ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή ΦΣΘ προς Υπουργό Υγείας για αποζημίωση εμβολίου κατά του HPV σε γυναίκες άνω των 18 ετών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2020
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 20-00884


Προς: Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια

Κοιν: 1) Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Βασίλειο Πλαγιαννάκο
2) Πρόεδρο και ΔΣ ΠΦΣ
3) Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και αντιμετώπισης του ιού των θηλωμάτων (HPV) κ. Θεόδωρο Αγοραστό



Θέμα: «Μερική αποζημίωση της χορήγησης του εμβολίου κατά της HPV μόλυνσης σε γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία σας σε θέματα πρόληψης στην υγεία, απευθυνόμαστε σε εσάς για να σας ζητήσουμε να εξετάσετε ένα θέμα που αφορά την πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, την 4η σε επίπτωση και θνησιμότητα κακοήθη νόσο των γυναικών παγκοσμίως.

Είναι γνωστό ότι εμβολιαζόμενη μια νέα γυναίκα εναντίον της μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) – την γενεσιουργό αιτία της ανάπτυξης κακοήθειας στον τράχηλο της μήτρας - μπορεί να προστατευθεί μέχρι και κατά 90% από τον κίνδυνο να νοσήσει από την αντίστοιχη νόσο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο HPV εμβολιασμός αποζημιώνεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ μόνο για τις ηλικίες 11-18 ετών, ενώ για τις ηλικίες άνω των 18 ετών δεν αποζημιώνεται σε καμία περίπτωση, ούτε καν με συμμετοχή 25%. Αποτέλεσμα είναι οι νέες γυναίκες που για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να εμβολιαστούν έγκαιρα, να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα αυτή, εξαιτίας του υψηλού κόστους του εμβολίου.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα χορήγησης του HPV εμβολίου στις ηλικίες άνω των 18 ετών με 25% συμμετοχή της δικαιούχου. Σημειωτέον ότι στις συστάσεις για HPV εμβολιασμό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ανώτερο όριο ηλικίας.

Με την ανάλογη περαιτέρω προώθηση του HPV εμβολιασμού μπορεί και η Ελλάδα να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ανάληψη δράσης με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας εντός των προσεχών δεκαετιών.

Με τιμή

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ