ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Κιοσές Γεώργιος-Κωνσταντίνος: Περί Γενικής Συνέλευσης ο λόγος….


Το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιουνίου 2019 έγινε η Γενική Συνέλευση του ΠΦΣ στην Αθήνα. Ήταν η πρώτη για το νέο προεδρείο μετά την ανάληψη της διοίκησης του Πανελληνίου, για το δεύτερο μισό της τριετούς θητείας.
Ορίστηκε ως διήμερη λόγω πολλών θεμάτων που άπτονταν στα οικονομικά αλλά και στον Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας και στην Ίδρυση Επαγγελματικού Ταμείου που δεν είχαν προλάβει να συζητηθούν σε δυο κατά σειρά ΓΣ (Νοέμβριος ΄18 και Μάρτιος ΄19), κι έτσι ήρθαν για τρίτη φορά.

Ξεκινώντας από το Σάββατο το πρωί, ευχάριστη έκπληξη ήταν η εκλογή για την προεδρία της Συνέλευσης στο πρόσωπο του Προέδρου της Θεσσαλονίκης κ. Ευγενίδη.
Οι δύσκολες στιγμές είναι αναπόφευκτες σε ένα πολυσυλλεκτικό σώμα αντιπροσώπων, με θέματα που καίνε, με την πολυετή του εμπειρία να ήταν ελπιδοφόρα ως προς τη διατήρηση του επιπέδου της Συνέλευσης, όπερ και εγένετο.


Το υλικό προς μελέτη για τα διαδικαστικά (πρακτικά προηγουμένων συνεδριάσεων) και για τα οικονομικά (απολογισμός, προϋπολογισμός) είχαν έγκαιρα σταλεί στους αντιπροσώπους κι έτσι η διαδικασία κύλησε ομαλά και χωρίς παραφωνίες, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συνεχίστηκε η σωστότατη πρακτική που δειλά δειλά εμφανίστηκε από πέρσι, στο να στέλνονται όλα ηλεκτρονικά και να μην εκτυπώνονται και αποστέλλονται περίπου 200 πολυσέλιδα αντίτυπα. Στη συνέχεια ήταν η έγκριση για τον ορισμό ορκωτών λογιστών για τις χρήσεις από το 2011 έως το 2016. Θεμιτό μεν, καθυστερημένο δε, αν και πρωτοπροτάθηκε από τον προηγούμενο Πρόεδρο πριν αρκετά χρόνια.

Στις τοποθετήσεις του προεδρείου και των ομιλητών, παρατηρήθηκε μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, με τους διοικούντες να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, ενώ οι διοικούμενοι μισοάδειο.

Η αλήθεια είναι μία. Το ποτήρι είναι σίγουρα όχι πλήρες και κατά κοινή ομολογία τεκμαίρεται ότι αδειάζει στάγδην ή και ταχύτερα...

Οι πολιτικές και οικονομικές μεταβολές που επέρχονται αλλά και οι ήδη αρχόμενες εξελίξεις σε ένα ευρύτερο πεδίο από αυτό του πάγκου μας, δεν μπορεί κανείς να τις αγνοήσει ή να μην θέλει να τις γνωρίζει. Δυστυχώς, φάνηκε να υπάρχει ένδεια πληροφόρησης και δεν πείστηκα ότι είμαστε ικανοί να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα μπροστά μας. Είναι εύλογο η καθημερινότητα του φαρμακείου, με τα μυριάδες μικρά ή μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν, να πρέπει να λύνονται από τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους, ωστόσο είναι βαθιά πεποίθησή μου, ότι το δευτεροβάθμιο όργανο είναι αυτό που πρέπει να ασχοληθεί με τον σχεδιασμό των κινήσεων του κλάδου, με τη στρατηγική μας εν γένει, με το να χαράξει την πορεία των επόμενων ετών.

Τέλος πρώτης ημέρας..
Την Κυριακή το πρωί το σκηνικό στημένο όμοια με τα δύο θέματα, κώδικα και ταμείου, να απομένουν. Spoiler alert! Το ταμείο δεν του έμελε και πάλι να συζητηθεί. Στον Κώδικα, που έχουμε λάβει το σχέδιο από τον Οκτώβριο του 2018, μολονότι έχουν σταλεί από τότε εγγράφως παρατηρήσεις από λίγους αντιπροσώπους, ακόμα και σε θέματα ορθογραφίας, για ακόμη μια φορά ήρθε το τελικό σχέδιο, ίδιο και απαράλλαχτο με πέρσι. Σαν τη δημόσια διαβούλευση των νομοσχεδίων δηλαδή…
Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Το κατά τα άλλα ήρεμο ακροατήριο του Σαββάτου ακόνιζε τα μαχαίρια του από νωρίς.
Ορθότατα αποφασίστηκε η κατ’ άρθρο ανάγνωση κι έγκρισή του, όπου ο καθένας αντιπρόσωπος έλεγε τις παρατηρήσεις του. Ομολογουμένως ήταν μια διαδικασία δύσκολη, χρονοβόρα και χαοτική. Όμως περατώθηκε χάρη στην επιμονή όλων να κάνουμε επιτέλους κάτι.

Το συμπέρασμα από τον κώδικα είναι ξεκάθαρο.

Υπάρχουν δύο τάσεις. Η μία που βλέπει το φαρμακείο ως επιχειρηματικό κέντρο και η άλλη που περίοπτα το τοποθετεί ως κέντρο φαρμακευτικής φροντίδας. Στα σημεία, όπου οι προτάσεις που ήρθαν είχαν επιχειρηματική προσέγγιση, όπως αυτό της διαφήμισης των φαρμακείων, έγινε και ο μεγαλύτερος θόρυβος. Φάνηκε ότι οι περισσότεροι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, όπως φρονώ και η βάση των συναδέλφων, είναι διαπαιδαγωγημένοι και στραμμένοι προς την άποψη ότι το φαρμακείο ήταν, είναι και πρέπει να παραμείνει κοντύτερα στην επιστημονική του βάση παρά στην όποιαν επιχειρηματικότητα.


Τέλος δεύτερης ημέρας..


Προεκλογικό ραντεβού το φθινόπωρο!




Κιοσές Γεώργιος-Κωνσταντίνος

Αντιπρόσωπος ΠΦΣ Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης