ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοβιομηχανίες: Φοβούνται αγωγές και αποζημιώσεις για τα εμβόλια

Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος"
Ημ. έκδοσης: 27/8/2020, σελ. 25

Ισχυρότατες πιέσεις δέχεται η Ευρωπαϊκή Ενωση από την κοινοπραξία της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής βιομηχανίας «Vaccines Europe», προκειμένου να υπάρξουν εξαιρέσεις που θα προστατεύουν τα μέλη της από αγωγές αν υπάρχουν προβλήματα με τυχόν νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με πηγές και ένα εσωτερικό σημείωμα που βρίσκονται στη διάθεση των «Financial Times».

Η πανδημία της Covid-19 προκαλεί πρωτοφανή πίεση, επισπεύδοντας τους μήνες της έρευνας και ανάπτυξης των εμβολίων, που σε διαφορετική περίπτωση απαιτούνται χρόνια. Ορισμένα πιθανά εμβόλια βρίσκονται ήδη στο στάδιο κλινικών δοκιμών «Φάση 3», το τελευταίο βήμα προτού οδηγηθούν στις αρχές για έγκριση. Ταυτόχρονα, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο διέθεσαν μεγάλα ποσά στην έρευνα και την ανάπτυξη για να προσπαθήσουν να σώσουν ζωές και να αποτρέψουν τις οικονομικές επιπτώσεις.


Σημείωμα

«Η ταχύτητα και η κλίμακα ανάπτυξης σημαίνει ότι είναι αδύνατον να δημιουργηθεί το ίδιο μέγεθος υποκείμενων αποδείξεων που κανονικά θα ήταν διαθέσιμα μέσω εκτεταμένων κλινικών δοκιμών και εμπειρογνωμόνων για την παροχή υπηρεσιών υγείας», αναφέρει ένα σημείωμα που κυκλοφόρησε στα μέλη της «Vaccines Europe», ένα τμήμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (Efpia).

Για αυτόν τον λόγο, η «Vaccines Europe», με στόχο να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχνίες από νομικές επιπτώσεις αν υπάρξουν προβλήματα με εμβόλια, αναφέρει στο σημείωμά της ότι υποστηρίζει ένα «ολοκληρωμένο σύστημα αποζημίωσης χωρίς υπαιτιότητα και εξαίρεση από την αστική ευθύνη». Απαντώντας σε ερωτήματα από τους FT, Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι λόγω της πανδημίας πρέπει να ενεργήσει το συντομότερο δυνατό, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια των ασθενών. Πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε πρόταση ότι οι συμβάσεις δεν θα σέβονται τους κανόνες της Οδηγίας για την Ευθύνη Προϊόντων ήταν «κατηγορηματικά ψευδείς». Σημειώνεται πως ενώ οι εξαιρέσεις ευθύνης είναι συχνές στις ΗΠΑ, αυτό δεν συμβαίνει στην Ευρώπη. Οι προσπάθειες των φαρμακευτικών εταιριών να πιέσουν για μια γενική εξαίρεση από την αστική ευθύνη ήταν εν μέρει επιτυχημένες, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων.

Η «Vaccines Europe» αντιπροσωπεύει τις φαρμακευτικές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων των AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Janssen (που ανήκει στην Johnson & Johnson), Merck, Novavax, Pfizer, Sanofi, Takeda, Abbott και CureVac. Αρκετές από αυτές τις εταιρίες βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Ε.Ε. για την προμήθεια εμβολίων, ενώ ορισμένες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

Η Νάταλι Μολ, επικεφαλής της Efpia, είπε ότι και τα μέλη της ήταν σε συνομιλίες με τις αρχές για ένα πλαίσιο αποζημίωσης σε περίπτωση προβλημάτων από τα εμβόλια «για να λάβουν το σωστό επίπεδο αποζημίωσης στον σωστό ασθενή όταν το χρειάζονται». Σύμφωνα με το σημείωμα της «Vaccines Europe», ορισμένοι άνθρωποι είναι πιθανό να υποστούν «ανεπιθύμητες ενέργειες» μετά τον εμβολιασμό. «Ακόμα κι αν τέτοια γεγονότα μπορεί στην πραγματικότητα να μη σχετίζονται με τα εμβόλια, τέτοια περιστατικά σε συνδυασμό με την καθαρή κλίμακα του προγράμματος εμβολιασμού και την εστίαση του κοινού στο Covid-19, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολλές αξιώσεις αποζημίωσης», αναφέρει το σχετικό σημείωμα, στο οποίο εξασφάλισε πρόσβαση η FT.

Ο Γιάννης Νάτσης, εκλεγμένο μέλος, υπεύθυνος για την εκπροσώπηση των ασθενών στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, δήλωσε στους Financial Times ότι μια εξαίρεση από την αστική ευθύνη θα δημιουργήσει ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις πέρα από την πανδημία, σημειώνοντας πως «τέτοιες αποκλίσεις θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στα εμβόλια», είπε.

ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ