ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή ΦΣΘ προς ΠΦΣ για κατάργηση συνοδευτικών εντύπων σε αντιβιοτικά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ3601/1928-8314/1938 Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 10 Ιουνίου 2020 
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 20-00877

Προς: Τον Πρόεδρο και το ΔΣ του ΠΦΣ

ΚΟΙΝ: 1) Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια
2) ΗΔΙΚΑ
3) ΠΙΣ
4) ΕΟΟ


ΘΕΜΑ: «Κατάργηση συνοδευτικών εντύπων σε αντιβιοτικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης»



Αγαπητοί,

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τις 11/06/2020 καθίσταται υποχρεωτική η χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή την οποία οφείλουμε να φυλάσσουμε επί διετία είτε ως φωτοτυπία είτε ως ψηφιακό αρχείο εικόνας, κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των Υγειονομικών της χώρας.

Όπως γνωρίζετε, συγκεκριμένη ομάδα αντιβιοτικών, οι νεότερες κινολόνες και οι κεφαλοσπορίνες τρίτης γενεάς, χορηγούνται με ειδική αιτιολογημένη συνταγή, πέραν της ηλεκτρονικής, της οποίας ένα αντίγραφο αποστέλλουμε συνοδευτικά με την ηλεκτρονική συνταγή στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κι ένα φυλάσσουμε στο αρχείο μας επί διετία.

Επίσης, οι συνταγές φαρμάκων ανταγωνιστικών ουσιών χρειάζονται κι αυτές ειδικό συνοδευτικό έντυπο.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά που ελήφθησαν άλλες εποχές, πολύ πριν τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δεν προσφέρουν τίποτα σήμερα, παρά προσθέτουν περιττή γραφειοκρατία στην ήδη πιεσμένη καθημερινότητα γιατρών και φαρμακοποιών. Το ηλεκτρονικό αποτύπωμα της κάθε συνταγής είναι υπεραρκετό για να επιτελέσει το έργο που επέβαλε κάποτε την υποχρέωση των επιπλέον συνοδευτικών εντύπων. Παράλληλα εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος του γιατρού προς όφελος του ασθενούς.

Παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταργηθεί η υποχρεωτική συνοδεία συνταγών νεότερων κινολονών και κεφαλοσπορινών Γ΄ γενεάς, όλων των μορφών, από τις ξεχωριστές αιτιολογημένες συνταγές καθώς και των συνταγών ανταγωνιστικών ουσιών.



Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ