Κάτι φαίνεται πως έχει αρχίσει να κινείται και πάλι στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς η χώρα περνάει στην επόμενη φάση της πανδημίας Covid-19. Clawback, Θετική Λίστα και Διαπραγμάτευση στο επίκεντρο της «επανεκκίνησης».
Μια σημαντική, αλλά προσωρινή όπως όλα δείχνουν, αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική, που σχετίζεται με τα εμβόλια και το clawback, ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας στο πλαίσιο ψηφιακής συζήτησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα την «Αναδιάρθρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας: Βιωσιμότητα και Μεταρρυθμίσεις».
Αξίζει να αναφέρουμε πως στα μέτρα στήριξης της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού που ανακοινώθηκαν σήμερα, προβλέφθηκε οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, προσαυξημένες κατά 100% έναντι 30% που είναι σήμερα για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.
Clawback
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας κεντρική βούληση της Κυβέρνησης είναι να μην καταβληθεί clawback για τα εμβόλια για το 2020. Η αλλαγή θα χρειαστεί να νομοθετηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του News4Health το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη δρομολογήσει τη διάταξη για το επόμενο διάστημα.
Εν τω μεταξύ, στο θέμα της ξέφρενης πορείας των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) αναφέρθηκε με επιστολή της στους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με την ΠΕΦ, οι υποχρεωτικές επιστροφές για το 2019 θα ξεπεράσουν τα 800 εκατ. € στον ΕΟΠΥΥ και τα 430 εκατ. € στα νοσοκομεία. Όπως εξηγεί για το 2019, η υποχρεωτική υπερφορολόγηση, μέσω του clawback και του rebate, αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας.
Ο αντίστοιχος μέσος όρος, στις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζουν παρόμοια πρακτική, ανέρχεται μόλις στο 15%. «Δηλαδή συνολική άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση 70%». Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο τζίρος των γενοσήμων στον ΕΟΠΥΥ εμφανίζει οριακή μεταβολή μεταξύ 2019 και 2018, η υποχρεωτική υπερφορολόγηση, μέσω του clawback στα γενόσημα θα είναι αυξημένη κατά 36%, όπως σημειώνουν. Μάλιστα, τα πρώτα στοιχεία για το clawback του 1ου τριμήνου του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, προκαλούν δέος καθώς εκτιμάται ότι η αύξηση υπερβαίνει το 46%!
Θετική Λίστα και Διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με τον Β. Κικίλια, τη Δευτέρα αναμένεται να εκδοθεί νέα Θετική Λίστα στην οποία θα έχουν ενταχθεί 145 νέα γενόσημα και βιο-ομοειδή φάρμακα, που «λίμναζαν για δύο χρόνια», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.
Πρόσφατα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου συμπεριλήφθηκε διάταξη με την οποία προβλέπεται η απαλλαγή γενοσήμων από την τυπική διαδικασία διαπραγμάτευσης και την αμεσότερη ένταξη τους στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων. Ειδικότερα, διευκρινιζόταν πως «τα γενόσημα που έχουν ίδιες δραστικές ουσίες και ενδείξεις με ήδη αποζημιούμενα, δεν υπόκεινται σε αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης». Σε συνοπτική διαδικασία αξιολόγησης εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης του υπόκεινται πλέον και τα βιο-ομοειδή φαρμακευτικά προϊόντα (όπως και τα εμβόλια).
Στο πλαίσιο της ΠΝΠ θεσμοθετήθηκε και Ειδική Υποεπιτροπή της Επιτροπής Αξιολόγησης (ΗΤΑ), με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες των εγκρίσεων για τη χορήγηση θεραπειών σε ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, που απειλούν τη ζωή τούς ή μπορούν αν τους προκαλέσουν σοβαρές βλάβες.
Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε και στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, αναφέροντας πως μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα σκευάσματα της Ηπατίτιδα C, αυτή την περίοδο διεξάγονται συστηματικά και οργανωμένα 4 διαπραγματεύσεις για θεραπείες σε κεντρικές κατηγορίες φαρμάκων.
Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός Οργανισμού Ποιότητας Υγείας, που είναι απαραίτητος καθώς η χώρα μας είναι ψηλά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ακόμη, κομβικό κομμάτι της στρατηγικής του Υπουργείου είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ειδικότερα, θα νομοθετηθούν δίκτυα που θα ενοποιούν ΚΥ, ΤΟΜΥ, ιατρεία δήμων, γιατρούς δημοσίου και ιδιώτες.
Βασιλική Αγγουρίδη, news4health.gr