ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: Ενημέρωση για διαδικασία συλλογής μολυσματικών αποβλήτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2020
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 20-01589


Προς: Τα μέλη του ΦΣΘ

Θέμα: «Ενημέρωση για διαδικασία συλλογής μολυσματικών αποβλήτων»



Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογός μας αποφάσισε να σας προμηθεύσει εντελώς δωρεάν με τα απαραίτητα υλικά και να καλύψει το κόστος της ασφαλούς και νόμιμης απόρριψης των αιχμηρών και μολυσματικών αποβλήτων του αντιγριπικού εμβολιασμού.

Σύμφωνα με το νόμο 4600/9-2-2019, άρθρο 160, ο αδειούχος φαρμακοποιός επιτρέπεται να προβεί στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού και στη χορήγηση αντιτετανικού ορού. Από τη στιγμή που το φαρμακείο επιλέγει να διενεργήσει εμβολιασμό, αυτομάτως θεωρείται παραγωγός τέτοιων αποβλήτων και δεσμεύεται για την ορθή διαχείρισή τους σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΚΥΑ 146163/2012.

Δεδομένου ότι φέτος, για πρώτη φορά́, κάνουμε τον αντιγριπικό́ εμβολιασμό́ στα φαρμακεία μας μετά την πιστοποίησή μας, θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε σωστά και νόμιμα όλα τα βήματα της διαδικασίας. Στο αρχείο που σας στέλνουμε θα βρείτε σχηματοποιημένες τις οδηγίες για τη σωστή́ χρήση των αντικειμένων που παραλάβατε.

Στον κίτρινο κάδο απορρίπτουμε μόνο τα αιχμηρά (βελόνες, σύριγγες).

Στο χαρτόκουτο τοποθετούμε τον κίτρινο κάδο με κλειστό καπάκι (όταν γεμίσει) και απορρίπτουμε τα υπόλοιπα μολυσματικά όπως βαμβάκι, γάντια, μάσκες κλπ.
Το χαρτόκουτο χωράει έως 4 κίτρινους κάδους.

Όταν γεμίσει ο κίτρινος κάδος, ζητάμε καινούργιο από την αποθήκη μας (το κόστος είναι ελάχιστο).


Διαδικασία Συλλογής-Μεταφοράς / Ιχνηλασιμότητα:

Η εταιρεία STERIMED θα περάσει από τα φαρμακεία μία φορά για να συλλέξει το χαρτόκουτο (με το περιεχόμενό του). Η συλλογή των χαρτόκουτων θα γίνει μετά τη λήξη της εμβολιαστικής περιόδου, από 15 Ιανουαρίου έως 28 Φεβρουαρίου 2021. Θα προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση με το κάθε φαρμακείο ξεχωριστά για τον ακριβή χρόνο συλλογής. Ο Σύλλογος καλύπτει μόνο μία συλλογή (αυτήν που προαναφέραμε) κι έχει συμφωνήσει προνομιακές τιμές για όσους χρειαστούν επιπλέον συλλογές σε μεταγενέστερο χρόνο.

Κατά την αποκομιδή από την εταιρεία θα συμπληρωθεί το ειδικό Συνοδευτικό Έντυπο Αναγνώρισης και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών καταστροφής, το κάθε φαρμακείο θα λάβει εντός 60 ημερών Βεβαίωση Επεξεργασίας από την εταιρεία. Τα έγγραφα αυτά διατηρούνται στο κάθε Φαρμακείο ως στοιχεία τεκμηρίωσης για τη διαχείριση των ΕΑΑΜ (Επικίνδυνα Απόβλητα Αμιγώς Μολυσματικά) που παράγει.


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αποτελούμε σημαντικό κομμάτι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Με την πρωτοβουλία αυτή κάνουμε ακόμη ένα βήμα για να αναδείξουμε τον σημαντικό ρόλο του Έλληνα φαρμακοποιού στην Δημόσια Υγεία και σας ζητάμε να αγκαλιάσετε τη διαδικασία αυτή και να επιδείξετε την υπευθυνότητα και την τυπικότητα που μας διακρίνουν.


Με τιμή
Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΙΟΣΕΣ