ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απειλή πανδημίας από νέο ιό γρίπης των χοίρων

Ο γονότυπος G4 φάνηκε να είναι πολύ μολυσματικός, με ικανότητα μετάδοσης στους ανθρώπους.


Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν τώρα νέο τύπο γρίπης των χοίρων, με δυναμική για πανδημία. Οι ερευνητές αναφέρθηκαν σε επιτήρηση του ιού της γρίπης στους χοίρους από το 2011 έως το 2018 και παρατήρησαν ένα γονότυπο G4 που μοιάζει με την πανδημία H1N1 του 2009.


Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, οι χοίροι θεωρούνται σημαντικοί ξενιστές για τη γενιά των ιών της πανδημικής γρίπης. Συστηματική επιτήρηση των ιών γρίπης στους χοίρους είναι αναγκαία για έγκαιρη προειδοποίηση και ετοιμότητα για την επόμενη πιθανή πανδημία.

Ο γονότυποις G4 κυριαρχεί στον πληθυσμό των χοίρων από το 2016. Ιοί G4 έχουν όλο το αναγκαίο υπόβαθρο να γίνουν υποψήφιος πανδημικός ιός.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, περιλαμβανομένων από το Center for Disease Control and Prevention, της Κίνας, οι ιοί προσκολλώνται σε μόρια υποδοχέων στα ανθρώπινα κύτταρα και μπορούν να αναπαραχθούν στο αναπνευστικό.

Ο ιός μπορεί να μολύνει κουνάβια μέσω μετάδοσης αερολυμάτων, προκαλώντας σοβαρά συμπτώματα, όπως φτάρνισμα, βήχα, συριγμό και απώλεια βάρους.

Ο G4 φάνηκε να είναι πολύ μολυσματικός, με ικανότητα μετάδοσης στους ανθρώπους.


Πηγή : iatronet