ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

16 νέα κρούσματα κορωνοϊού, κανένας νέος θάνατος

Ο καθηγητής συντάχθηκε με την επιστημονική άποψη πως όποιος εκτεθεί στον ιό θα έχει ανοσία για τουλάχιστον ένα έτος.


Άλλα 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από κορωνοϊό και κανέναν νέο θάνατο από σοβαρή μορφή CoViD-19, ανακοίνωσε ο Σάββατο ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Με βάση τα στοιχεία που έδωσε, η εξέλιξη της νόσου παραπέμπει σε αισιόδοξη τροχιά.


Από τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, η κατάσταση στη χώρα μας διαμορφώνεται συνοπτικά ως εξής:
  • 16 νέα κρούσματα λοίμωξης με κορωνοϊό SARS-Cov 2 (27 χθες).
  • 2.506 συνολικά κρούσματα από την αρχή της επιδημίας (2.490 χθες).
  • Το 56% αφορά άνδρες (55,6% χθες).
  • 47 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (48 χθες).
  • 63 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από ΜΕΘ (60 χθες).
  • Δεν καταγράφηκε νέος θάνατος (5 χθες).
  • Ο συνολικός αριθμός των θανάτων από CoViD-19 ανέρχεται σε 130 (130 και χθες).

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα μέσα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται στα Δικαστήρια, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε σχέση με τις μεταλλάξεις του ιού, υπογράμμισε πως γίνονται με βραδείς ρυθμούς, στοιχείο το οποίο είναι θετικό για την μακροχρόνια προστασία από το εμβόλιο, όταν αυτό γίνει διαθέσιμο.

Για τη δημιουργία ανοσίας στον πληθυσμό, είπε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς οδηγεί σε πίεση τα συστήματα Υγείας. Η σταδιακή ανοσία, δηλαδή η έκθεση στον ιό και η προστασία, δεν είναι ακριβώς γνωστή.

Συντάχθηκε με την επιστημονική άποψη πως όποιος εκτεθεί στον ιό θα έχει ανοσία για τουλάχιστον ένα έτος.

Μέτρα

Για το εάν είναι σωστή η απόφαση για άρση των μέτρων τώρα, τόνισε πως υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Η απόφαση - είπε - θα ληφθεί με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.

Επικαλέστηκε την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πως η ανακάλυψη του εμβολίου απαιτεί 12 έως 18 μήνες και σημείωσε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε:

"Προσπαθούμε να έχουμε ένα καλό εργαλείο, δηλαδή τις εξετάσεις, την ιχνηλάτηση και την αύξηση κυκλοφορίας του ιού, ώστε να υλοποιούμε άμεσα μέτρα".

Για το θέμα των Πανελλαδικών εξετάσεων και τα ειδικά μέτρα για παιδιά που ενδεχομένως έχουν προσβληθεί, επισήμανε πως είναι ακόμη νωρίς να καθοριστούν λεπτομέρειες αυτού του τύπου: "Θα γίνει με τη μέγιστη προστασία της υγείας των μαθητών", ανέφερε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε πως ξεκινούν έλεγχοι και σε άλλες ιδιωτικές κλινικές και δομές Πρόνοιας, προκειμένου να προληφθούν περιστατικά, όπως εκείνο στην κλινική της δυτικής Αττικής.

Μετάγγιση

Στο θέμα των πληθυσμών στις κλειστές δομές, αναφέρθηκε και ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε σε περιστατικό θετικού στον ιό συνοδού παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων, λέγοντας πως το παιδί μεταφέρθηκε σε ειδικό τμήμα, έγιναν όλες οι διαδικασίες που έπρεπε και οι επαφές έχουν ενημερωθεί.

Ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης είπε πως ενημερώθηκε για το περιστατικό και πως η μετάγγιση έγινε σε άλλο χώρο.

Οξύμετρο

Απαντώντας στο εάν πρέπει να παρακολουθούμε την πτώση του οξυγόνου στον οργανισμό με τη χρήση οξύμετρου, εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει λόγος να έχει ο καθένας μία τέτοια συσκευή στο σπίτι του.

Αυτό που απαιτείται - σημείωσε - είναι να παρατηρούμε τα συμπτώματα.

Την υποξυγοναιμία θα τη διαγνώσει ο γιατρός, ο οποίος διαθέτει το οξύμετρο. Τη συγκεκριμένη συσκευή διαθέτουν ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα για λόγους παρακολούθησης των παραμέτρων του χρόνιου προβλήματός τους.


Πηγή : iatronet