ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο Πρόεδρος ΦΣΘ Δ. Ευγενίδης για μέτρα στήριξης των Φαρμακοποιών και την ατομική ευθύνη των πολιτών


Έκτακτα μέτρα ανακούφισης φαρμακοποιών που νοσούν από COVID-19 ανακοίνωσε ο ΦΣ Θεσσαλονίκης

Λένε ότι των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν και αυτό ακριβώς συμβαίνει στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, της πόλης που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης που δίνουν οι Έλληνες με τον κορωνοϊό.

Αναδημοσίευση από το dailypharmanews.gr
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο


Μεγάλη αποδοχή στους φαρμακοποιούς της πόλης βρήκε η κίνηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να ανακοινώσει έκτακτα μέτρα ανακούφισης των φαρμακοποιών που έχουν την ατυχία να νοσήσουν από COVID 19 και να αναγκαστούν να κλείσουν το φαρμακείο τους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο DailyPhatrmaNews ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Διονύσιος Ευγενίδης.

Ήδη αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα βρίσκουν εφαρμογή καθώς σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει ο Σύλλογος έχουν καταγραφεί πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα εκ των οποίων το ένα αφορά φαρμακοποιό που είναι αναγκασμένος να κλείσει το φαρμακείο του για 14 μέρες. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής από το σύνολο των φαρμακοποιών ανέφερε ο κ. Ευγενίδης καθώς τους βοηθούν να αισθάνονται μεγαλύτερη σιγουριά πως σε μία δυσκολία υπάρχει ο Σύλλογος να τους στηρίξει.

Και αυτή είναι η στιγμή της μεγάλης πίεσης. «Είχαμε συζητήσει με τους συνεργάτες μου εδώ και αρκετό καιρό για το θέμα και είχαμε καταλήξει σε ορισμένα από αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και περιμέναμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση καθώς μία πρόωρη ανακοίνωση ίσως να πανικόβαλλε έναν κόσμο που μπορεί να έπαιρνε το πράγμα διαφορετικά. Από τη στιγμή όμως που τα πράγματα εξελίχθηκε κατ’ αυτόν τον τρόπο με τη Θεσσαλονίκη πλέον να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, προχωρήσαμε στην ανακοίνωση για να έχουν και οι συνάδελφοι μία μεγαλύτερη σιγουριά πως σε μία δυσκολία υπάρχει ο Σύλλογος να τους στηρίξει».

Στο εισαγωγικό κείμενο στη σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος αναφέρει: «Όπως όλοι έχουμε αντιληφθεί, η κατάσταση με τον κορωνοϊό έχει ξεφύγει και σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με την κατάσταση που βιώσαμε τον περασμένο Μάρτιο - Απρίλιο. Τα κρούσματα κορωνοϊού χτυπούν πλέον και την πόρτα των φαρμακοποιών και θέλουμε να σας ενημερώσουμε για κάποιες ενέργειες ανακούφισης των συναδέλφων που θα νοσήσουν και θα αναγκαστούν να κλείσουν το φαρμακείο τους, όπως τις συμφωνήσαμε σε έκτακτο διαδικτυακό συμβούλιο για το λόγο αυτό.

Παράλληλα περιμένουμε και από εσάς να προτείνετε ό,τι άλλο νομίζετε και είναι εφικτό να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε, είτε ως προτάσεις είτε ως ενέργειες».

Τα μέτρα αφορούν έξι συγκεκριμένες ενέργειες και τρεις ακόμη προτάσεις:

1) παράταση στην υποβολή των συνταγών του,
2) μεγαλύτερη πίστωση από την αποθήκη του,
3) απαλλαγή από την εισφορά του ΦΣΘ,
4) απολύμανση του χώρου του με έξοδα ΔΙΛΟΦ (σ.σ. Διανεμητικού Λογαριασμού του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)
5) εξαίρεση (προσωρινά) από τις εφημερίες
6) χρηματική συμπαράσταση μέσω λογαριασμού ειδικού σκοπού που θα ανοιχτεί γι' αυτό το λόγο.


Οι προτάσεις του ΦΣΘ

1) Για όσους έχουν συνεταίρους ή βοηθούς προτείνουμε την εκ περιτροπής εργασία (μια μέρα ο ένας, μια μέρα ο άλλος) ώστε αν προκύψει πρόβλημα στον έναν, να μπορεί να δουλέψει ο άλλος.
2) Αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών που έχουμε δώσει, τόσο για την λειτουργία των φαρμακείων όσο και για τον εμβολιασμό στην εποχή του κορωνοϊού.
3) Πρόβλεψη για τα φάρμακα κλπ που χρωστάμε σε ασφαλισμένους.


Μιλώντας για τα συγκεκριμένα μέτρα που ανακοινώθηκαν ο κ. Ευγενίδης εξήγησε ότι σε ό,τι αφορά την παράταση των συνταγών είναι κάτι που, όπως είπε, «θα το δούμε τις ημέρες κατάθεσης των συνταγών τι ανάγκες θα υπάρξουν από φαρμακοποιούς που θα έχουν πρόβλημα και τότε θα το λύσουμε επί τόπου».

Για τη μεγαλύτερη πίστωση από την αποθήκη που ένας φαρμακοποιός συνεργάζεται ο κ. Ευγενίδης υποστήριξε ότι ακόμη και στην περίπτωση που πρόκειται για μία ιδιωτική φαρμακαποθήκη «δεν είναι πρόβλημα να υπάρξει στήριξη για έναν, δύο τρις συναδέλφους να κάνουν μία τέτοια διευκόλυνση. Θεωρώ ότι και οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες με χαρά θα θελήσουν να βοηθήσουν και αυτές με τον τρόπο τους».

Η απαλλαγή από την εισφορά προς τον ΦΣΘ είναι θεσμοθετημένη από το κράτος ως έσοδο του φαρμακευτικού συλλόγου και αφορά ένα ποσό 80 ευρώ το χρόνο. Ασφαλώς και δεν είναι ένα μεγάλο ποσό αλλά πρόκειται για μία ακόμη στήριξη από το Σύλλογο.

Σε ό,τι αφορά τέλος το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού προκειμένου να υπάρξει μία επιπλέον χρηματική συμπαράσταση στους φαρμακοποιούς που ενδεχομένως θα νοσήσουν από COVID 19 είναι κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Ευγενίδης έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες.

Στο κομμάτι των προτάσεων ο κ. Ευγενίδης εξήγησε ότι η πρόβλεψη για τα φάρμακα κλπ που χρωστάμε σε ασφαλισμένους έχει να κάνει με το πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα. «Με τις ελλείψεις που έχουμε στα φάρμακα κάποια φάρμακα έρχονται σε δεύτερο χρόνο σε σχέση με εκείνη τη στιγμή που έρχεται ο ασφαλισμένος με τη συνταγή στο φαρμακείο και έτσι του τα χρωστάμε. Οπότε αυτός ο ασθενής που έχει ανάγκη αυτά τα φάρμακα σε περίπτωση που είναι σε καραντίνα ο φαρμακοποιός του δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί. Εκεί λοιπόν ως Σύλλογος προβλέψαμε μία διαδικασία για να εξυπηρετήσουμε και αυτές τις καταστάσεις. Υπάρχουν φαρμακοποιοί του Συλλόγου που έχουν δηλώσει τη διάθεσή τους να βοηθήσουν σε τέτοιες περιπτώσεις στην ασφαλή παράδοση αυτών των φαρμάκων».

Ένα πολύ σημαντικό σημείο της πρωτοβουλίας του ΦΣΘ είναι ότι στην ανακοίνωσή του ζητά από τους φαρμακοποιούς – μέλη του «να προτείνετε ό,τι άλλο νομίζετε και είναι εφικτό να κάνουμε για να τους βοηθήσουμε, είτε ως προτάσεις είτε ως ενέργειες».

Όπως εξηγεί ο κ. Ευγενίδης «είμαστε 1300 φαρμακοποιοί, εννέα απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Κι ένας μόνο να βρεθεί μέσα σε τόσους πολλούς ο οποίος να έχει μία ιδέα που θα μπορούσε να βοηθήσει σε αυτήν την υπόθεση είναι πολύ σημαντικό. Γι’ αυτό και τους καλούμε να συμμετέχουν. Είναι σημαντικό για εμάς να συμμετέχουν όλοι στα κοινά».


Έλλειψη ατομικής ευθύνης

Ο κ. Ευγενίδης δηλώνει απογοητευμένος θεωρώντας πως η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σοβαρή λόγω της απουσίας ατομικής ευθύνης των πολιτών θεωρεί πλέον δεν ωφελεί σε τίποτα να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και απλά να λέμε ότι όλα θα πάνε καλά και πιστεύει ότι η πολιτεία αυτή τη στιγμή έχει την ευθύνη να αλλάξει τη ροή των δεδομένων διαφυλάττοντας την υγεία του κόσμου.

«Είμαι ο πιο ανήσυχος πρόεδρος φαρμακευτικού συλλόγου στην Ελλάδα στο θέμα της COVID 19. Στη Θεσσαλονίκη πραγματικά αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, οπότε δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας λέγοντας ότι όλα θα πάνε καλά. Σκοπός είναι να μπορέσουμε τα προβλήματα τα οποία είναι σίγουρο ότι θα παρουσιαστούν να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γι’ αυτό το λόγο προετοιμαζόμαστε.

Είμαι απογοητευμένος από την προσωπική, την ατομική ευθύνη των πολιτών. Δεν τη βλέπω να γίνεται πράξη. Εάν γινόταν πράξη θα ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα. Άρα δεν μπορώ να ελπίζω σε κάτι τέτοιο. Είναι ευθύνη της πολιτείας πλέον να πάρει εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει για να διαφυλάξει την υγεία του κόσμου. Είμαι υπέρ της θεωρίας ότι για να υπάρξει οικονομία πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι. Εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι δεν θα μπορεί να υπάρξει και οικονομία».

Εξηγώντας τι ακριβώς είναι εκείνο που τον έχει κάνει να απογοητευτεί από τη συμπεριφορά του κόσμου ο κ. Ευγενίδης απαντά πως «είναι οι εικόνες που βλέπω στους δρόμους της πόλης και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο της Ελλάδας. Είναι μία κατάσταση που δεν αφορά μόνο την πόλη μας ή μόνο τη χώρα μας. Αφορά όλη την Ευρώπη απ’ ό,τι βλέπω. Παντού τα ίδια γίνονται. Παντού υπάρχουν άτομα που δεν έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Συνεχίζουν να κυκλοφορούν σαν να μην τρέχει τίποτα και όλα αυτά είναι απόρροια της ατομικής ευθύνης του καθενός που σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει. Αφενός και πριν την περίοδο της καραντίνας φαινόταν ότι κανείς δεν είχε καταλάβει τι συμβαίνει και δεν έπαιρνε κανένα μέτρο προφύλαξης, αφετέρου και μετά την επιβολή της καραντίνας και όλων αυτών των μέτρων υπάρχει τέτοια κίνηση στην πόλη που δεν δικαιολογείται κατά την άποψή μου. Έχει απαγορευτεί η λειτουργία των καφετεριών και βλέπεις τον κόσμο να παίρνει τον καφέ του “take away” και αντί να κάθεται στην καρέκλα της καφετέριας να κάθεται στο παγκάκι. Αυτό δεν είναι λογική».


Η μεγάλη πτώση στην κίνηση στα φαρμακεία ένδειξη της αλλαγής στη συμπεριφορά απέναντι στη COVID;

Ενδιαφέρον στοιχείο που θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει μία ερμηνεία στον τρόπο που πλέον κινείται ο κόσμος στο θέμα της πανδημίας είναι η μεγάλη διαφορά που υπάρχει στην κίνηση των φαρμακείων σε σχέση με το πρώτο lockdown και στην κίνηση στους δρόμους. 

«Τα φαρμακεία, εξηγεί ο κ. Ευγενίδης, είναι τα μόνα καταστήματα που λειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι σε μία περιοχή που δεν υπάρχει εμπορική κίνηση δεν μπορείς να περιμένεις ένα σημείο να λειτουργήσει από μόνο του. Επειδή είναι έτσι η κατάσταση και κανείς δεν ξέρει πως θα είναι η οικονομία την επόμενη μέρα και ο κόσμος είναι πάρα πολύ επιφυλακτικός, περιορίζονται όλοι στα απολύτως απαραίτητα. Και αυτή είναι η εικόνα της περιφέρειας της πόλης. Στο κέντρο της πόλης η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με πριν. Τα φαρμακεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι αυτά που δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα τις μέρες της καραντίνας. Έχει μειωθεί πάρα πολύ η κίνηση στα φαρμακεία αυτά. Σε σχέση με το πρώτο lockdown ενώ η κίνηση στους δρόμους είναι πολύ αυξημένη, η κίνηση στα φαρμακεία είναι πολύ μικρότερη, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε την Άνοιξη. Ο κόσμος βέβαια αυτή τη φορά ήταν περισσότερο προετοιμασμένος, δεν βλέπουμε ανθρώπους απεγνωσμένους να ψάχνουν, όπως τότε να βρουν μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κτλ. Τώρα τα έχουν στοιβαγμένα στα σπίτια τους οπότε δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Η ροή του κόσμου στα φαρμακεία είναι φυσιολογική, χωρίς ουρές όπως τότε». Ίσως λοιπόν από αυτό να προκύπτει ότι ο κόσμος τώρα δεν λειτουργεί με τη λογική ότι «βγαίνω έξω για τα απολύτως αναγκαία», όπως έκανε σε μεγάλο βαθμό την Άνοιξη, γεγονός που ερμηνεύεται ότι πλέον δεν μιλάμε για έναν εντελώς άγνωστο εχθρό και ότι το καλοκαίρι υπήρξε μία γενικότερη χαλάρωση που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.