Τα στοιχεία της φαρμακευτικής αγοράς για τους πρώτους 9 μήνες του 2019 δείχνουν βελτίωση στις πωλήσεις γενοσήμων και off patent
Βελτιωμένη φαίνεται η εικόνα όσο αφορά στη συνταγογράφηση των εκτός πατέντας φάρμακων, καθώς τα στοιχεία δείχνουν κυρίως βελτίωση της διείσδυσης των γενοσήμων αλλά και των off patent. Σημειώνεται πως η αγορά των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων έκλεισε το τέλος Σεπτεμβρίου με άνοδο της τάξης του 5% (τζίρος των φαρμάκων που διανεμήθηκαν με εκτέλεση συνταγής γιατρού στα ιδιωτικά φαρμακεία), φτάνοντας στα 2,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέτρησης της αγοράς, στις 5 πρώτες κυρίαρχες θεραπευτικές κατηγορίες, η συνολική αξία συνταγογραφούμενων φαρμάκων διατηρεί τη δυναμική της καθώς κατέχει μερίδιο τη τάξης του 78%, τα μερίδια των φτηνών φαρμάκων αυξήθηκαν συνολικά. Μάλιστα η αξία της συνταγογράφησης των off patent και γενοσήμων φαρμάκων στις κατηγορίες αυτές δείχνει να κινείται με άνοδο της τάξης του 6,8% και 8,7% αντίστοιχα.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και εξαιρώντας τα φάρμακα του νόμου 3816 τα οποία διακινούνται κυρίως από τα φαρμακεία του οργανισμού, οι πιο δαπανηρές κατηγορίες συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι τα σκευάσματα για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, για το πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικού συστήματος και τα αντιβιοτικά για συστηματική χορήγηση.
Συνολικά οι 5 αυτές κατηγορίες με βάση τα στοιχεία της IQVIA, το διάστημα 1/10/2018-30/9/2019, σε τιμές παραγωγού (ex factory) έκαναν τζίρο της τάξης των 2,29 δισ. ευρώ ήτοι το περίπου 78% της συνολικής αγοράς συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Κατηγορίες
«Δημοφιλέστερη» κατηγορία στην ελληνική φαρμακευτική αγορά είναι αυτή των σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς από πλευράς όγκου, σχεδόν 3 στα 10 φάρμακα που γράφουν οι Έλληνες γιατροί ανήκει στην εν λόγω κατηγορία . Σύμφωνα λοιπόν με την IQVIA, το διάστημα Οκτώβριος 2018 – Σεπτέμβριος 2019, διακινήθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία σκευάσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αξίας 664 εκατ. ευρώ σε τιμές χονδρικής. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η οποία με βάση την αξία κατέχει μερίδιο 22,6%, ανήκουν τα πλέον συνταγογραφούμενα φάρμακα δηλαδή οι στατίνες (C10AA) οι οποίες στο εν λόγω διάστημα πραγματοποίησαν τζίρο 172 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1%.
Εδώ σε ποσοστό 40% συνταγογραφούνται γενόσημα (από 37%) και κατά 32% off patent (από 28,5%), από πλευράς αξίας.
Η δεύτερη «δημοφιλέστερη» κατηγορία φαρμάκων, περιλαμβάνει τα σκευάσματα πεπτικής οδού και μεταβολισμού, στην οποία ανήκουν και τα φάρμακα για το διαβήτη, αλλά και οι πραζόλες.
Συνολικά λοιπόν στην κατηγορία, στην εξεταζόμενη περίοδο διακινήθηκαν φάρμακα αξίας σε τιμές χονδρικής έφτασε 612 εκατ. ευρώ, που είναι σημαντικά αυξημένη κατά περίπου 10%. Έτσι και το συνολικό μερίδιο της κατηγορίας διαμορφώθηκε στο 21%. Τα πλέον δημοφιλή φάρμακα εδώ είναι σήμερα τα αντιδιαβητικά (A10BD) με συνολική αξία 129 εκατ. ευρώ που σημείωσαν άνοδο 3%, ενώ οι πραζόλες (ΑΟ2BC), παρουσίασαν σταθερές πωλήσεις στα 88 εκατ. ευρώ .
Στην κατηγορία αυτή τα μερίδια των γενοσήμων με βάση την αξία έχουν αυξηθεί σημαντικά σε 16,4% από 12,% λόγω της κατά 47% αύξηση των πωλήσεων. Την ίδια στιγμή τα off patent διατήρησαν σταθερές τις πωλήσεις τους και έτσι το μερίδιο μειώθηκε στο 10,5% από 11,2%. Φαίνεται δηλαδή ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία τα on patent κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Η τρίτη κατηγορία η οποία συνταγογραφείται ιδιαίτερα συχνά, είναι τα σκευάσματα για το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, διακινήθηκαν από τα φαρμακεία συσκευασίες συνολικής αξίας 416 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη κατηγορία σημείωσε άνοδο της τάξης του 4% και το μερίδιο της διαμορφώθηκε στο περίπου 14%.
Είναι μια ακόμη σημαντική κατηγορία όπου τα γενόσημα μείωσαν ελαφρά το μερίδιό τους σε αξία στο 48,3% από 49,2% . Αντίθετα σημαντική υποχώρηση παρουσίασε η αξία των off patent με μεγάλο μερίδιο στο 30,3% από 28,4%.
Η τέταρτη σημαντικότερη φαρμακευτική κατηγορία είναι τα σκευάσματα αίματος και αιμοποιητικών οργάνων, στην οποία συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 359 εκατ. ευρώ, η οποία ήταν σημαντικά αυξημένη κατά 10%. Και σ αυτή την κατηγορία τα μερίδια από πλευράς αξίας μειώθηκαν για τα φτηνά φάρμακα και συγκεκριμένα στο 7,2% από 8,6 % για τα γενόσημα και στο 18% από 18,8% για τα off patent.
Να σημειώσουμε ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται και η μεγάλη υποκατηγορία αντιπηκτικών σκευασμάτων όπου πρωταγωνιστούν βέβαια πολύ γνωστά on patent σκευάσματα. Η εν λόγω υποκατηγορία σημειώνει άνοδο της τάξη του 20 και διαμορφώθηκε στα 146 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη άνοδο κατά 8% σημείωσε επίσης και η πέμπτη μεγαλύτερη κατηγορία, των φαρμάκων κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση με πωλήσεις αξίας 242 εκατ. ευρώ. Και στην κατηγορία αυτή, μειώθηκε το μερίδιο των off patent από πλευράς αξίας στο 10,7% από 11,1% και των γενοσήμων στο 22,3% από 23,5%.
Πηγή : healthmag