ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Τροποποίηση ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων ΦΣΘ

Τελευταία ενημέρωση: 24/3/202 13:28

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

Θεσσαλονίκη, 24 Μαρτίου 2020
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 495

Προς: Φαρμακοποιούς μέλη ΦΣΘ
  
Θέμα: «Αλλαγή ωραρίου»
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Τις κρίσιμες ώρες που περνά η υφήλιος, οι φαρμακοποιοί παραμένουμε στις επάλξεις, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης απέναντι στον κορωνοϊό. Με την καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας δημιουργήθηκαν διάφορα ζητήματα. Πολλοί συμπολίτες μας που επιστρέφουν από την εργασία τους το μεσημέρι, το μεσοδιάστημα που είμαστε κλειστά (2μ.μ.-5μ.μ.), επιλέγουν  να μην ξαναβγούν. Με το σπαστό ωράριο δεν περιορίζονται οι μετακινήσεις, τόσο των πολιτών όσο και των φαρμακοποιών, που είναι το ζητούμενο του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τέλος, τίθεται ζήτημα ασφάλειας της σωματικής ακεραιότητας των φαρμακοποιών, δεδομένου ότι το βράδυ γινόμαστε εύκολα στόχος κακοποιών στοιχείων.
Για το λόγο αυτό το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε να ζητήσει από την Περιφέρεια και η Περιφέρεια δέχτηκε να λειτουργήσουμε σε συνεχές ωράριο 9 το πρωί με 5 το απόγευμα όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας. Παράλληλα, ο Φ.Σ.Θ. στέκεται δίπλα στην Πολιτεία αυτό το κρίσιμο διάστημα και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια που θα χρειαστεί.
Με βάση αυτά, τα απογεύματα, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00 θα λειτουργούν εφημερεύοντα φαρμακεία από τις εμπλουτισμένες καρτέλες διημερεύσεων 21-37. Για το πολεοδομικό συγκρότημα θα ακολουθηθεί η παρακάτω διαδικασία:
Τα φαρμακεία που διημερεύουν τη Δευτέρα, θα διημερεύουν και την Πέμπτη. Τα φαρμακεία που διημερεύουν την Τετάρτη θα διημερεύουν και την Παρασκευή και τα φαρμακεία που διημερεύουν Σαββατοκύριακο, θα διημερεύουν την Τρίτη που προηγείται.
Προσοχή στο σημείο αυτό, επειδή το Σαββατοκύριακο διημερεύει η απλή καρτέλα (π.χ. το επόμενο Σαββατοκύριακο εφημερεύει η καρτέλα 8), την Τρίτη που προηγείται θα εφημερεύει η αντίστοιχη εμπλουτισμένη (στο παράδειγμά μας η καρτέλα 28).
Μετά τις 21:00 συνεχίζουν κανονικά τα διανυκτερεύοντα, τα οποία ανοίγουν, όσο διαρκεί το συνεχές ωράριο, κάθε μέρα στις 21:00.
Στις αργίες δεν αλλάζει τίποτα στις υπηρεσίες των φαρμακείων.
Το συνεχές ωράριο ισχύει για όλα τα φαρμακεία της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Για τα φαρμακεία εκτός πολεοδομικού έχει γίνει ανάλογος σχεδιασμός και έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας τα εμπλουτισμένα προγράμματα. Σε όσες περιοχές είναι εκτός Πολεοδομικού και τις ημέρες Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή δεν υπήρχε ορισμένο διημερεύον φαρμακείο, με την αλλαγή του ωραρίου τώρα θα υπάρχει. Για εκείνες τις λίγες περιοχές που ακολουθούσαν μόνο κυκλικό πρόγραμμα δεν έχει αλλάξει τίποτε στο θέμα των εφημεριών.
Πρέπει να γνωρίζετε μια σημαντική λεπτομέρεια. Το θέμα του ωραρίου είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ το θέμα του διευρυμένου ωραρίου ρυθμίζεται από Νόμους, οι οποίοι θα πρέπει να αλλάξουν. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο (αν γίνει), οι συνάδελφοι που έχουν δηλώσει διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για το δίμηνο ΜΑΡΤΙΟΣ-ΑΠΡΙΛΙΟΣ έχουν δύο επιλογές: όσοι επιθυμούν να το συνεχίσουν και το διάστημα που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, μπορούν να συνεχίσουν χωρίς καμιά ενέργεια από μέρους τους.
Όσοι όμως είχαν δηλώσει διευρυμένο και επιθυμούν να το σταματήσουν ή να το αλλάξουν αυτό το διάστημα, μπορούν να το δηλώσουν στην εφαρμογή στην ιστοσελίδα μας, όπως όταν έκαναν την δήλωση. Για να το κάνουν αυτό μπορούν να δουν τις οδηγίες ακύρωσης της δήλωσης και επανυποβολής της (ΕΔΩ). Η αλλαγή αυτή θα είναι διαθέσιμη έως και τα μεσάνυκτα της 25ης Μαρτίου 2020.
Όλα αυτά γίνονται λόγω της δραματικής αλλαγής των συνθηκών σήμερα, σε σχέση με αυτές που υπήρχαν όταν έγιναν οι δηλώσεις. Για τις δηλώσεις του επόμενου διμήνου ΜΑΪΟΣ-ΙΟΥΝΙΟΣ που λήγουν στις 31/3, προτείνουμε να κάνουν όσοι συνάδελφοι πρόκειται να το ακολουθήσουν και την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Μόλις λήξει η περίοδος αυτή θα μπορούν τότε να κάνουν και όσοι άλλοι  συνάδελφοι επιθυμούν. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό γίνεται έκτακτα και λόγω των ιδιαζουσών καταστάσεων που βιώνουμε.
Για κάθε νεότερη εξέλιξη θα σας κρατάμε ενήμερους. 

Με τιμή
Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ                        ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ