ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έτοιμο το ελληνικό εγχειρίδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19

Το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που απεστάλη προς όλα τα εμβολιαστικά κέντρα COVID-19 της χώρας από τη Γενική Γραμματεία ΠΦΥ του υπουργείου Υγείας δημοσιεύει το f.daily. Σε αυτό γίνεται διεξοδική ανάλυση των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθηθούν για τον εμβολιασμό, ενώ δίνονται πληροφορίες για τα διαθέσιμα εμβόλια, την αποθήκευση, τη μεταφορά και τη διάθεσή τους. Διαβάστε αναλυτικά το εγχειρίδιο εδώ

Εν τω μεταξύ τα ευρωπαϊκά φαρμακεία έχουν ήδη ξεκινήσει να αναλαμβάνουν ρόλους στις στρατηγικές μαζικού εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στις εταιρείες Pfizer-BioNTech για το εμβόλιο BNT162b2 και ο σχεδιασμός εναπόκειται στις τοπικές αρχές του NHS και των τοπικών συμβουλίων. Στην Αγγλία, ένας μικρός αριθμός φαρμακείων συμμετέχει στο πρόγραμμα και θα κληθεί να προσφέρει εμβολιασμούς COVID-19 από τα τέλη Δεκεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να χορηγούν 1.000 δόσεις την εβδομάδα. Τα συμμετέχοντα φαρμακεία θα πληρώνονται 12,58£ ανά εμβολιασμό και 25,16 £ για τις δύο δόσεις. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Darius Hughes, επικεφαλής του τμήματος των εμβολίων της Pfizer UK δήλωσε ότι τα φαρμακεία πρέπει να είναι στην «πρώτη γραμμή» των υπηρεσιών εμβολιασμού, καθώς αποτελούν χώρους υψηλού επαγγελματισμού και είναι βολικά και προσιτά σε πολλούς ασθενείς. Τόνισε μάλιστα ότι «το 95% των πελατών της εταιρείας έχει δηλώσει ότι του αρέσει να πηγαίνει στο φαρμακείο για να εμβολιάζεται». 

Διαθέσιμοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο εθνικό σχέδιο εμβολιασμού κατά της COVID-19 δηλώνουν και οι Πορτογάλοι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με στοιχεία της PGEU, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Όσο για την Ισπανία και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη και στη Μούρθια, συζητείται η πραγματοποίηση διαγνωστικών τεστ αντιγόνου COVID-19 στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί της Μαδρίτης μάλιστα έχουν ετοιμάσει και αποστείλει στο υπουργείο Υγείας προς αξιολόγηση το σχέδιό τους για τη διενέργεια των τεστ σε περιφερειακά φαρμακεία, στο πλαίσιο των στρατηγικών διαλογής πληθυσμού στις περιοχές με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Εκτός Ευρώπης, τα φαρμακεία των ΗΠΑ, όπου επίσης δόθηκε η έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη χορήγηση των εμβολίων, εκπαιδεύουν το προσωπικό τους αλλά και δημιουργούν διαδικτυακές υπηρεσίες για προγραμματισμό ραντεβού.

Πηγές: fdaily, farmakeutikoskosmos.gr