ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Διονύσης Ευγενίδης: Τα ΦΥΚ να διατίθενται μόνο από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου

Τα φάρμακα υψηλού κόστους, που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, θα πρέπει να χορηγούνται μόνο από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς, λέει μεταξύ άλλων , ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης στο healthweb, μετά το τέλος του 19oυ pharma point .
Παράλληλα τονίζει ότι η δράση της Amazon δεν αποτελεί ‘’ απειλή ‘’ για τον Έλληνα φαρμακοποιό καθώς έχει ισχυρά ‘’ όπλα’’ και είναι οι γνώσεις του και η σωστή συγκρότηση του φαρμακείου.
Αναλυτικότερα, μετά το τέλος του 19oυ pharma point ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης μίλησε στο healthweb δίνοντας το ‘’αποτύπωμα’’ της φετινής διοργάνωσης αλλά και απαντώντας σε περισσότερες ερωτήσεις μας .
Κύριε Ευγενίδη , το 19o pharma point έφτασε στο τέλος , είσαστε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα;
Ολοκληρώθηκε το 19o pharma point με την συμμετοχή χιλιάδων φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα, οι εργασίες κύλησαν πολύ καλά, το πρόγραμμα είχε ενδιαφέρον, πολύς ήταν ο κόσμος που το παρακολούθησε και αυτό που μας είπαν οι συνάδελφοι είναι ότι ήταν μια εξαιρετική διοργάνωση.

Ποιος ήταν ο στόχος της διοργάνωσης;
O τίτλος του συνεδρίου είναι φαρμακευτική φροντίδα με τον ασθενή στο επίκεντρο και αυτός είναι ο στόχος της προσπάθειας που γίνεται με κορυφή το συνέδριο αυτό, να αναδείξουμε τη φαρμακευτική φροντίδα με το ασθενοκεντρικό μοντέλο, το οποίο προσπαθούμε να περάσουμε στη νοοτροπία όλων των εμπλεκομένων στην υγεία.

Πιστεύετε ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους λεγόμενα ΦΥΚ , πρέπει να μην διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων αλλά μόνο από τα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς;
Τα φάρμακα υψηλού κόστους που διατίθενται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, θα πρέπει να χορηγούνται από τα 11.000 φαρμακεία της γειτονιάς, ώστε να έχει εύκολη πρόσβαση ο ασθενής να τα πάρει. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι φάρμακα για σοβαρές παθήσεις, για πάσχοντες με επιβαρυμένη υγεία και δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται στις ουρές.

Είναι μεγάλο το ποσοστό των ιδιωτικών φαρμακείων που μπορούν να υποστηρίξουν τα φάρμακα υψηλού κόστους;
Τα φαρμακεία, βεβαίως και είναι έτοιμα και επειδή από εδώ και μπρος η τάση της φαρμακοβιομηχανίας είναι προς αυτή την κατεύθυνση, εμείς από την μεριά μας , ως Φαρμακευτικός σύλλογος Θεσσαλονίκης κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ενημερωμένους τους φαρμακοποιούς στις καινούργιες τεχνολογίες, ώστε να είναι χρήσιμοι στους ασθενείς.
Οι φαρμακοποιοί εξηγούμε με τον καλύτερο τρόπο στον ασθενή , τα φάρμακα και τον τρόπο λήψης τους, ώστε να παρακολουθούμε και την συμμόρφωσή τους στη θεραπεία που τους δίνεται.

Υπάρχουν μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις. Η δράση της Αmazon έφτασε και στην Ελλάδα. Οι φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι;
Οι εξελίξεις τρέχουν και στην φαρμακευτική επιστήμη γίνονται άλματα και αυτό είναι προς όφελος των ανθρώπων γιατί έχουν καλύτερη και ίσως μεγαλύτερη ζωή. Παρακολουθούμε οι φαρμακοποιοί τις εξελίξεις και αυτή την λογική έχουν τα συνέδρια όπως το pharma point . Οι κολοσσοί που ετοιμάζονται να μπουν και στην ελληνική αγορά του φαρμάκου , δεν θα τα καταφέρουν εάν εμείς δεν τους αφήσουμε με τις γνώσεις μας και με την συγκρότηση του φαρμακείου.
Το δυνατό σημείο της Amazon είναι η τεχνολογία για παράδειγμα χρησιμοποιούν drone για την μεταφορά των φαρμάκων στους ασθενείς.
Στην Ελλάδα το φάρμακο δίνεται δια χειρός φαρμακοποιού, άρα καμία εταιρία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους για να χορηγήσει φάρμακα στους Έλληνες ασθενείς. Θα πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όλα βέβαια αλλάζουν, αλλά όπως και να έχει ο φαρμακοποιός είναι συνυφασμένος με την υγεία των πολιτών . Η υγεία ποτέ δεν θα πάψει να είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και ποτέ δεν θα πάψει ο φαρμακοποιός να είναι πολύ κοντά στον πάσχοντα.

Γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμη οι άδειες στα ηλεκτρονικά φαρμακεία;
Πιστεύω ότι δεν χρειάζονται ηλεκτρονικά φαρμακεία στη χώρα μας, γιατί υπάρχει πυκνό δίκτυο φαρμακείων και άρτια κατανεμημένο. Και σε αυτό παίζει ρόλο και το πληθυσμιακό κριτήριο, έτσι ώστε να δημιουργούνται θέσεις φαρμακείων περιφερειακά και να έχει κάθε χωριό το δικό του φαρμακείο. Σε αυτή την πραγματικότητα δεν χρειάζεται κανένα ηλεκτρονικό φαρμακείο. Η πρόσβαση των Ελλήνων συμπολιτών μας είναι πάρα πολύ εύκολη.

Ποιο είναι το πλαίσιο που προτείνετε ώστε να ελεγχθούν τα ηλεκτρονικά φαρμακεία που ήδη λειτουργούν;
Ο όρος ηλεκτρονικό φαρμακείο δεν υπάρχει. Κακώς χρησιμοποιείται. Είναι ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία πουλάνε και ορισμένα από τα είδη του φαρμακείου και άλλα είδη. Ηλεκτρονικό φαρμακείο όταν και αν γίνει στη χώρα μας θα υπάρξει μέσω πιστοποίησης από τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία, η οποία ισχύει για όλα τα κράτη της Ευρώπης. Άρα μιλάμε για e- shop και όχι για ηλεκτρονικά φαρμακεία.

Γίνεται όμως κατάχρηση του τίτλου – Φαρμακείο- από αυτά τα ηλεκτρονικά καταστήματα που μας λέτε.
Ναι, είναι αλήθεια . Απαγορεύεται από τον νόμο η χρήση του τίτλου φαρμακείου από τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα δίνουν φάρμακα χωρίς συνταγή;
Η χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή στην Ελλάδα είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να σταματήσει. Είναι μια πολύ μεγάλη κουβέντα. Πρέπει να σταματήσει η κατάχρηση των αντιβιοτικών, είτε γίνεται από τον ιατρικό κόσμο, είτε γίνεται από τους φαρμακοποιούς. Πρέπει να δεχθεί και ο ιατρικός κόσμος ότι κακώς συνταγογραφούνται αντιβιοτικά χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Πολλές φορές έρχονται οι ασθενείς μας στα φαρμακεία με ένα χαρτάκι που έχει γράφει το φάρμακο από την τηλεφωνική εντολή του γιατρού. Πιστεύω επίσης ότι με αστυνομικά μέτρα δεν λύνεται αυτό το πρόβλημα. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να προσπαθήσουμε με κανόνες να δώσουμε την λύση. Όσον αφορά τα υπόλοιπα φάρμακα με δεδομένο ότι η πρόσβαση στον γιατρό είναι δύσκολη, υπάρχουν καθυστερήσεις, πολλές φορές ο ασθενής είναι αναγκασμένος να τα αγοράσει. Δεν υπάρχει φαρμακοποιός στην χώρα που να χορηγεί φάρμακο για πρώτη φορά στον ασθενή. Οι φαρμακοποιοί έχουμε πλέον πολλά σκευάσματα στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις απλές παθήσεις και τα ΜΗΣΥΦΑ δηλαδή και με αυτά κινούμαστε.

Η επιμόρφωση των φαρμακοποιών για αλλαγή της κουλτούρας είναι μία λύση;
Ναι , είναι μία πολύ καλή λύση . Δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στην επιμόρφωση των φαρμακοποιών, έτσι ώστε να είναι άρτια καταρτισμένοι επιστημονικά για να μπορούμε να δίνουμε τις καλύτερες συμβουλές και προτάσεις υγείας στους συμπολίτες μας.

Πηγή: healthweb