Μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των Ελλήνων με Διαβήτη σε αναλώσιμα είναι ο αντίστοιχος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ, που καθίσταται μη βιώσιμος. Το υψηλό clawback οδήγησε την εταιρεία που εξαγόρασε τη Lifescan να σταματήσει την κυκλοφορία των προϊόντων στην ελληνική αγορά.
«Χωρίς αναλώσιμα υγειονομικά και ιατροτεχνολογικά υλικά κινδυνεύουν να μείνουν οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη εξαιτίας του προϋπολογισμού που ενέκρινε και ψήφισε το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, την 11η Οκτωβρίου 2019», αναφέρει ανακοίνωση της Πανελληνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).
Το ποσό που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ για το 2019 αποδεικνύεται στην πράξη ανεπαρκής, ειδικά μετά την εισαγωγή απαραίτητων νέων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εισήγηση που ψηφίστηκε, η μέχρι πρότεινος μοναδική κατηγορία του προϋπολογισμού για τα υλικά του Διαβήτη σπάνε σε δύο υποκατηγορίες. Η μια (Λ4α) αφορά στα αναλώσιμα υλικά διαβήτη για την οποία προβλέπονται 37 εκατ. ευρώ και η δεύτερη (Λ4β) αφορά στους αυτόματους μετρητές συνεχούς μέτρησης γλυκόζης 25 εκατ. ευρώ. Η τρίτη κατηγορία του προϋπολογισμού (Λ9) που αφορά τα λοιπά υγειονομικά υλικά, στα οποία εντάσσονται, τουλάχιστον μέχρι και το 2018 αντλίες ινσουλίνης και συστήματα συνεχούς καταγραφής, προσδιορίστηκε στα 23 εκατ. ευρώ. Όμως με την αλλαγή δεν είναι σαφές αν στη 2η κατηγορία (Λ4β) εντάσσονται όλα τα συστήματα καταγραφής γλυκόζης και τα ανεξάρτητα, η ακριβής επίπτωση των οποίων στον προϋπολογισμό δεν είναι σαφής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το 2018, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη είχε ήδη φθάσει στα 56 εκατ. ευρώ τον περσινό Οκτώβριο σε έναν συνολικό, όπως προαναφέραμε, προϋπολογισμό 58,8 εκατ. ευρώ!
Σε έναν προϋπολογισμό, λοιπόν, που χαρακτηρίζεται ήδη από σημαντική υπέρβαση και με τις νέες τεχνολογίες εκ των πραγμάτων να αλλάζουν τα δεδομένα στη διαχείριση της νόσου αλλά και να αυξάνουν τις δαπάνες, με μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από ετήσιο επιπολασμό στη χώρα μας πάνω από το 5%, ο κίνδυνος το clawback να «σπάσει κάθε ρεκόρ» ξεπερνώντας το 60%!
Στην πράξη, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκτιμά πως με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το έτος 2019, όχι μόνο δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες των ατόμων με διαβήτη, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος για οικονομική επιβάρυνση τους, απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, καθώς και αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας, όπως συνέβη με τη Lifescan Hellas.
Αποχώρηση της Lifescan
Πρόκειται για μια από τις 5 εταιρείες που κάλυπταν το 95% της αγοράς των μετρητών σακχάρου της χώρας, τα προϊόντα της οποίας χρησιμοποιούν χιλιάδες ασθενείς. Η Lifescan, η οποία μέχρι πρότινος άνηκε στην Johnson & Johnson, εξαγοράστηκε διεθνώς από την Platinum Equity. Η τελευταία, ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής αγοράς αποφάσισε να εξαιρέσει την Ελλάδα από τα κράτη δραστηριοποίησης της και σταματήσει την κυκλοφορία των προϊόντων της στη χώρα μας. Όπως πληροφορήθηκε το Virus, οι ταινίες μέτρησης σακχάρου της εταιρείας θα είναι διαθέσιμες στη χώρα μας μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, οπότε τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να επιλέξουν μετρητή άλλης εταιρείας. Πάντως, γραμμή υποστήριξης για τους χρήστες των προϊόντων θα λειτουργεί έως το 2021 (800 1178888, 2106875770). Η Lifescan Hellas σταμάτησε να δραστηριοποιείται στη χώρα μας στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ απαριθμούσε 30 στελέχη.
«Οι νέες αυτές τροποποιήσεις ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για όλους εμάς τους πάσχοντες, καθώς ελλοχεύουν σοβαρές πιθανότητες για απόσυρση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την αγορά, για αποχώρηση των εταιρειών από τη χώρα μας, αλλά και για την οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη», υπογραμμίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Θυμίζει, δε, ότι ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας έχει χαρακτηρίσει αδιανόητο το 48% clawback στο φάρμακο.
«Πόση αντίφαση! Και για μια ακόμα φορά, τα τελικά θύματα θα είναι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι στη χώρα μας αποτελούν μια ισχυρή και μετρήσιμη δύναμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που ζήτησε και έλαβε η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ από την ΗΔΙΚΑ, ανέρχονταν στις 14/11/2018 σε 965.293», αναφέρει ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Προτάσεις
«Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, προτείνει:
Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει, κατά την άποψή μας, να τροποποιηθεί ως εξής:
Λ4Α: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ με προϋπολογισμό 38 εκατομμυρίων ευρώ
Λ4Β: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ (ΒΕΛΟΝΕΣ, ΣΚΑΡΙΦΙΣΤΗΡΕΣ, ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΕΤΟΝΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ) με προϋπολογισμό 7 εκατομμυρίων ευρώ
Λ4Γ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ (ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ) – ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΣΤΙΓΜΙΑΙΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΓΛΥΚΟΖΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με προϋπολογισμό 32 εκατομμυρίων ευρώ
Λ4Δ: Υ.Υ. – ΥΛΙΚΑ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΕΓΧΥΣΗΣ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΑΥΤΩΝ με συνολικό προϋπολογισμό 10 εκατομμυρίων ευρώ *
* Με τη δημιουργία της υποκατηγορίας Λ4Δ η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνει την απόσυρση των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης από την κατηγορία Λ9, τον περιορισμό του προϋπολογισμού της κατηγορίας Λ9 σε 15 εκατομμύρια ευρώ και την ένταξη τους σε αυτόνομη υποκατηγορία του Λ4, δηλαδή Λ4Δ, με προϋπολογισμό που θα προέλθει από την περικοπή της κατηγορίας Λ9.
Θα πρέπει, κατά την άποψή μας, για λόγους ευελιξίας, να υπάρχει διευκρίνηση στο ΦΕΚ, σύμφωνα με την οποία εάν η κάθε υποκατηγορία δεν καλύψει τον προϋπολογισμό που προβλέπεται, να διοχετεύεται το διαθέσιμο υπόλοιπο εντός της κατηγορίας Λ4, σε όποια, δηλαδή, άλλη υποκατηγορία της Λ4 υπάρχουν ανάγκες. Στην περίπτωση και μόνο που καλυφθούν οικονομικά οι υποκατηγορίες Λ4Α, Λ4Β, Λ4Γ, Λ4Δ, τότε το πιθανό υπόλοιπο να διοχετεύεται στη γενική κατηγορία Λ.
Θα πρέπει να προβλεφτεί και να οριστεί στο ΦΕΚ η ετήσια αύξηση του προϋπολογισμού για τα Υλικά Σακχαρώδους Διαβήτη κατά τουλάχιστον 5%, ώστε να ανταποκρίνεται στον ετήσιο βαθμό αύξησης του επιπολασμού και στις ανάγκες όλων των ανθρώπων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να βασίζεται και να διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός και των επόμενων ετών».
Πηγή: virus