ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κίνδυνος από όμοιες συσκευασίες διαφορετικών φαρμάκων - Αδράνεια στην Ελλάδα

Αν ανοίξει κάποιος τους χώρους αποθήκευσης των φαρμάκων σε ένα ελληνικό νοσοκομείο ή άλλο φορέα Υγείας θα βρει άπειρα σκευάσματα που μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση και περιέχουν εντελώς διαφορετικές ουσίες.


Ανησυχία προκαλούν οι επισημάνσεις του αμερικανικού μη κερδοσκοπικού Ινστιτούτου για Ασφαλείς Πρακτικές στη χορήγηση φαρμάκων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ (ενδεχομένως και στην Ελλάδα) εντελώς διαφορετικά φάρμακα, των οποίων οι συσκευασίες είναι σχεδόν όμοιες!


Η κατάσταση αυτή ελλοχεύει κινδύνους, όπως αναφέρει στη σελίδα του facebook της Ελληνικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), το μέλος της Μαρία Κάργα.

Σύμφωνα με την κ. Κάργα, αν ανοίξει κάποιος τους χώρους αποθήκευσης των φαρμάκων σε ένα ελληνικό νοσοκομείο ή άλλο φορέα Υγείας θα βρει άπειρα σκευάσματα που μοιάζουν πολύ στην εμφάνιση και περιέχουν εντελώς διαφορετικές ουσίες ή με πολύ διαφορετική δοσολογία.

"Στο εξωτερικό, επίσημοι φορείς για την ποιότητα και την ασφάλεια κοινοποιούν ετησίως λίστες με τα παρόμοια οπτικά φάρμακα για να ευαισθητοποιούνται οι επαγγελματίες Υγείας", αναφέρει χαρακτηριστικά, για να σημειώσει:

"Στην Ελλάδα, δεν ασχολείται επισήμως κανένας. Η γνώση υπάρχει, η διάθεση υπάρχει, κόστος δεν απαιτείται. Το ενδιαφέρον από τους επίσημους αρμόδιους φορείς δυστυχώς δεν υπάρχει. Γιατί άραγε";

Οι υπεύθυνοι του αμερικανικού Ινστιτούτου χαρακτηρίζουν το φαινόμενο "πολύ ανησυχητικό", επικαλούμενοι την περίπτωση δύο φαρμάκων, τα οποία απεικονίζονται πάνω (το ένα είναι χημειοθεραπευτικό).

"Παρατηρούμε συχνά το φαινόμενο να μοιάζουν οι συσκευασίες ως προς τη χρήση έντονων χρωμάτων, τα οποία ελκύουν την προσοχή σε βάρος του λογότυπου του φαρμάκου.

Πανομοιότυπο

Τονίζουν πως και στις δύο αυτές συσκευασίες είναι σχεδόν πανομοιότυπο το χρώμα και προειδοποιούν πως, σχετικά πρόσφατα, καταγράφηκε μία λανθασμένη χορήγηση σε σχέση με αυτά τα δύο φάρμακα.

Ο αποθηκάριος έστειλε τη λάθος συσκευασία στον συνάδελφό του στο τμήμα χημειοθεραπειών…

Ποια είναι η λύση; Οι υπεύθυνοι προτείνουν να ενημερωθούν όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία χορήγησης και να είναι υποχρεωτικό το σκανάρισμα του γραμμικού κώδικα (bar code) σε κάθε χορηγούμενη συσκευασία.


Πηγή : iatronet