχει οργανωθεί η επιχείρηση σε κάθε λεπτομέρεια".
Οι εγκαταστάσεις διαθέτουν χωριστές παροχές ρεύματος και διπλές γεννήτριες, που εξασφαλίζουν ομαλή ροή ηλεκτροδότησης ακόμα και σε περίπτωση βλάβης.
Ασκήσεις προσομοίωσης και ασφάλεια
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος βρέθηκε στο Ωραιόκαστρο την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα πέντε κέντρα logistics ανά την επικράτεια είδε από κοντά τις ετοιμασίες που γίνονται και την εκπαίδευση του προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ μαζί με στελέχη της αστυνομίας επιθεώρησε τα μέτρα ασφαλείας.
"Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε η αρτιότητα της αποθήκης. Η εγκατάσταση διαθέτει υψηλότατη ασφάλεια, με τρία επίπεδα συναγερμού, περιμετρικά και εσωτερικά, κάμερες, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ανθρώπινη παρουσία 24 ώρες το 24ωρο 7 μέρες την εβδομάδα. Θα έχουμε όμως τη συνδρομή σωμάτων ασφαλείας σε ανώτερο επίπεδο: Αστυνομία, ακόμα και αντιτρομοκρατική, πυροσβεστική και στρατός θα μας συνδράμει για τη μέγιστη ασφάλεια απέναντι σε κάθε είδους κίνδυνο", ανέφερε ο κ. Νικολαϊδης.
Αυτές τις μέρες γίνεται εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού με προσομοίωση της διαδικασίας σε κάθε της βήμα, μέσω εικονικών αποστολών. "Οι άνθρωποι που θα επιφορτιστούν με το έργο των εισροών - εκροών του σκευάσματος από τους υπερκαταψύκτες πρέπει να φορούν ειδικό εξοπλισμό για να έρθουν σε επαφή με ένα προϊόν σε θερμοκρασία - 80 βαθμών Κελσίου. Φορούν ειδικές στολές, ειδικά γάντια και γυαλιά", εξήγησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω των ειδικών απαιτήσεων συντήρησης του εμβολίου της Pfizer/BioNTech σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, τα φαρμακεία θα έχουν μόνο υποστηρικτικό ρόλο σε αυτή τη φάση, λειτουργώντας ως κέντρα πληροφόρησης όσων πολιτών δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία, για το κλείσιμο των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Σε δεύτερη φάση, και εφόσον φτάσουν στην Ελλάδα και τα εμβόλια της Moderna, που συντηρούνται στους 2 ως 8 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούν και τα φαρμακεία να συμμετάσχουν στον εμβολιασμό.