ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κ. ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ: Απαράδεκτη η πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τα ΦΥΚ.

Ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία προσκαλεί όσα φαρμακεία το επιθυμούν να δηλώσουν μεμονωμένα συμμετοχή στη διαδικασία διάθεσης ΦΥΚ.

Η πρόσκληση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους φαρμακοποιούς διότι:

1) Παραβιάζει τη ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ σύμβαση μεταξύ ΠΦΣ και ΕΟΠΥΥ (υπογράφηκε 31.10.2018 με ισχύ δύο (2) ετών) που ορίζει στο άρθρο 2 ότι «όλοι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι για το διάστημα που ισχύει η σύμβαση να χορηγούν όλα τα εγκεκριμένα φάρμακα και ιδιοσκευάσματα των οποίων η δαπάνη καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ…»



2) Τεμαχίζει την Συλλογική Σύμβαση ανοίγοντας το δρόμο και για ενδεχόμενες μελλοντικές αποκλίσεις και διαφοροποιήσεις.

3) Διασπά την ενότητα του κλάδου και την ενιαία έκφρασή του δημιουργώντας φαρμακεία δύο ταχυτήτων με τη σφραγίδα μάλιστα του ΕΟΠΥΥ, θεσμοθετώντας κατά συνέπεια την κατευθυνόμενη εκτέλεση συνταγών.

4) Αναρωτιέμαι ΕΑΝ η εκτέλεση συνταγών ΦΥΚ ήταν στη διακριτική ευχέρεια του κάθε φαρμακοποιού και με την προϋπόθεση «υποβολής αίτησης μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας», προς τι η πολύωρη συζήτηση του θέματος στην τελευταία Γ.Σ. του ΠΦΣ και η σχετική ψηφοφορία;

5) Η Γ.Σ. του ΠΦΣ με μεγάλη πλειοψηφία (έστω και με θεμιτές επιφυλάξεις κάποιων) αποφάσισε ότι η χορήγηση ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία είναι προς όφελος των ασφαλισμένων και των φαρμακοποιών και ζήτησε από το Υπουργείο να προχωρήσει στην υλοποίηση των τεχνικών θεμάτων που απαιτούνται για την εφαρμογή της κυβερνητικής εξαγγελίας.

Κατά συνέπεια ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ανακαλέσει τη σχετική ανακοίνωση και να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την χορήγηση των ΦΥΚ από όλα τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Κυριάκος Θεοδοσιάδης