ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η ένδειξη του σταυρού στα φαρμακεία

Τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει σοβαρό θέμα με τη λειτουργία των σταυρών των φαρμακείων που λειτουργούν ύστερα από Εισαγγελικές παραγγελίες.


Η μη τήρηση της νομοθεσίας αποτελεί παράβαση νόμου και παράβαση της φαρμακευτικής δεοντολογίας και ως εκ τούτου συνεπάγεται ποινικές, διοικητικές και πειθαρχικές κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εξελίξεις όπως η επιβολή προστίμων, προχώρησε σε ενημέρωση των μελών, υπενθυμίζοντας πρωτίστως τι ορίζει η νομοθεσία για τους σταυρούς.


Σύμφωνα με τη Νομοθεσία:

- "Οι κάθετες αυτές επιγραφές (στην περίπτωση των φαρμακείων μας, οι σταυροί) έχουν διαστάσεις κατ’ ανώτατο όριο 0,70 Χ 0,70 Χ 0,25 m και δεν μπορεί να απέχουν από την όψη του κτιρίου περισσότερο από 0,30 m. Το κάτω μέρος των επιγραφών, δεν μπορεί να απέχει λιγότερο των 3 m από τη στάθμη του πεζοδρομίου και η εξωτερική πλευρά τους να βρίσκεται σε απόσταση πέραν του 0,50 m. από την νοητή κατακόρυφο που περνά από το κράσπεδο του πεζοδρομίου".

-«Στις φωτιζόμενες επιγραφές (στην περίπτωση των φαρμακείων μας, οι σταυροί), η ένταση του φωτισμού δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει κατά περισσότερα από 250 κηρία την ανώτατη ένταση φωτός που υπάρχει στο δημόσιο χώρο, στον οποίο βρίσκεται πλησιέστερα η επιγραφή. Ο φωτισμός δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέσα δημιουργίας οπτικών εντυπωσιασμών, όπως τρεμολαμπυρίσματα, χρωματικές εναλλαγές, κινούμενες προβολές κλπ.».

-Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2, παρ. 2 εδ. β του ν. 2946/2001, "επιτρέπεται κατ' εξαίρεση η τοποθέτηση ενδεικτικών πινακίδων (π.χ. σταυροί σε στύλους) σε κατοικημένες περιοχές για καταστήματα που πωλούν είδη ή παρέχουν υπηρεσίες άμεσης ανάγκης, ιδίως φαρμακεία. Για την τοποθέτηση τους απαιτείται σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αντίστοιχα, με την οποία μπορεί να παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα η χρήση χώρων των παρ. 1 και 4 του άρθρου 3 του ν. 2946/2001, χωρίς να επιβάλλεται τέλος διαφήμισης.»
-Σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία (Π.Δ. 312/16-9-92, ΦΕΚ 157, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ) «επί της προσόψεως του καταστήματος των φαρμακείων τοποθετείται υποχρεωτικά, εντός φωτεινού πλαισίου, σταυρός πρασίνου χρώματος, στο κέντρο του οποίου μπορεί να υπάρχει η απεικόνιση του συμπλέγματος φαρμακευτικού σκεύους και φιδιού». Από την παράγραφο αυτή προκύπτει ότι ΔΕΝ επιτρέπονται άλλα χρώματα στο σταυρό πλην του πράσινου, ΔΕΝ επιτρέπονται μηνύματα, σχόλια κλπ στο σταυρό και ΔΕΝ επιτρέπεται η τοποθέτησή του εκτός της προσόψεως του καταστήματος».


Πηγή : iatronet