Δημήτρης Γαγάτσης, πρόεδρος ΦΣ Καρδίτσας: Κάνουμε αγώνα δρόμου, έχουμε συμπαράσταση των συναδέλφων όλης της Ελλάδας, ζητάμε τη στήριξη της πολιτείας και των εταιρειών.
Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο
Σ’ έναν αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καρδίτσας προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα όλη την ευρύτερη περιοχή -ενώ εξελισσόταν ο Μεσογειακός κυκλώνας Ιανός και οι αρχές είχαν θέσει ως προτεραιότητά τους άλλα σημεία της χώρας. δυτικότερα και νοτιότερα- και προκάλεσε πλημμύρες που μετέτρεψαν την πόλη της Καρδίτσας σε λιμνοθάλασσα.
Μία κίνηση προσέλκυσης του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ για τις καταστροφές ήταν η πρωτοβουλία να ανέβουν όσο το δυνατό περισσότερες φωτογραφίες μαζί μ’ ένα -πραγματικά τρομακτικό= βίντεο στα social media που να αποτυπώνουν τις καταστροφές που έγιναν στα φαρμακεία της πόλης της Καρδίτσας.
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καρδίτσας ανέθεσε τη δουλειά αυτή στον τέως πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κώστα Σωτηρόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο DailyPharmaNews με λίγα λόγια προσπάθησε να δώσει μία εικόνα για το μέγεθος της θεομηνίας. «Είχαμε την Μάνδρα Αττικής, είχαμε την Εύβοια. Ήταν τοπικά φαινόμενα. Εδώ είχαμε όλον τον Νομό και οι καταστροφές είναι τεράστιες και θα φανεί ακόμη περισσότερο και τις επόμενες ημέρες. Πέντε χείμαρροι από διαφορετικές πλευρές διαπέρασαν όλη την πόλη. Το κέντρο της απλά δεν υπάρχει».
Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα έχει να κάνει κατά την άποψη του κ. Σωτηρόπουλου με το ότι η Καρδίτσα είναι μία σχεδόν επίπεδη πόλη και αυτό εμπόδισε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η ταχύτητα του νερού των χειμάρρων και να σκοτώσει έτσι όσους βρήκε στο διάβα του.
Παρόλο που αυτό που έγινε στην Καρδίτσα ήταν «κάτι το τρομακτικό» στην Περιφέρεια του νομού δεν υπήρξαν ανάλογες καταστροφές. «Στα φαρμακεία των χωριών του νομού τα πράγματα ήταν καλύτερα. Εγώ και η γυναίκα μου είμαστε σε χωριά της Περιφέρειας Το δικό μου φαρμακείο είναι στην πλατεία του χωριού, δεν έφτασε το νερό. Στο χωριό όπου είναι το φαρμακείο της γυναίκας μου πέρασε ο χείμαρρος μπροστά από το φαρμακείο της και ακούμπησε την πόρτα του. Ελάχιστα πιο δεξιά να κατέβαινε το νερό θα αλλάζαμε επάγγελμα γιατί είμαστε φαρμακεία μικρά».
Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι το ότι επειδή ακριβώς σε τέτοια μικρά χωριά είναι πολύ δύσκολο για έναν φαρμακοποιό να συντηρεί ασφαλιστικά συμβόλαια, πολλοί φαρμακοποιοί, όχι μόνο στην Καρδίτσα αλλά και σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν χωρίς να έχουν ασφαλισμένα τα φαρμακεία τους για τέτοιου είδους περιπτώσεις.
Και τέτοια είναι η περίπτωση στην Καρδίτσα. Όπως ανέφερε ο κ. Δημήτρης Γαγάτσης, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου της πόλης στο DailyPharmaNews «η κατάσταση είναι τραγική. Όλος ο νομός έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπήρξαν εκτεταμένες πλημμύρες. Έχει καταστραφεί πολύς κόσμος, αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες. Η πόλη της Καρδίτσας έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ειδικά στο κέντρο. Η καταστροφή αυτή έγινε τη νύχτα της Παρασκευής (σ.σ. 18 Σεπτεμβρίου) προς Σάββατο ενώ όλοι κοιμόντουσαν. Η πόλη της Καρδίτσας, το κέντρο της έγινε μία λιμνοθάλασσα. Σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία η πόλη έχει 53 πόρτες φαρμακείων και με μία πρόχειρη καταγραφή είναι ζήτημα 10 φαρμακεία να μπορούν να λειτουργήσουν αυτή τη στιγμή με επάρκεια. Το 80% των φαρμακείων της πόλης έχουν μεγάλες ζημιές. Μέχρι και τώρα έβγαζαν λασπόνερα. Το ύψος των λασπόνερων έφτασε στα 40-80 εκατοστά, κάτι που συνεπάγεται πως οτιδήποτε υπήρχε στη συρταριέρα ή σε ράφια σε αυτό το ύψος καταστράφηκε ολοσχερώς, όπως επίσης ηλεκτρονικά συστήματα μηχανοργάνωσης, έγγραφα, συνταγές».
Ο αγώνας για τον Σύλλογο ξεκίνησε άμεσα και μετά τη διαπίστωση των εκτεταμένων ζημιών τέθηκαν κάποιες προτεραιότητες. «Εμείς, όπως είπε ο κ. Γαγάτσης, από την πρώτη στιγμή πήγαμε πόρτα – πόρτα σε κάθε φαρμακείο. Αυτό που επείγει σε πρώτη φάση είναι να διατηρήσουμε ένα διανυκτερεύον φαρμακείο. Κάνουμε αλλαγές διανυκτερεύσεων, εάν αδυνατεί κάποιος πάμε σε κάποιον άλλο που να μπορεί να κάνει διανυκτέρευση. Κύριο μέλημα μας είναι να μην αφήσουμε την πόλη ούτε λεπτό χωρίς να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στο φάρμακο».
Από κει και πέρα, συνεχίζει ο κ. Γαγάτσης, «η κατάσταση ήταν και είναι πολύ δύσκολη. Μέχρι την Κυριακή δεν υπήρχαν τηλεπικοινωνίες, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με την ηλεκτροδότηση στα περισσότερα σημεία της πόλης. Έχουν πλημμυρίσει υπόγεια, πολλοί πίνακες ηλεκτρικού είναι κάτω. Υπήρξαν τεράστια προβλήματα».
Υπάρχουν πάντως και κάποια θετικά, «Ευτυχώς τα φαρμακεία της περιφέρειας του Νομού δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παρήγορο είναι επίσης και το γεγονός ότι η κεντρική φαρμακαποθήκη του νομού, ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Καρδίτσας από τον οποίο προμηθεύονται ως επί το πλείστον τα φάρμακά τους τα φαρμακεία λειτουργεί κανονικά καθώς η ζημιά που υπέστη δεν ήταν σοβαρή. Εάν είχε υποστεί μεγάλη ζημιά, αυτό θα αποτελούσε ένα τεράστιο πρόβλημα για όλους».
Αυτή τη στιγμή και με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτελεί μία ελπίδα ότι η πολιτεία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα και θα ανακοινώσει κάποια μέτρα ο κ. Γαγάτσης βρίσκεται μαζί με το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου σ’ έναν αγώνα δρόμου να βοηθήσει τους φαρμακοποιούς που υπέστησαν ζημιές. Ο αγώνας αυτός, όπως προαναφέρθηκε, ξεκίνησε αμέσως με την καταγραφή των ζημιών και συνεχίζεται με συναντήσεις με φορείς ώστε να μπουν στο τραπέζι και να συζητηθούν οι όποιες λύσεις για την αποκατάσταση αυτών των ζημιών.
«Τρέχουμε συνέχεια. Έχουμε συναντήσεις με Περιφέρεια, με Δήμο» ενώ υπάρχει και ανοικτή γραμμή με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Ο αγώνας δρόμου σε αυτή τη φάση, πέρα από τη ρύθμιση του θέματος των διανυκτερεύσεων έχει να κάνει με το να επανέλθουν σχεδόν όλα τα φαρμακεία της πόλης σε λειτουργία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ζήτημα της μηχανοργάνωσης και της αποκατάστασης εκείνων των ζημιών που σήμερα δεν επιτρέπουν το άνοιγμά τους. «Τα περισσότερα λασπόνερα έχουν βγει και έχουν καθαριστεί οι χώροι, αναφέρει ο πρόεδρος του ΦΣ Καρδίτσας. Λειτουργεί με ό,τι μπορεί ο καθένας καθώς μηχανοργάνωση υπάρχει σε πολύ λίγα σημεία. Αυτό που λέμε στους συναδέλφους είναι “κοιτάχτε να επαναφέρετε την μηχανοργάνωση σε λειτουργία, όλα τα άλλα ο Σύλλογος τα παλεύει με το να διασφαλίσει επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις κρατικές, βοήθεια από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο…”. Επίσης έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση των συναδέλφων μας σε όλη την Ελλάδα και τους ευχαριστούμε θερμά. Έχουν πάρει τηλέφωνο από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και θέλουν να βοηθήσουν ενώ και οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να βοηθήσουν, απλά όλα αυτά θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο».
Μεγάλο «αγκάθι» αυτή τη στιγμή, όπως λέει ο κ. Γαγάτσης είναι τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζημιά, φάρμακα και παραφάρμακα. «Έχουμε πει να διαχωρίσουν τα καταστραμμένα, να κάνουν μία καταμέτρηση, όσο είναι δυνατό για όσα δεν βρίσκονται σε μία άμορφη μάζα. Καθώς τα προϊόντα αυτά είναι βρεγμένα, με λάσπες θα πρέπει να καθαρίσουν όπου είναι δυνατό, το bar code για να τα καταγράψουν. Ένα μεγάλο στοίχημα είναι να πείσουμε τις εταιρείες να δεχθούν να πάρουν πίσω αυτά τα κατεστραμμένα προϊόντα, ανάλογα και με τον τρόπο που τα προμηθεύτηκαν, είτε κατευθείαν από τις εταιρείες είτε μέσω φαρμακαποθηκών, συνεταιριστικών ή ιδιωτικών. Το «κλειδί» είναι εάν η εταιρεία θα δεχθεί να τα πάρει πίσω. Κάνουμε επαφές μέσω του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου αλλά και μέσω της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας ώστε να πιέσουμε τις εταιρείες αυτά τα προϊόντα που μπορούν να καταγραφούν, να επιστραφούν σε αυτές και να τα προωθήσουν προς καταστροφή».
Όπως εξηγεί πάντως ο κ. Γαγάτσης η περίοδος αυτή ευνοεί στο να υπάρξει μία κίνηση καλής θέλησης από τις εταιρείες. «Αυτό το διάστημα επιστρέφουμε στις εταιρείες ληγμένα φάρμακα του 2ου εξαμήνου του 2020. Υπάρχει περιθώριο απ’ ό,τι συζητήσαμε και με τον πρόεδρο του Πανελληνίου κ. Απόστολο Βαλτά. και οι εταιρείες μπορούν εάν θέλουν να το εκμεταλλευτούν αυτό. Σίγουρα θα πρέπει να σκύψουν και αυτές όπως και όλοι πάνω στο πρόβλημα. Θεωρώ ότι μετράει και η συνεργασία με τους συναδέλφους που θα υπάρχουν και στο μέλλον. Άλλωστε δεν μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό φαρμακείων ούτε καν για όλο το εμπόρευμα του κάθε φαρμακείου. Είναι ένα μέρος του εμπορεύματος για 40 φαρμακεία, σε μία επαρχιακή πόλη, Για τον κάθε φαρμακοποιό όμως η ζημιά είναι μεγάλη. Μόνο τα φάρμακα που θέλουν ψυγείο να βάλει κανείς, ινσουλίνες και άλλα ακριβά φάρμακα, καταλαβαίνει το μέγεθος της ζημιάς. Έχει να κάνει με το στοκ που έχει ο καθένας».
Σήμερα η κηδεία της άτυχης Ευδοκίας-Μυρτώ Πλακιά
ΚΗΔΕΙΑ
Την πολυαγαπημένη μας κόρη, αδερφή & ανιψιά
ΕΥΔΟΚΙΑ-ΜΥΡΤΩ ΠΛΑΚΙΑ ΕΤΩΝ 41
Κηδεύουμε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 & Ώρα:4:30μ.μ. στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Της Θεοτόκου Μουζακίου.
Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους όπως προσέλθουν και συνοδεύσουν την εκφορά της από την ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ: Βάϊος & Φωτεινή
Ο ΑΔΕΡΦΟΣ : Άρης
ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ"