ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα μελέτη καταρρίπτει τις θεωρίες κατά της μάσκας

Νέα μελέτη καταρρίπτει τις θεωρίες ότι η χρήση της μάσκας προκαλεί υπερβολική έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό Annals of the American Thoracic Society και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μάσκα είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος περιορισμού της μετάδοσης του νέου ιού.

Στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθεί εάν εμφανίζονται ανωμαλίες στην ανταλλαγή αερίων με τη χρήση χειρουργικών μασκών σε άτομα με και χωρίς διαταραχή της πνευμονικής λειτουργίας. Οι ερευνητές μελέτησαν 15 γιατρούς χωρίς αναπνευστικό πρόβλημα και 15 ασθενείς με βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Επέλεξαν να συγκρίνουν υγιείς με ασθενείς που πάσχουν από ΧΑΠ, καθώς οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα. Συνεπώς, αν σε αυτούς η χρήση μάσκας δεν έχει πρόβλημα, τότε είναι αναμφίβολα ασφαλής για όλους. Το αποτέλεσμα είναι ότι εντοπίστηκε μία μικρή πτώση στην πρόσληψη οξυγόνου, που είναι αναμενόμενο σε αυτούς τους ασθενείς, αλλά καμία διαφορά όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην πρόσληψη οξυγόνου ή στην έκθεση στο διοξείδιο του άνθρακα. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι μπορεί το δείγμα να είναι μικρό, αλλά τα αποτελέσματα είναι σαφή: η χρήση μάσκας είναι ασφαλής ακόμη και σε άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια σε συνήθεις συνθήκες, όπως η ξεκούραση και ήπιο περπάτημα μερικών λεπτών.

Πηγή: virus.com.gr