Αν και η δραστηριότητα του ιού παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δύο άνθρωποι νοσηλεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα σε μονάδες εντατικής θεραπείας
Θετικό για γρίπη είναι ένα στα δέκα "ύποπτα" κλινικά δείγματα που αναλύονται στα εργαστήρια, έναντι 7,3% την προηγούμενη εβδομάδα.
Αν και η δραστηριότητα του ιού παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, δύο άνθρωποι νοσηλεύτηκαν την τελευταία εβδομάδα σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) με σοβαρές επιπλοκές γρίπης.
Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από το εβδομαδιαίο επισημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, την εβδομάδα 23 έως 29 Δεκεμβρίου, στάλθηκαν για ανάλυση στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 42 κλινικά δείγματα, στο σύνολό τους από νοσοκομεία. Τα 4 (9,5%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν στον υπότυπο
Α(Η1Ν1)pdm09.
Από τα μέσα Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί έξι σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών αυτών, δύο (33%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμό.
Με βάση τα παραπάνω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Εμβολιασμός
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα).
Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι - ιικών έπειτα από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς των εξής κατηγοριών:
- Όσους ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
- Όσους εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης ή και επιπλοκές.
Περιλαμβάνουν καλό και συχνό αερισμό των αιθουσών, τακτικό πλύσιμο χεριών, βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή στην εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα.
Πηγή : iatronet