Οι πρώτες προσλήψεις είναι πραγματικότητα στο digital hub που αναπτύσσει ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer Inc. στη Θεσσαλονίκη, μια επένδυση που βάζει την Ελλάδα στο "κάδρο" της καινοτομίας στο χώρο του φαρμάκου.
Όπως σημειώνουν στο Capital.gr στελέχη της πολυεθνικής, ήδη έχουν γίνει περίπου είκοσι από τις συνολικά 200 προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού που προγραμματίζονται. Όπως λένε οι πληροφορίες, στόχος είναι αυτές να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, ενώ αποτελεί επιδίωξη της αμερικανικής φαρμακευτικής σε βάθος χρόνου να γίνουν και περισσότερες.
Το παγκόσμιο δίκτυο
Το digital hub στην Ελλάδα θα είναι από τα πρώτα που τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα από το παγκόσμιο δίκτυο ψηφιακών εργαστηριακών κέντρων της Pfizer. Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα θα λειτουργήσει το ένα εκ των συνολικά έξι κέντρων ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων που προγραμματίζει η φαρμακευτική παγκοσμίως.
Το κέντρο επί του παρόντος λειτουργεί σε μεταβατικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στον πολυχώρο "Phoenix Center". Το τελικό κτίριο, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει βρεθεί, θα είναι έκτασης 3 χιλιάδων τ.μ..
Την Τετάρτη το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας επισκέφτηκε η Γενική Πρόξενος των Ηνωμένων Πολιτειών στην Θεσσαλονίκη Elizabeth K. Lee.
Την υποδέχτηκε ο κ. Nico Gariboldi, ο επικεφαλής του ψηφιακού κέντρου τεχνολογίας και καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη και την ξενάγησε στις εγκαταστάσεις.
Στα τέλη του Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Η πολυεθνική σχεδιάζει να συνεργαστεί με πανεπιστήμια και τοπικά κέντρα ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, με στόχο να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα παγκόσμιου επιπέδου, να μεγιστοποιήσει τα οφέλη των νέων τεχνολογιών και την τεχνητή νοημοσύνη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
Vicky.kourlibini@capital.gr