Οι ασθενείς στερούνται της πρόσβασης σε νέες θεραπείες.
Καθυστέρηση εισόδου στην ελληνική αγορά από 180 ημέρες μέχρι και 20 μήνες (πριν από τον Ιούλιο του 2018) εμφανίζουν τα νέα σκευάσματα που έχουν καταθέσει οι φαρμακοβιομηχανίες και τα οποία ενώ έχουν πάρει θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΗΤΑ), έχουν μπλοκάρει στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης . Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα πάνω από 130 σκευάσματα έχουν πάρει το πράσινο φως από τον ΗΤΑ, και έχουν ξεπεράσει τα χρονικά όρια που ορίζει ο νόμος (των 180 ημερών). Τουτέστιν παραβιάζεται ο νόμος από το ίδιο το κράτος που τον θέσπισε .
Τι σημαίνει όμως αυτή η καθυστέρηση και ποιους επιβαρύνει:
- Πρωταρχικά τους ασθενείς, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες, που είτε είναι πιο αποτελεσματικές είτε πιο ασφαλείς από τα σκευάσματα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.
- Παράλληλα, προκαλείται επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, γιατί πολλά από αυτά τα σκευάσματα αποζημιώνονται κατ' εξαίρεση μετά από προέγκριση του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης. Δηλαδή στην πραγματική τιμή τους, χωρίς καμία έκπτωση
- Δημιουργούνται θέματα ανταγωνισμού (αθέμιτου), καθώς η Πολιτεία παρεμποδίζει την εισαγωγή και εμπορία των προαναφερθέντων 130 σκευασμάτων στο θετικό κατάλογο για πάνω από 180 ημέρες που ο νόμος ορίζει ρητά.
Πηγή : iatronet