ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ζήτησε ο ΣΕΕΠΑ

Η συνάντηση ζητήθηκε προκειμένου να επιλυθούν επείγοντα ζητήματα και να συζητηθούν όσα ταλαιπωρούν την ατμιστική κοινότητα και τον κλάδο.


Άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τους κ.κ. Β.Κικίλια και Β.Κοντοζαμάνη, έχει ζητήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ), προκειμένου να επιλυθούν επείγοντα ζητήματα και να συζητηθούν όσα ταλαιπωρούν την ατμιστική κοινότητα και τον κλάδο.


Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΕΠΑ, μας ανέφερε ότι το πιο επείγον θέμα αφορά στο άρθρο 96 του ν.4600/2019, το οποίο περιέχει τις πρωτοφανείς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύσεις, μοναδικές έναντι των λοιπών 27 κρατών-μελών. Όπως ο ίδιος τόνισε, πέραν των πρωτοφανών απαγορεύσεων, συντηρούνται και αυξάνονται παράλογες προδιαγραφές σε επίπεδο τεχνικών κανόνων, όπως η επισήμανση σε συσκευές χωρίς υγρό ότι «το προϊόν περιέχει νικοτίνη», η απαίτηση φυλλαδίου με κινδύνους εθιστικότητας και τοξικότητας σε υγρά αναπλήρωσης χωρίς νικοτίνη, η προειδοποίηση υγείας στα μη νικοτινούχα υγρά «το προϊόν ενδέχεται να είναι βλαπτικό για την υγεία» που είναι δυσμενέστερη από εκείνη των νικοτινούχων κ.ο.κ.

Εκτός του ουσιαστικού σκέλους του άρθρου 96, υπάρχει και αντικανονικότητα στο τυπικό σκέλος, καθώς η ψήφισή του έλαβε χώρα κατά παράβαση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού της Κομισιόν, κάτι που αποδεικνύεται από την ενεργή, ως τουλάχιστον την 6η Σεπτεμβρίου 2019, δημόσια διαβούλευση του άρθρου 96, στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αίτημα του ΣΕΕΠΑ είναι η κατάργηση του άρθρου 96 και η εκ νέου συζήτηση επί του περιεχομένου του, με κριτήριο το γραπτό υπόμνημα που είχε καταθέσει από το Νοέμβρη του 2018 και είχαν συμφωνηθεί συγκεκριμένες διορθώσεις με την προηγούμενη ηγεσία, οι οποίες δεν έγιναν, δυστυχώς, ποτέ.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΕΠΑ χαιρετίζει με ιδιαίτερη αποδοχή την πολιτική βούληση απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, γνωρίζοντας καλά ότι θα αποτελέσει ένα μέτρο σημαντικό στη μείωση της Βλάβης από τον Καπνό για τους παθητικούς καπνιστές. Ωστόσο, πιστεύει πως επιτέλους, μετά από δεκάδες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες, θα πρέπει να τερματιστεί η «ίση μεταχείριση των ανίσων», η εξίσωση του καπνίσματος και του ατμίσματος. Ο λόγος, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ, είναι απλός: Οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχει «παθητικό άτμισμα» και ότι οι επιπτώσεις στους γύρω είναι απειροελάχιστες. Άρα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται εξίσου, το παθητικό κάπνισμα που οδηγεί σε ασθένεια και θάνατο, με το άτμισμα που έχει ελάχιστες επιπτώσεις. Και δεν μπορεί, να στέλνει ένας νόμος τον ατμιστή, δηλαδή τον πρώην καπνιστή, να ατμίσει σε καπνιστήριο και να υποστεί βλάβη στην υγεία του, γεγονός αδιαμφισβήτητο. Η ενέργεια δε αυτή, με νόμο του κράτους μάλιστα, πρακτικά ισοδυναμεί με “ακύρωση και τιμωρία” της προσπάθειας του ανθρώπου που κατάφερε να απεξαρτηθεί από το βλαβερό τσιγάρο.

Έτσι, καταλήγει, η εφαρμογή ενός επικαιροποιημένου, στη βάση επιστημονικών δεδομένων, αντικαπνιστικού νόμου θα είναι επιτυχής, ουσιωδώς αποτελεσματική και θα παρακινήσει καπνιστές, πιο αποφασιστικά, να σταματήσουν το κάπνισμα.

Επίσης, πάγιο αίτημα του ΣΕΕΠΑ είναι να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος από το Υπουργείο με επιστήμονες με γνώση και έρευνες στο αντικείμενο, με φορείς από κράτη με προηγμένο σύστημα υγείας, όπως η Μ.Βρετανία, με καλές πρακτικές που απέδωσαν στη μείωση των καπνιστών αποδεδειγμένα, ώστε πλέον η νομοθέτηση μέτρων και ο σχεδιασμός Εθνικής Αντικαπνιστικής Πολιτικής να γίνονται στη βάση επιστημονικής γνώσης και όχι συναισθηματικής επιρροής.

Τέλος, οι εκπρόσωποι του κλάδου, που αριθμεί 2.000 καταστήματα λιανικής σε όλη την Επικράτεια, θέτουν στη διάθεση του Υπουργείου όλες τους τις δυνάμεις, ώστε να αποτελέσουν σημεία διαρκούς και αδιάλειπτου αντικαπνιστικού αγώνα για την επίτευξη της μείωσης των καπνιστών στην Ελλάδα. Ο ΣΕΕΠΑ προσδοκά σε μια εποικοδομητική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποκατάσταση της κανονικότητας, την επαναφορά της ατμιστικής αγοράς σε ευρωπαϊκές συνθήκες και την εντατικοποίηση της πάταξης του καπνίσματος στην Ελλάδα.


Πηγή : iatronet