Ο Γ.Γ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επανέφερε και το θέμα της κατάργησης της συνταγογράφησης των φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία και επιστροφής στη συνταγογράφηση με εμπορική ονομασία από τον γιατρό προκαλώντας την έντονη αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου
Αναδημοσίευση από dailypharmanews.gr
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
«Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η υγεία χρειάζεται χρήματα. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται να αμειφθεί το ιατρικό προσωπικό, ο γιατρός, αυτός ο οποίος θα έχει την τελική ευθύνη. Και να πάρω εδώ την ευκαιρία και να πω ότι επειδή δεν έχουμε καλά οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας δεν σημαίνει ότι πρέπει να γυρίσουμε σε συνθήκες φαρ ουέστ και να πάνε στα κουρεία να κάνουν εμβολιασμούς λόγου χάρη, όπως πηγαίναν στην άγρια δύση και έβγαζαν δόντια. Χρειάζεται οργανωμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας το οποίο θα καλυφθεί από ιατρικό προσωπικό. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Οι ιατρικές πράξεις είναι ιατρικές πράξεις και αυτός που έχει την κύρια ευθύνη είναι ο γιατρός. Και θα με συγχωρήσει εδώ λίγο ο κ. Βαλτάς, εμείς συνεχίσουμε και λέμε ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη, ο εμβολιασμός πρέπει να εκτελείται από γιατρούς διότι έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και συγκεκριμένες παρενέργειες τις οποίες θα πρέπει αυτός που εκτελεί το εμβόλιο να ξέρει να τις αντιμετωπίσει».
Αυτά τα λόγια του Γενικού Γραμματέα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργου Ελευθερίου κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών του Εvidence Based Healtcare online Conference το οποίο με απόλυτη επιτυχία διοργανώνει το DailyPharmaNews (8 και 9 Οκτωβρίου) άναψαν τα αίματα και έφεραν την έντονη αντιπαράραθεση των εκπροσώπων γιατρών και φαρμακοποιών στο πρόσωπο του κ. Ελευθέρίου και του κ. Απόστολου Βαλτά, προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Ο κ. Ελευθερίου δεν περιορίστηκε στο θέμα των εμβολιασμών αλλά μίλησε και για το θέμα της χορήγησης φαρμάκων χρησιμοποιώντας μία φράση που σίγουρα δεν θα μπορούσε να μην προκαλέσει τον κ. Βαλτά που λίγο νωρίτερα είχε αναφερθεί στην προσπάθεια των φαρμακοποιών μέσα από προγράμματα επιμόρφωσης να αναδείξουν το ρόλο τους και να προσφέρουν συνεχώς καλύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προ τον πολίτη.
Συγκεκριμένα ο κ Ελευθερίου χρησιμοποίησε μία φράση που ακούγεται απαξιωτική για τους φαρμακοποιούς και το ρόλο τους στο σύστημα υγείας, μία φράση που δεν έχει να κάνει μόνο με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο αλλά με όλα τα όργανα των φαρμακοποιών σε διεθνές επίπεδο –από το ευρωπαϊκό τους όργανο μέχρι την Παγκόσμια Ομοσπονδία τους και είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που είπε ο κ. Ελευθερίου, ότι δηλαδή οι φαρμακοποιοί δεν είναι απλά πωλητές φαρμάκων αλλά έχουν έναν πολύ σημαντικό και πολλαπλό και συνεχώς διευρυνόμενο ρόλο μέσα στο σύστημα υγείας.
Ο κ. Ελευθερίου λοιπόν μεταξύ των όσων ανέφερε είπε ότι «είναι άλλο η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και άλλο η πώληση φαρμάκων». Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Ένα μέτρο που πάρθηκε στην εποχή του κορωνοϊού, μία από τις επιπτώσεις –και συγχαρητήρια και στους φαρμακοποιούς που το αποδέχτηκαν- σταμάτησαν επιτέλους να δίνονται αντιβιοτικά στη χώρα μας χωρίς ιατρική συνταγή και αυτό θα πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα έτσι όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Σε όλα! Και θα θυμίσω εδώ την περίπτωση της χλωροκίνης, όπου φεύγαν χλωροκίνες από τα ράφια των φαρμακείων –τα θυμάστε πολύ καλά αυτά στο πρώτο κύμα κορωνοϊού – και αναγκάστηκε το υπουργείο να βάλει περιοριστικά μέτρα γιατί πλέον δεν υπήρχε χλωροκίνη στη χώρα. Είναι άλλο η παροχή ιατρικών υπηρεσιών και άλλο η πώληση φαρμάκων. Δεν πρέπει να συγχέονται αυτά τα δύο. Κάθε επιστημονικός κλάδος έχει διακριτό ρόλο στο σύστημα και ο ρόλος του Έλληνα γιατρού ο οποίος έχει πληρώσει παρεπιπτόντως το μεγαλύτερο τίμημα της επιδημίας – ίσως κάποιος από τους συνομιλητές μας, ο κ. Μαγιορκίνης μπορεί να μας πει πόσοι γιατροί μολύνθηκαν και νόσησαν από τον κορωνοϊό, όπως και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα- θα πρέπει να μας αναγνωριστεί αυτός ο ρόλος. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι έτοιμος να συζητήσει και να συμβάλλει στη βελτίωση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα γίνει αποδεκτή από τον Πανελλήνιο και το ιατρικό σώμα οποιαδήποτε προσπάθεια αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος».
Απέναντι στα όσα είπε ο κ. Ελευθερίου ο κ. Βαλτάς, φανερά εκνευρισμένος απάντησε:
«Ως προς τα αντιβιοτικά η πρώτη επίσημη θέση και μάλιστα γραπτή προς τον Υπουργό (σ.σ. Υγείας) ήταν η δικιά μας και ας δουν τον αριθμό πρωτοκόλλου για να δείτε τι προτείναμε εμείς. Προτείναμε 100% συνταγογράφηση μέσω ηλεκτρονικής συνταγής την οποία δεν τη θέλουν κ. Ελευθερίου, οι συνάδελφοί σας» –με τον κ. Ελευθερίου να απαντά στον κ. Βαλτά ότι κάνει λάθος σε αυτό.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στη μελέτη του Ευρωβαρόμετρου του 2018 που αναφέρει ότι το 96% του προβλήματος με την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών οφείλεται σε υπερσυνταγόγραφηση των ιατρών και μόνο το 4% οφείλεται σε διάθεση αντιβιοτικών χωρίς συνταγή. Όπως εκτίμησε ο κ. Βαλτάς και από τα στοιχεία για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της χορήγησης αντιβιοτικών μόνο με ιατρική ηλεκτρονική συνταγή –σ.σ. με τις εξαιρέσεις του βεβαίως- θα φανεί στην πράξη ότι τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου είναι σωστά.
Σε ό,τι αφορά τον εμβολισμό ο κ. Βαλτάς σημείωσε ότι «εμείς πλέον νομίμως –διότι είναι υπουργική απόφαση με νόμο- κάνουμε αυτό που κάνουν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και ερωτώ: Οι συνάδελφοί σας στην υπόλοιπη Ευρώπη που αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμό είναι θεσμοθετημένος μέσω των φαρμακείων, γιατί δεν αντιδρούν όπως αντιδρούν (σ.σ. οι γιατροί στην Ελλάδα) ή γιατί δεν θεωρούν ότι είναι ιατρική πράξη; Και ο συνάδελφός σας στη Γαλλία, και ο συνάδελφός σας στην Αγγλία, και ο συνάδελφός στη Γερμανία; Και εξάλλου τόσα χρόνια εσείς οι ίδιοι δεν το είχατε αποδεχτεί; Εσείς οι ίδιοι σε μία διανυκτέρευση δεν στέλνατε τον ασθενή να κάνει τον αντιτετανικό ορό στο φαρμακείο; Που γινόταν; Στο νοσοκομείο;».
Τελευταίο σημείο της αντιπαράθεσης Ελευθερίου – Βαλτά ήταν η αναφορά του πρώτου στο θέμα της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και τη διαβεβαίωση ότι «αυτό είναι ένα αίτημα το οποίο θα διεκδικήσει ο ιατρικός κόσμος γιατί η συνταγογράφηση φαρμακευτικής ουσίας και η χορήγηση από τους φαρμακοποιούς όποιο σκεύασμα θέλουν έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημα».
Από την πλευρά του ο κ. Βαλτάς απάντησε ότι «το θέμα της δραστικής ουσίας έχει λυθεί, το θέμα της δραστικής ουσίας ισχύει σε όλη την Ευρώπη, δεν είναι δυνατόν ένας γιατρός να γράφει την εμπορική ονομασία. Ο νωών νοείτω».