Άυλη συνταγογράφηση: Παρουσιάστηκε επίσημα σε τηλεδιάσκεψη με τον Μητσοτάκη.
Βαλτάς: Τριπλασίασε το χρόνο παραμονής των ηλικιωμένων εντός των φαρμακείων
«Εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το ψηφιακό κράτος είναι στην υπηρεσία του πολίτη» τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός - Ποιο είναι το τριπλό όφελος που προσφέρει - στην πλατφόρμα ehealth.gov.gr η εγγραφή.
Tο νέο σύστημα της «άυλης» συνταγογράφησης παρουσιάστηκε σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία έλαβαν μέρος ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Ελπίδα Φωτιάδη, προϊστάμενη ηλεκτρονικών εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, και η γιατρός Γιώτα Λυμπεροπούλου.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι, θα αποφέρει τριπλό όφελος:
Πρώτον θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά των χρονίως πασχόντων, καθώς θα εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως, και μάλιστα σε μία εποχή που οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατεύονται.
Δεύτερον, θα απαλλάξει τους γιατρούς από χρονοβόρες τυπικές διαδικασίες, επιτρέποντάς τους να εστιάσουν σε περιστατικά που χρήζουν της άμεσης φροντίδας τους, ειδικά τη στιγμή που δίνεται η μάχη με τον κορωνοϊό.
Τέλος θα αναβαθμίσει τη δυνατότητα του κράτους να παρακολουθεί την φαρμακευτική δαπάνη, εντοπίζοντας στρεβλώσεις.
Πηγή: protothema.gr
Επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας απέστειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς με αφορμή την εφαρμογή της άυλης συνταγής στα φαρμακεία για τους ασφαλισμένους οι οποίοι νοσούν από χρόνια νοσήματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω εργαλείο αντί να μειώνει το χρόνο παραμονής αυτής της τόσο ευαίσθητης ομάδας του πληθυσμού εντός των φαρμακείων αντίθετα τον τριπλασιάζει αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νόσησης από τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του ΠΦΣ: «Ξεκίνησε στα φαρμακεία μας, η υποχρέωση εκτέλεσης συνταγών και γνωματεύσεων βάσει των άρθρων 49 και 53 της ΠΝΠ (σ.σ αφορά την άυλη συνταγή) για τους χρονίως πάσχοντες, που μαζί με την υπογραφή του ασφαλισμένου πρέπει να αναγράφεται και το ΑΦΜ και ο ΑΔΤ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, η εφαρμογή των άρθρων 49 και 53, έγινε με μοναδικό σκοπό τη λιγότερη έκθεση των ασφαλισμένων στον κορονοϊό, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους παραμονής αυτών των ασθενών στα ιατρεία και στα φαρμακεία μας.
Δυστυχώς όμως απεδείχθη το αντίθετο.
Διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η παραμονή των ατόμων αυτών στα φαρμακεία μας, με όλες τις επιπτώσεις μιας έκθεσης στον κορονοϊό, αφού η πλειοψηφία αυτών των ηλικιωμένων ατόμων, δεν γνώριζαν ούτε το ΑΦΜ τους, ούτε τον ΑΔΤ.
Τηλεφωνούσαν σε συγγενικά τους πρόσωπα για να μάθουν το προσωπικό τους ΑΦΜ, το έψαχναν στις τσάντες τους κτλ. Θεωρούμε επιβεβλημένο για να υπηρετήσουμε το σκοπό για τον οποίο εκδόθηκε η ΠΝΠ, αλλά και για τη διευκόλυνση αυτών των πολιτών, η εκτέλεση της συνταγής να εξακολουθεί να γίνεται μόνο με την υπογραφή του ασφαλισμένου και με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας», σημειώνει ο κ. Βαλτάς.
Πηγή: farmakeutikoskosmos.gr