ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέα θετική λίστα με 20 νέα φάρμακα την επόμενη εβδομάδα

Ραγδαία ήταν η επιτάχυνση των εργασιών στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα να αναμένεται άμεσα η έκδοση νέας θετικής λίστας η οποία θα περιλαμβάνει περί τα 20 νέα φάρμακα, που θα είναι στο εξής διαθέσιμα στους ασθενείς με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών.
Αυτό ανέφερε στο Healthmag ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, στο περιθώριο του 18ου Healthworld, που οργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα νέα αυτά φάρμακα αφορούν τον διαβήτη, το αναπνευστικό σύστημα, την ψωρίαση, παράγωγα αίματος κλπ.
Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο προγραμματίζει ακόμη να εκδώσει την απόφαση για τις αλλαγές στην αποζημίωση των ασθενών για φάρμακα μέχρι τις εκλογές, καθώς επίσης και το αναμενόμενο δελτίο τιμών φαρμάκων με την ετήσια γενική ανατιμολόγηση, βάσει των τελευταίων ρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί και βρίσκονται σε ισχύ.
Και οι δύο αποφάσεις όμως, αποτελούν casus beli για τη φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς η πρώτη περί της ελάφρυνσης των ασθενών για τα φάρμακα που χρησιμοποιούν μέσω νέου συστήματος αποζημίωσης, κατά τη φαρμακοβιομηχανία, οδηγεί σε πρόσθετες επιβαρύνσεις του κλάδου, για ρυθμίσεις κοινωνικής πολιτικής, χωρίς να υπάρχουν προβλέψεις πιστώσεων σχετικών με τις αποφασιζόμενες παροχές στον κρατικό προϋπολογισμό.
Αντίστοιχα σε ότι αφορά την έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων, ο ΕΟΦ επεξεργάζεται ακόμη τις νέες τιμές, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα διήμερο και στη συνέχεια, η πρόταση θα σταλεί στον υπουργό για υπογραφή. Έτσι, αναμένεται και η έκδοση του νέου δελτίου τιμών ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι αναμένεται να σταλεί η πρόταση του ΕΟΦ στις εταιρίες, με τη μορφή προσχεδίου, και έκαναν λόγο για διερεύνηση της νομιμότητας της έκδοσης του δελτίου τιμών, άμεσα, καθώς η διαδικασία υποβολής ενστάσεων απαιτεί 5 ημέρες, γεγονός που οδηγεί τα πράγματα σε οριακό σημείο πριν τις βουλευτικές εκλογές. Και καθώς η αγορά εκτιμά ότι η επεξεργασία των δεδομένων των τιμών, έχει γίνει με αυθαίρετο τρόπο σε πολλές περιπτώσεις, στελέχη της επισημαίνουν πως δεν θα ωφελούσε μια ενδεχόμενη προσβολή της απόφασης του δελτίου τιμών μέσω της Δικαιοσύνης, καθώς οι δικαστικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες.
Πάντως, αυτό που σίγουρα δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει η παρούσα κυβέρνηση, είναι η απαλοιφή του τέλους εισόδου 25% για τα νέα φάρμακα και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του clawback βάσει του ποσοστού ανάπτυξης των εταιριών μέσω των νέων προϊόντων τους.

Πηγή: healthmag