ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τα μυστικά της μάσκας για σωστή χρήση - Οι τρεις επιλογές

Στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής" φιλοξενούνται οι απόψεις των Προέδρων ΦΣΑ και ΦΣΘ, Κ. Λουράντου και Δ. Ευγενίδη αντίστοιχα, και του αντιπροέδρου ΦΣΑχ, Ι. Κατερίνη. Πιο συγκεκριμένα, σε άρθρο του Σ. Βογιατζάκη, γίνεται λόγος για τα είδη των μασκών που διατίθενται στο κοινό, καθώς και για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που του καθενός.

Διαβάστε το άρθρο παρακάτω:

Σε τιμές που είναι έως και 700% πάνω από αυτές που ίσχυαν πριν από την έναρξη της πανδημίας πωλούνται μαζικά οι μάσκες που πρέπει να φορούν οι πολίτες, ώστε να συμμορφωθούν με την υποχρεωτική χρήση τους που θα ισχύσει από αύριο για πολλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους.

Όλοι συμφωνούν στο ότι η χρήση της μάσκας προσφέρει κάποια προστασία από τον κορονοϊό. Φοβούνται, ωστόσο, ότι το κόστος θα είναι υπέρογκο για πολλές οικογένειες και, σε συνδυασμό με την απειλή των προστίμων, θα αναγκάσει τους πολίτες να κάνουν σκόπιμα λανθασμένη χρήση της.

Οι πολίτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρία είδη, τη χειρουργική, την υφασμάτινη και την FFP2. Καθεμία από αυτές έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί ξεκαθαρίζουν όχι χρήση απλής χειρουργικής μάσκας είναι πλέον ενδεδειγμένη.

Το πλεονέκτημά της είναι ότι, ως ιατροτεχνολογικό προϊόν, έχει αδιάβροχη επένδυση και τρία στρώματα που συγκρατούν τα σταγονίδια. Οικονομικά, όμως, μπορεί να αποδειχθεί ασύμφορη, καθώς χρησιμοποιείται μόνο μία φορά και όχι για περισσότερες από 3-4 ώρες. Με την τιμή της να κυμαίνεται πλέον από 0,8 έως 1,3 ευρώ -ενώ πριν από τον κορονοϊό στοίχιζε 10 με 15 λεπτά-, το πρόβλημα είναι εμφανές. «Μια οικογένεια ίσως χρειάζεται πέντε ή έξι μάσκες την ημέρα. Το μηνιαίο κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ» λέει πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Το πλεονέκτημα της υφασμάτινης μάσκας είναι ότι κοστίζει περίπου 2-3 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά έπειτα από σωστό πλύσιμο, ενώ μπορούν όλοι να φτιάξουν μάσκα στο σπίτι τους, αρκεί το ύφασμα να είναι κατάλληλο. «Το βασικό ζήτημα είναι ότι η υφασμάτινη μάσκα έχει μεγαλύτερους πόρους από τη χειρουργική και από αυτούς μπορεί να διεισδύσει ο ιός» εξηγεί πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Η τρίτη επιλογή, οι μάσκες FFP2 «προσφέρουν βέλτιστη προστασία, αλλά απευθύνονται στους επαγγελματίες Υγείας. Θα ήταν ανεύθυνο αν την προμηθεύονταν οι πολίτες και τη στερούσαν από τους υγειονομικούς» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας, Ιωάννης Κατερίνης. Το κόστος της κυμαίνεται από 5 έως 7,5 ευρώ, ανάλογα με το αν έχει φίλτρο όχι.