ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ο Πρόεδρος ΕΟΦ για τα εμβόλια κατά του ιού της γρίπης και του κορωνοϊού

Πρόεδρος ΕΟΦ στον «Ε.Τ.»: Θα χρειαστούμε διπλό εμβόλιο για γρίπη και ιό

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
Αναδημοσίευση από eleftherostypos.gr

Τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα δεν δείχνουν αλληλεπίδραση μεταξύ του αντιγριπικού εμβολίου και του εμβολίου κατά του κορονοϊού, αντιθέτως προστατεύουν το άτομο από τη μόλυνση από δύο διαφορετικούς ιούς.

Αυτό τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος του ΕΟΦ και επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Φιλίππου. Οπως σημειώνει, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει σχέδιο για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορονοϊό και τονίζει πως τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία για διαφορετικά παθογόνα αίτια, άρα απαιτείται διπλή κάλυψη.

«Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, στην Ελλάδα αναμένονται τον Δεκέμβριο οι πρώτες δόσεις εμβολίων για τη λοίμωξη από τον κορονοϊό Covid-19. Εννοείται, φυσικά, ότι η διάθεση του εμβολίου θα ξεκινήσει εφόσον η φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών του εμβολίου θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, όπως υποδεικνύεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Η κάλυψη του πληθυσμού στην περίπτωση αυτή θα γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες σταδιακά και προγραμματισμένα, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Δεν χρειάζεται καμία ανησυχία, καθώς το υπ. Υγείας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, έχει εκπονήσει σχέδιο με στόχο την όσο το δυνατό ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας μας», λέει ο κ. Φιλίππου. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών αλλά και ήδη προετοιμάζεται η παραγωγή όχι μόνο ενός εμβολίου αλλά περισσότερων».


Εκτός από τον κορονοϊό, υπάρχει και η εποχική γρίπη. Ποια είναι η σύσταση; 

Εμείς στον ΕΟΦ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, φροντίσαμε πολύ νωρίς, από τον Μάρτιο κιόλας, να αναζητήσουμε και να εξασφαλίσουμε αυξημένες ποσότητες εμβολίων. Ετσι, σε συνεργασία με τις φαρμακευτικές εταιρίες καταφέραμε να διασφαλίσουμε 4.200.000 δόσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας. Αυτό σημαίνει μια αύξηση της τάξης του 35,48% σε σχέση με το 2019 και 75% σε σχέση με το 2018. Η σύσταση αναφορικά με ποιες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστούν είναι οι οδηγίες και οι συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Δεν υπάρχει λόγος πανικού και να τρέχουμε όλοι για εμβόλιο. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνουν όσοι πραγματικά το χρειάζονται και φυσικά να τονίσω ότι εφόσον ακολουθηθεί σωστά το χρονοδιάγραμμα που προτείνεται από την Επιτροπή απαιτείται μόνο μία δόση εμβολίου.


Το εμβόλιο της γρίπης προσφέρει κάποια προστασία από τον κορονοϊό;

Κάθε εμβόλιο προσφέρει ανοσία για διαφορετικό παθογόνο αίτιο. Το εμβόλιο της γρίπης για συγκεκριμένα στελέχη του ιού της γρίπης, ενώ το εμβόλιο για τον SARS-CoV-2 μόνο για τον αντίστοιχο ιό. Εφόσον υπάρξει έξαρση δύο επιδημιών, τότε απαιτείται κάλυψη και για τα δύο παθογόνα, για δύο λόγους. Πρώτον, η παθητική ανοσοποίηση αποτελεί ανάχωμα στην εξάπλωση της επιδημίας και βοηθά στον ταχύτερο και αποτελεσματικό έλεγχό της και, δεύτερον, προστατεύει το ίδιο τον ασθενή. Πιστεύω να έχει γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της λοίμωξης από τον κορονοϊό, η οποία προκαλεί σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Σκεφτείτε να νοσήσει ένας ασθενής που ανήκει κιόλας σε ευπαθή ομάδα από γρίπη και ταυτόχρονα ή αμέσως μετά από κορονοϊό. Θα είναι καταστροφικό, όπως καταλαβαίνετε. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι πρέπει να αξιοποιούμε όλα τα όπλα που μας δίνει η επιστήμη για να προστατευτούμε, όχι όμως ανεξέλεγκτα και κατά το δοκούν, αλλά ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.


Πόσα γνωρίζει η επιστημονική κοινότητα για την περίπτωση αλληλεπίδρασης μεταξύ των εμβολίων της εποχικής γρίπης και όποιων εγκριθούν για τον κορονοϊό;

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα όπως αυτά έχουν εκφραστεί μέσα από τις εργαστηριακές μελέτες και τις κλινικές μελέτες φάσης ΙΙ και ΙΙΙ, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση. Αλλωστε, το προφίλ ασφάλειας των εμβολίων για να αδειοδοτηθούν ελέγχεται ενδελεχώς. Ετσι, για να εγκριθεί ένα εμβόλιο από τον ΕΜΑ (σε κεντρικό επίπεδο) και να λάβει άδεια κυκλοφορίας πρέπει να διασφαλίζεται η ασφάλειά του. Η επαγρύπνηση όμως και η παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων και των εμβολίων θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν σταματούν με την αδειοδότηση αλλά συνεχίζονται επί μακρόν.


Πώς βλέπετε το αίτημα των φαρμακευτικών εταιριών προς την Ε.Ε. για κάποιου είδους νομική προστασία έναντι αναπάντεχων παρενεργειών ή περιορισμένης αποτελεσματικότητας, δεδομένου ότι έχουν συμπτύξει τους χρόνους των ερευνών τους; 

Αυτό που προσπαθούν να πετύχουν οι ερευνητές σήμερα, σε επίπεδο διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας είναι μοναδικό. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί πριν από 1 ή 2 δεκαετίες ότι θα ήταν εφικτή η παραγωγή εμβολίων με διαφορετικές τεχνολογίες τόσο σύντομα και ελπίζουμε και αποτελεσματικά. Τον Μάιο είχα αναφέρει, όταν ρωτήθηκα αν πιστεύω ότι θα βρεθεί το φάρμακο, ότι προς το τέλος του καλοκαιριού και αρχές του φθινοπώρου πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα για το εμβόλιο. Αρκετοί θεώρησαν ανεδαφική αυτήν την πρόβλεψη, αλλά το ζητούμενο είναι ότι πλέον φαντάζει εφικτή. Αυτό φυσικά έγινε σε σύντομο χρόνο και φαίνεται να προβληματίζει αρκετούς, όμως, όπως σας είπα, όταν κάτι αξιολογηθεί να λάβει έγκριση, έχουν ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα. Υπάρχει φυσικά πάντα ένα μικρό ποσοστό να υπάρξουν κάποιες αναπάντεχες παρενέργειες, έστω και σπάνιες, ή ακόμη, όπως σωστά αναφέρατε, να μειωθεί η αποτελεσματικότητά τους, όπως στην περίπτωση μετάλλαξης του ιού. Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για τη νόσο και τα ανακαλύπτουμε σταδιακά. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο και η συνεργασία όλων υπό την αιγίδα, την κάλυψη αλλά και ταυτόχρονα τον αυστηρό έλεγχο αναγνωρισμένων φορέων και πολιτειακών ή διακρατικών δομών και θεσμών αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση.

Από την έντυπη έκδοση