ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νομοσχέδιο: Τι αλλάζει με τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες

Δυνατότητα απευθείας παράδοσης φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες στον ασθενή ή παράδοσης μέσω ιδιωτικών φαρμακείων, παρέχεται με νομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Η διάταξη αφορά φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν είναι αποκλειστικά νοσοκομειακής χορήγησης. Σε περίπτωση που αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα λείπουν από τα ράφια των νοσοκομείων, διανέμονται σε αυτά μέσω του δικτύου του ΕΟΠΥΥ.
Στο άρθρο 74 του νομοσχεδίου με τίτλο "Ρυθμίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα", προβλέπονται τα εξής:
Σε περίπτωση που δηλώνεται στον ΕΟΠΥΥ αδυναμία χορήγησης φαρμάκων υψηλού κόστους από νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές, διατίθενται από τα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του Οργανισμού στις κλινικές και στα νοσοκομεία.
Ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διακινεί προς τα ιδιωτικά φαρμακεία ή σημεία διανομής των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) ή απευθείας στον ασφαλισμένο φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία δεν έχουν άδεια κυκλοφορίας μόνο για νοσοκομειακή χρήση και καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση, έπειτα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.
Η παραλαβή του φαρμάκου από τον ασφαλισμένο πραγματοποιείται με μηδενικό ποσοστό συμμετοχής, ατελώς, κατά παρέκκλιση των διατάξεων τιμολόγησης.
Με απόφαση του υπουργού Υγείας και έπειτα από πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, καθορίζονται η διαδικασία εκτέλεσης των συνταγών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.
Προέγκριση
Στο άρθρο 75 του ίδιου νομοσχεδίου προβλέπεται πως η καθυστέρηση που σημειώνεται στη διεκπεραίωση αιτημάτων για ηλεκτρονική προέγκριση θεραπειών, αυξάνεται ο αριθμός των γνωμοδοτούντων γιατρών, με διεύρυνση της επιλογής τους από γιατρούς με οποιαδήποτε έννομη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ.
Με το άρθρο 76 διευκολύνεται η διαδικασία ηλεκτρονικής προέγκρισης σε περίπτωση μη έγκαιρης γνωμοδότησης δύο εκ των τριών γιατρών. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται λήψη απόφασης με χρήση εμπειρογνωμόνων από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ.
Στο άρθρο 77 περιλαμβάνεται ρύθμιση για τα φάρμακα που είναι τιμολογημένα, αλλά δεν έχουν ενταχθεί στη θετική λίστα. Στο εξής, θα μετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Διευκόλυνση
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, με τη συγκεκριμένη διάταξη διευκολύνεται η πρόσβαση των ασθενών, στις περιπτώσεις που τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, στρατιωτικά, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές δηλώνουν αδυναμία χορήγησής τους.
Επιπλέον, πολλαπλασιάζονται τα κανάλια διανομής των φαρμάκων αυτών, με σκοπό τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών, καθώς απλοποιείται και διευκολύνεται η διαδικασία παραλαβής για τον δικαιούχο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Εκτιμάται πως με τον τρόπο αυτό, βελτιστοποιούνται οι διαδικασίες παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για σοβαρές ασθένειες, με παράλληλη διασφάλιση της διαδικασίας διανομής, με στόχο την αποτελεσματική και ορθολογική κατανομή των δημόσιων πόρων για την Υγεία.

Πηγή: iatronet