ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Ν. Φουτούλης: Οι υποψήφιοι στις εκλογές για τον ΠΦΣ να δεσμευτούν για λύση του προβλήματος των ελλείψεων

Δεν πάει άλλο η κατάσταση σ’ έναν Νομό με ιδιαιτερότητες και σε περίοδο πανδημίας και lockdown αναφέρει o πρόεδρος του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου.


Λίστα με τα ονόματα των φαρμάκων που είναι ελλειπτικά στα φαρμακεία της περιοχής ετοιμάζεται να στείλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δωδεκανήσου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως ανέφερε o πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Φουτούλης.


Το πρόβλημα όπως είπε είναι πολύ μεγάλο και αφορά πάρα πολλά φάρμακα. «Πήρα στην εταιρεία για να ζητήσω ένα φάρμακο και αυτό- θέλω να σημειώσω εδώ δεν αφορά μόνο μία εταιρεία, είναι μία γενικότερη κατάσταση, πρόκειται για μία απαίτηση πολλών εταιρειών- και μου ζήτησαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για να μου στείλουν το φάρμακο που χρειαζόμουν, να στείλω την άδεια λειτουργίας του φαρμακείου. Για ποιο λόγο θα πρέπει να στέλνω εγώ την άδεια λειτουργίας του φαρμακείου μου σε κάθε εταιρεία για να λαμβάνω τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι πελάτες μου. Δεν θα τιμολογηθεί στο ΑΦΜ του φαρμακείου το φάρμακο; Άρα θα έρθει στο φαρμακείο, δεν θα πάει κάπου αλλού το φάρμακο. Και στην τελική ας το δίνουν στην αποθήκη. Εγώ δεν θέλω να έχω νταλαβέρια με καμιά εταιρεία. Ας τα δίνουν όμως στις αποθήκες. Εγώ θέλω το φάρμακο για τον πελάτη μου».

Πρόκειται για μία κατάσταση που χρονίζει και στην οποία είχε αναφερθεί και στο παρελθόν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου. Υπάρχει ωστόσο μία σημαντική ιδιαιτερότητα που σύμφωνα με τον κ. Φουτούλη εκθέτει το όλο σύστημα. «Τώρα, εν μέσω της κρίσης με τον κορωνοϊό δεν γίνεται από τη μία να λες “μείνετε σπίτι” και από την άλλη να αναγκάζεις τον πολίτη που βρίσκεται σε απομακρυσμένα νησιά μην μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, να τρέχει στο νοσοκομείο. Γιατί εάν δεν μπορεί να βρει τα φάρμακά του ο πολίτης θα αναγκαστεί να πάει στο νοσοκομείο».

Το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά όλα τα φάρμακα. Φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά, για το αναπνευστικό βρίσκονται μέσα στον μεγάλο κατάλογο των ελλείψεων, έναν κατάλογο που θα αποσταλεί προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ με την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια παρέμβαση.

«Είναι μακριά η λίστα. Δεν λείπει ένα ή λίγα φάρμακα να πεις ότι λείπει το τάδε. Λείπουν όλα τα φάρμακα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φουτούλης. Και συμπληρώνει την εικόνα λέγοντας ότι «μπαίνεις να βρεις ένα φάρμακο και σου βγάζει ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα ή και στις περιπτώσεις που υπάρχουν στα δέκα διαφορετικά φάρμακα που ζητάς, όχι ως ποσότητα, θα σου στείλουν τα δύο. Ε, δεν πρέπει να σταματήσει εδώ αυτή η κοροϊδία;».

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο ΦΣ Δωδεκανήσου για το θέμα των ελλείψεων , επιρρίπτει ευθύνες όχι μόνο στις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και στις φαρμακαποθήκες. Ο κ. Φουτούλης επιβεβαιώνει τη θέση αυτή λέγοντας ότι «εμπλέκονται όλοι, και ορισμένες φορές υπάρχουν φαρμακαποθήκες που το παραδέχονται κιόλας ότι κάνουν εξαγωγές διότι το κέρδος τους είναι μεγάλο».

Το θέμα των ελλείψεων είναι τεράστιας σημασίας, ειδικά για μία περιοχή της χώρας με μεγάλες δυσκολίες εύκολης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, πολύ περισσότερο τώρα που υπάρχει και το ζήτημα του κορωνοϊού και για τον κ. Φουτούλη «θα πρέπει να υπάρχει δέσμευση από τώρα και των υποψηφίων για τις εκλογές στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ότι θα λύσουν αυτό το πρόβλημα. Δηλαδή τέρμα πια τα αστεία. Δεν φτάνει να γυρνάμε γύρω από το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα να το λύσουμε και θα πρέπει να δεσμευτούν όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη διοίκηση του κλάδου ότι να δουν σοβαρά το θέμα των ελλείψεων διότι δεν ξέρω πως βολεύονται ορισμένοι αλλά εδώ έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, στα Δωδεκάνησα».

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η παρούσα διοίκηση του ΠΦΣ που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι είναι η απόλυτη προτεραιότητά της η επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος και έκανε πολλές επαφές προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζοντας για μακροχρόνια απαγόρευση των εξαγωγών από τον ΕΟΦ, ο κ. Φουτούλης απάντησε:

«Εγώ δεν θα ασκήσω κριτική σε κανέναν. Είναι το αποτέλεσμα που μετράει και το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε ελλείψεις. Παρόλες τις απαγορεύσεις εξαγωγών που γίνονται, ξέρουμε από την αρχή ότι θα είναι αναποτελεσματικό το μέτρο. Ακόμη κι εάν υπάρχει απαγόρευση για έναν, για δύο έστω και για πέντε μήνες, δεν αλλάζει τίποτα. Μαζεύουν και θα τα στείλουν σε πέντε μήνες έξω. Ή θα γίνει μία απαγόρευση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και για δύο χρόνια ούτως ώστε να μην μπορεί κάποιος να τα κρατήσει ή θα μπει bar code διαφορετικό σε αυτά τα φάρμακα που εξάγονται. Κατά την άποψή μου δεν θα πρέπει να γίνονται εξαγωγές εάν δεν καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας. Ορισμένοι παίζουν με το ότι είναι νόμιμες οι εξαγωγές. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να καλύπτονται οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Ειδικά σε τέτοιες καταστάσεις όπως αυτές που ζούμε σήμερα. Ας οριστούν αυτές οι ανάγκες και ας μπει ένα διαφορετικό bar code που θα μας βοηθά να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή και ώρα την πορεία ενός φαρμάκου που εξάγεται. Δεν είναι δυνατόν να μην ξέρουμε που πάει ένα φάρμακο, εάν δηλαδή καλύπτει την εγχώρια αγορά ή εάν χωρίς να συμβαίνει αυτό πάει στο εξωτερικό. Και αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε».

Για τον κ. Φουτούλη δεν έχει σημασία το πώς ο καθένας βλέπει το πρόβλημα αλλά ότι το πρόβλημα καταταλαιπωρεί τους φαρμακοποιούς και τους κατοίκους των Δωδεκανήσων. «Δεν ξέρω πως το αντιμετωπίζει κάποιος και που βρίσκει την υπομονή. Σε εμάς εδώ έχει εξαντληθεί η υπομονή με το θέμα των ελλείψεων λόγω και της ιδιαιτερότητας του Νομού. Δεν μπορώ ενώ δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε πολλά μικρά νησιά στο φάρμακο να ψάχνω σαν τον Πουαρό να βρω ποιος φταίει και το φάρμακο δεν φτάνει στον ασθενή. Να ρωτάω “το έστειλε η εταιρεία, λέει ψέματα η εταιρεία, λέει ψέματα η αποθήκη;”. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Και καλό είναι να μην παίζουμε με την υγεία των ανθρώπων, όταν μάλιστα διανύουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους ορισμένοι γιατί δεν μπορεί ένας ασθενής να μην βρίσκει το φάρμακό του. Με μαθηματική ακρίβεια θα πάει στο νοσοκομείο εάν κάποια στιγμή επιδεινωθεί η υγεία του με αποτελέσματα που μπορεί να είναι άσχημα.Δεν είναι δυνατόν να μας λένε καθίστε σπίτι και από την άλλη να μας αναγκάζουν να πάμε στα νοσοκομεία».



Πηγή : dailypharmanews