Δευτέρα, 26 Αυγούστου 2019

Νέα μέτρα για τη δοσολογία με τη μεθοτρεξάτη

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Την προσοχή εφιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) στη δοσολογία της μεθοτρεξάτης για τη θεραπεία φλεγμονωδών νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και η νόσος του Crohn, προκειμένου να αποφευχθούν θανατηφόρα λάθη.

Οι συστάσεις απορρέουν από μία ανασκόπηση αναφορών όπου οι ασθενείς χρησιμοποιούν λανθασμένα τη μεθοτρεξάτη παρά τα προηγούμενα μέτρα που έχουν ληφθεί για να προληφθούν τα λάθη.


Για τις φλεγμονώδεις παθήσεις, η μεθοτρεξάτη θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά την εβδομάδα.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο οργανισμός για την συχνότητα χρήσης της μεθοτρεξάτης καθώς η κατάχρηση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Από την ανασκόπηση προέκυψε ότι το λάθος στη συχνότητα της δοσολογίας μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο, από τη συνταγογράφηση του φαρμάκου μέχρι τη λήψη του από τον ασθενή αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τα νέα μέτρα που προβλέπονται αφορούν τον περιορισμό στο ποιοι μπορούν να συνταγογραφούν αυτά τα φάρμακα καθώς και οι προειδοποιήσεις στη συσκευασία, οι οποίες θα είναι πιο εμφανείς, ενώ εκπαιδευτικό υλικό θα διατεθεί σε ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Προκειμένου οι ασθενείς να ακολουθήσουν το δοσολογικό σχήμα μία φορά την εβδομάδα, τα δισκία μεθοτρεξάτης θα διατίθενται σε συσκευασίες blister και όχι σε μπουκάλια ( ή σε σωληνάρια).

Τα μέτρα συμφωνήθηκαν κατόπιν διαβούλευσης με ασθενείς και επαγγελματίες υγείας.

Ιδιαίτερα εφιστάται η προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν μεθοτρεξάτη για ρευματοειδή αρθρίτιδα, ψωρίαση ή νόσο του Crohn να λαμβάνουν μόνο μία φορά την εβδομάδα και μάλιστα την ίδια μέρα κάθε εβδομάδα.

Φυσικά, οι προαναφρόμενοι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία του δικού σας σκευάσματος μεθοτρεξάτης και να επισκέπτονται το γιατρό άμεσα εάν εμφανίσετε πονόλαιμο, πυρετό, άφθες στο στόμα, διάρροια, εμετό, δερματικά εξανθήματα, αιμορραγία ή ασυνήθιστη αδυναμία.

«Αυτά μπορεί να είναι ενδείξεις ότι λαμβάνετε πάρα πολλή μεθοτρεξάτη» τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Καλό θα είναι να τηρούν πάντα τις προγραμματισμένες επισκέψεις στον ιατρό και τα ραντεβού για εξετάσεις αίματος.


Πηγή : virus