ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΠΟΥ: Αυξήστε 40% την παραγωγή σε μάσκες - γάντια για κοροναϊό

Οι τιμές στις απλές χειρουργικές μάσκες έχουν εξαπλασιαστεί, στις απλές μάσκες έχουν τριπλασιαστεί και στις ιατρικές ποδιές έχουν διπλασιαστεί.


Να αυξήσουν κατά 40% την παραγωγή υγειονομικού υλικού, το οποίο χρησιμοποιείται για προστασία των υγειονομικών από τον κοροναϊό, ζητεί από τις βιομηχανίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).


Σκοπός είναι να καλυφθεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των ασθενών, του πανικού και της κακής χρήσης.

Παρόμοια προβλήματα έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα, όπου οι απλές μάσκες τείνουν να εξαφανιστούν, ενώ παρατηρούνται και αυξήσεις στις τιμές του υλικού που παραδίδεται στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Οργανισμού, η αδυναμία κάλυψης των αναγκών της αγοράς θέτει σε κίνδυνο ζωές ασθενών με COVID-19 και άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, οι υγειονομικοί βασίζονται στον συγκεκριμένο εξοπλισμό, προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους ασθενείς.

Οι ελλείψεις αφήνουν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους ασθενείς ευάλωτους, καθώς δεν επαρκούν τα γάντια, οι μάσκες, τα προστατευτικά γυαλιά και οι ιατρικές ποδιές.

"Η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν την προσφορά, να καλύψουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές και να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες", σχολίασε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την COVID-19, χωρίς να προστατεύσουμε πρώτα τους υγειονομικούς", είπε χαρακτηριστικά.

Από την έναρξη της COVID-19, οι τιμές στο εν λόγω υλικό έχουν αυξηθεί. Οι τιμές στις απλές χειρουργικές μάσκες έχουν εξαπλασιαστεί, στις απλές μάσκες έχουν τριπλασιαστεί και στις ιατρικές ποδιές έχουν διπλασιαστεί.

Ο ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής αποστείλει σχεδόν μισό εκατομμύριο σετ ατομικής προστασίας σε 47 χώρες, αλλά οι προμήθειες εξαντλούνται γρήγορα.

Ανάγκες

Όπως φαίνεται στο γράφημα, οι μηνιαίες ανάγκες για απλές μάσκες ανέρχονται σε 89 εκατομμύρια τεμάχια.

Για τα γάντια, οι ανάγκες φτάνουν τα 76 εκατομμύρια τον μήνα και για προστατευτικά γυαλιά το 1,6 εκατομμύριο τεμάχια τον μήνα.

Με πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές, οι ειδικοί του ΠΟΥ ζητούν την ορθολογική και κατάλληλη χρήση των μέσων προστασίας στους χώρους υγειονομικής περίθαλψης και την αποτελεσματική διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού.

Για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι η βιομηχανία πρέπει να αυξήσει την παραγωγή της κατά 40%.

Από την πλευρά τους, οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν κίνητρα, ώστε η βιομηχανία να αυξήσει την παραγωγή. Σε αυτά περιλαμβάνονται η ελάφρυνση των περιορισμών στις εξαγωγές.

Πηγή : iatronet