ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΦΣΘ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ: Μέτρα προστασίας των φαρμακοποιών από τον κορωνοϊό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΝΟΜΟΣ 3601/1928-8314/1938  Ν.Δ. 171
A.Φ.Μ 090203635 ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Θεσσαλονίκη, 16 Μαρτίου 2020  
AΡΙΘΜ. Πρωτ: 455



Προς: Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο



Κοιν: 1) Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

         2) Πρόεδρο ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα

         3) Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, κ. Βασίλειο Πλαγιανάκο





ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ





Θέμα: «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ: Μέτρα προστασίας των φαρμακοποιών από τον κορωνοϊό»



Αξιότιμοι κύριοι,

Με προηγούμενο έγγραφό μας στις 10/03/2020, αρ. πρωτ. 413, σας είχαμε ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα φαρμακεία μας λόγω του κορωνοϊού και είχαμε ζητήσει οδηγίες για να πορευτούμε συγκροτημένα σαν κλάδος.

Είναι γνωστό πως στη μάχη επιβίωσης που θα κληθεί να δώσει το σύστημα υγείας της χώρας μας τις επόμενες ημέρες απέναντι στο νέο ιό covid-19, τα φαρμακεία μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε έως τώρα, είναι δεδομένο ότι θα υποδεχθούμε, αν δεν έχουμε ήδη υποδεχθεί, ήπια περιστατικά ή πιθανούς φορείς του ιού. Με τα επιστημονικά δεδομένα που γνωρίζουμε έως σήμερα, το 80% των περιπτώσεων εμφανίζουν ήπιας μορφής συμπτώματα για τα οποία, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, θα αναζητήσουν τη συμβουλή μας για να ανακουφιστούν. Τα περιστατικά αυτά δημιουργούν εστίες μετάδοσης του ιού για τους επόμενους επισκέπτες και για το προσωπικό των φαρμακείων.

Η πλειοψηφία των συμπολιτών που μας επισκέπτεται ανήκει σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Επίσης πολλοί συνάδελφοι είναι ηλικιωμένοι ή ανήκουν οι ίδιοι ή μέλη του στενού  οικογενειακού κύκλου τους σε ευπαθείς ομάδες.

Για την προστασία της υγείας των συναδέλφων μας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε απρόσκοπτα τις υπηρεσίες μας αυτή την τόσο δύσκολη στιγμή, συστήσαμε στα μέλη μας να λάβουν κάθε πρόσφορο μέσο προστασίας που κρίνει ο καθένας, χωρίς να επηρεαστεί η φαρμακευτική εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας.

Η οδηγία αυτή θα είναι σε ισχύ μέχρι να λάβουμε τυχόν διαφορετικές οδηγίες από την Πολιτεία για τον τρόπο προστασίας μας. Η οδηγία αυτή κρίνεται αναγκαία λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ασθενής ή κάποιος φορέας του ιού είναι παράλληλα και καταναλωτής. Στο χρόνο που βρίσκεται μέσα στο φαρμακείο θα κινηθεί στο χώρο, θα αγγίξει προϊόντα, θα τα περιεργαστεί, θα αγγίξει επιφάνειες. Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε αν προηγουμένως έχει απολυμάνει τα χέρια του, παρόλο που αρκετοί συνάδελφοι προσφέρουν στην είσοδο δωρεάν χρήση αντισηπτικού.

Λάβετε υπόψη σας επίσης ότι υπάρχουν περιοχές που εξυπηρετούνται από μικρό αριθμό φαρμακείων. Με την πιθανότητα το προσωπικό να νοσήσει, αντιλαμβάνεστε την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι μικρές αυτές κοινότητες αν τα φαρμακεία τους τεθούν εκτός λειτουργίας για κάποιες εβδομάδες.

Με τα παραπάνω δεδομένα αιτούμαστε να μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε το έργο μας και να εξυπηρετούμε τους συμπολίτες μας μέσω των θυρίδων ασφαλείας διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων που διαθέτουν όλα τα φαρμακεία, όπως ο νόμος ορίζει για την αδειοδότησή τους. Θέλουμε να μειώσουμε στο ελάχιστο την πιθανότητα να γίνουν φορείς ή να νοσήσουν συνάδελφοι και να γίνουν τα φαρμακεία μας εστίες διασποράς του ιού στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που μας επισκέπτονται.

Για εμάς προτεραιότητα έχει η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, της υγείας των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους.

Η κατάσταση που ζούμε ξαναφέρνει στην επιφάνεια παλαιότερο αίτημά μας για απαλλαγή από την υποχρέωση υπηρεσιών, στις περιοχές που δεν δημιουργείται πρόβλημα, των συναδέλφων άνω των 60 ετών.  Οι συνάδελφοι αυτοί ανήκουν λόγω ηλικίας στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας και έχουν προσφέρει πάνω από 30 χρόνια στο θεσμό.

Επίσης ζητάμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία και να πιέσετε όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε το ταχύτερο δυνατό να μοιραστεί στα φαρμακεία μας ικανός αριθμός από μάσκες για την προστασία των φαρμακοποιών και του προσωπικού.

Τέλος ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί από τον ΕΟΠΥΥ παράταση στο χρόνο υποβολής των συνταγών στις αρχές του επόμενου μήνα. Θέλουμε οι συνάδελφοι στο Σύλλογό μας, συντεταγμένα και οργανωμένοι σε μικρούς αριθμούς, να προσέρχονται για να καταθέτουν τις συνταγές τους ώστε να αποφύγουμε το συνωστισμό πολλών συναδέλφων στον ίδιο χώρο την ίδια χρονική στιγμή.



Με τιμή

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ                        ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ