ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Με το σταγονόμετρο εισάγονται στην Ελλάδα οι νέες καινοτόμες θεραπείες

Σοβαρά προβληματισμένοι δηλώνουν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η χώρα μας εμφανίζεται ουραγός στην εισαγωγή της φαρμακευτικής καινοτομίας, με επιπτώσεις στην παρεχόμενη προς τους ασθενείς φαρμακευτική φροντίδα, όπως τονίζουν.


Μεταξύ των 195 σκευασμάτων που αναθεωρήθηκαν στη νέα θετική λίστα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, υπάρχει μόνο μία νέα δραστική ουσία (καινοτόμο φάρμακο), παρά τις δεκάδες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες επιτροπές.


Εκτός του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων παραμένουν κατά σύστημα εδώ και πάνω από δύο χρόνια τα σύγχρονα, τελευταίας τεχνολογίας και πολύτιμα για τους ασθενείς φάρμακα, τα οποία κυκλοφορούν νωρίτερα σε χώρες του εξωτερικού.

Το PhRMa Innovation Forum (PIF), φορέας ο οποίος εκπροσωπεί 26 φαρμακευτικές εταιρείες που στηρίζουν τη φαρμακευτική βιομηχανία, επισημαίνει ότι στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης εκκρεμούν δεκάδες αιτήματα ένταξης νέων καινοτόμων φαρμάκων, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει κατά πολύ τις 180 ημέρες. Πρόκειται δηλαδή για σημαντική υπέρβαση του χρονικού ορίου που θέτει τόσο η εθνική, όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως λένε.

"Στην Ελλάδα δεν έχουν εισαχθεί φάρμακα που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες από το 2017-18"

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας που παράγουν καινοτόμα φάρμακα εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς, όπως τονίζουν, οι Έλληνες ασθενείς στερούνται χρήσιμες θεραπείες για σειρά επικίνδυνων για τη ζωή, χρόνιων, ή σπάνιων ασθενειών. Οι ασθενείς στη χώρα μας, όπως επισημαίνουν στερούνται θεραπείες που είναι διαθέσιμες και αποζημιώνονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια.

Σημειώνουν, επίσης, ότι υπάρχουν αιτήματα που έχουν κατατεθεί ακόμα και πριν από 2 έτη, και αφορούν καινοτόμα φάρμακα ή παλαιά με νέες ενδείξεις, τα οποία έχουν λάβει έγκριση από τις Ευρωπαϊκές Αρχές το 2017 και το 2018.

«Σε αυτό το χρονικό διάστημα που η κοινωνία μας δοκιμάζεται έντονα λόγω της πανδημίας της COVID-19, η πρόσβαση στην πιο σύγχρονη φαρμακευτική αγωγή δύναται να συνεισφέρει σημαντικά στην αποτροπή νοσηλειών και επισκέψεων στις δομές υγείας της χώρας, θωρακίζοντας ουσιαστικά το σύστημα υγείας μας. Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των σχετικών Επιτροπών να κινητοποιηθούν άμεσα και να προχωρήσουν στην ένταξη νέων δραστικών ουσιών και ενδείξεων στον Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», αναφέρει η PIF και συμπληρώνει ότι οι υπέρμετρες καθυστερήσεις της τελευταίας διετίας πρέπει να έρθουν σε ένα τέλος, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

ΣΦΕΕ: “Τα γεγονότα διαψεύδουν τις καλές προθέσεις”

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών δεν υπήρξε. Σημείωσε, επίσης, ότι σημαντικό μερίδιο στις καθυστερήσεις έχει -μεταξύ άλλων- και η υποστελέχωση των επιτροπών- συμπληρώνοντας ότι οι καλές προθέσεις των μελών τους, δεν συνοδεύονται από απτά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στον 4ο από τους 7 πυλώνες ανάπτυξης της φαρμακευτικής πολιτικής στη χώρα -προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο ΣΦΕΕ- ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, αλλά και τη μεγαλύτερη αξιοποίηση των κλινικών μελετών.

"Οι παρεμβάσεις αυτές απαιτούνται έτσι ώστε οι Έλληνες να διατηρούν το δικαίωμα στην ελπίδα και να μετέχουν όλων των ωφελημάτων που η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος προσφέρουν" υπογράμμισαν τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Συμπλήρωσαν, επίσης, ότι αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας να τηρεί τα χρονοδιαγράμματα των 180 ημερών, που η ίδια έχει θεσπίσει: “Περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες, αλλά προς το παρόν τα γεγονότα διαψεύδουν τις προθέσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Να σημειωθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούν σημαντικό εμπόδιο στην ομαλή εισαγωγή νέων φαρμάκων και το «τέλος εισόδου» 25%, η σταδιακή κατάργηση του οποίου είχε εξαγγελθεί τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά προς το παρόν δεν έχει νομοθετηθεί.

«Είναι ένα μέτρο εντελώς άστοχο, άκυρο και σε κάθε περίπτωση αποτελεί τροχοπέδη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.


Πηγή : iatropedia