ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα κρούσματα σήμερα, γιατί δεν ανακοινώθηκαν

Τέλος στις καθημερινές ανακοινώσεις - τηλεοπτικές ή γραπτές - για νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πώς θα γίνεται η ενημέρωση στο εξής.


Η τελευταία «ζωντανή» ανταπόκριση από το υπουργείο Υγείας για τα νέα κρούσματα και τους θανάτους από κορονοϊό στη χώρα μας έλαβε χώρα την περασμένη Τρίτη (26/5), με τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά να αποχαιρετούν το κοινό μετά από 72 ημέρες σχεδόν συνεχούς ενημέρωσης μέσω του τηλεοπτικού ραντεβού στις 18:00.


Από την επόμενη μέρα και έως χθες, Κυριακή 31 Μαΐου, η επίσημη εικόνα για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα γινόταν γνωστή μέσω γραπτών ανακοινώσεων που υπέγραφε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ημερησίως. Σημειώνεται πως στην τελευταία ανακοίνωση που εξεδόθη κατ'αυτόν τον τρόπο τα κρούσματα ανέρχονταν στα 2.917, ενώ τα θύματα της Covid-19 ήταν 175. Τα νέα κρούσματα ήταν μόλις δύο, ενώ λίγα νέα περιστατικά ανακοινώνονταν όλες τις προηγούμενες μέρες.

Τα καθημερινά δελτία τύπου αποτελούν όμως παρελθόν, καθώς η ενημέρωση θα γίνεται, στο εξής, εβδομαδιαία. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Τσιόδρας στην τελευταία συνέντευξη Τύπου από το υπουργείο Υγείας «(...) θα έχουμε καθημερινή γραπτή αναφορά έως τις 31 Μαΐου και εάν όλα συνεχίσουν καλά, τον Ιούνιο μια φορά την εβδομάδα θα ενημερώνεστε από το Υπουργείο Υγείας με μια γραπτή ανακοίνωση για την εξέλιξη της νόσου, όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη».

Συνεχίζει, βέβαια «η επιδημιολογική επαγρύπνηση και επιτήρηση όλο το καλοκαίρι», όπως είχε προσθέσει ο ειδικός, ευχόμενος «η συμπεριφορά μας να παραμείνει καλή με προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, με τα μέτρα που λέμε τόσο καιρό και ας ευχηθούμε, τηρώντας αυτά τα μέτρα, να μη χρειαστεί να επανέλθουμε σε έκτακτες ή τακτικές τηλεοπτικές ενημερώσεις».

Στα τέλη της εβδομάδας η επίσημη ανακοίνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εβδομαδιαίο δελτίο για την εξέλιξη της πανδημίας τις πρώτες μέρες του Ιουνίου θα εκδοθεί προς τα τέλη της εβδομάδας.

Δεν έχει γίνει γνωστή η ακριβής ημέρα ανακοίνωσης των νέων κρουσμάτων και περιστατικών, ωστόσο είναι πιθανό ενημέρωση να υπάρξει την Παρασκευή.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως υπεύθυνο για την έκδοση της εβδομαδιαίας ενημέρωσης παραμένει το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης

Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε, πάντως, ημερίσια έκθεση - με δεδομένα έως τις 15:00 - στην οποία κάνει λόγο για 2 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2918 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 55.1% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75.0% άνδρες).

Τρεις νέοι νεκροί

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα πως εντός 24ωρου έχουν καταλήξει τρία άτομα με κορονοϊό.

Μία εκ των ασθενών που κατέληξαν φέρεται μάλιστα να είχε αρχικά νοσηλευτεί στην κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, όπου είχαν εντοπιστεί πολλαπλά κρούσματα της COVID-19.


Πηγή : eidiseis